IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Европейските средства променят България

Европарите се използват не само за инфраструктура, но и за социални програми и проекти за подобряване на работата на администрацията, посочи вицепремиерът

19:41 | 29.05.15 г. 6
Т. Дончев: Европейските средства променят България

Европейските пари променят България, но не могат да ни помогнат да живеем по-охолно за няколко месеца.
Този коментар направи вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на БНТ по повод появили се скептични настроения, според които обикновените граждани не могат да усетят ефекта от европейските фондове.

По данни на Дончев повече от 75% от всички публични инвестиции идват от средства на ЕС. Целта на тези пари е да променят България, да я приближат до по-развитите страни в общността, а не „да напълнят хладилника на един човек или едно семейство”, каза той.

На коментарите в обществото, че парите от европейските фондове се крадат от администрацията, Дончев призова гражданите да бъдат активни и да съобщават данни за злоупотреби с евросредствата.

Вицепремиерът припомни, че през новия програмен период (до 2020 година) България ще разполага с над 12 млрд. евро, включително с националното финансиране, но без средствата за директни плащания.

Този паричен ресурс ще се използва за изграждане на инфраструктура – магистрали, жп проекти и други съоръжения. С пари от ЕС обаче се финансират и социални проекти, помага се на малките и средните предприятия и се подобрява капацитета и работата на администрацията, припомни Дончев.

Според Дончев до края на годината ще се възстановят и чуждите инвестиции в страната, защото има промяна и ситуацията се подобрява както у нас, така и в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 5
bgMan
преди 8 години
Има истина в думите на Дончев но трябва да си много куха лейка за да не го видиш или да го отричаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
stasi666
преди 8 години
Аз подобрена администрация не виждам,нито услугите който получават фирмите и гражданите,с пари и еврофондове не става,става с драстично намаляване на администрацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Туй не е икономика, Мик. Туй са обикновени кухи фирми на политици, те никога не са работили и без това и не са произвели нищо.Тоя смотан министър го хвана от улицата *** и го назначи за бушон докато краде европарите. Гледай го колко е нагъл - гражданите казвали че подобрение няма, ама нееее, той знаел че имало... ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 5
mick
преди 8 години
Европейските средства са като на свинче - звънче. Лесни пари, лесно се харчат и ако ни ги спрат ще умрем от глад веднага. Икономиката ни изчезва благодарение на тия средства - фирмите не искат да работят - искат да усвояват евро-средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 16
khao
преди 8 години
*** искай малко рубли от вожда ти, той взе доста последно време и спри да плачеш, смотан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 12
Stefan--L
преди 8 години
Европейските средства променят най вече благосъстоянието на управляващите партии като ГЕРБ РБ,ПФ !!!!!!! Политиците ни стават от богати по богати а нещастният Български народ от беден по беден ! Измираме и се топим като по време на първата световна война но за сметка на това ни заселват с сириици афганистанци, иранци, африканци. Да ви е честит братя Българи членството ви в ЕС по лошо е и от турското роство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още