IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство очаква ръст на бюджетния излишък и през май

Фискалният резерв на страната към 30 април е 11,1 млрд. лева, сочат данните за изпълнението на фискалната програма

20:31 | 29.05.15 г. 7
Финансовото министерство очаква ръст на бюджетния излишък и през май

Бюджетен излишък от 1,15 млрд. лева очаква Министерството на финансите на база на предварителните оценки за изпълнението на Консолидираната фискална програма (КФП). Това е третият пореден месец, в който приходите в бюджета изпреварват разходите, съобщиха от Министерството.

От МФ правят съпоставка с първите пет месеца на 2014 година, когато резултатът беше дефицит в размер на 888,6 млн. лева.

В същото време обаче днес от парламентарната трибуна БСП - Лява България обвини управляващите в "игри с числата" при отчитане на изпълнението на бюджета. Според левите икономиката е в застой и предприятия затварят врати, а правителството се опитва да прикрие този факт със счетоводни трикове. 

Припомняме, че прогнозите за април бяха, че излишъкът в бюджета ще бъде над 1 млрд. лева. Официалните данни, разпространени днес, потвърждават тази прогноза. Бюджетният излишък през април е в размер на 1,066,6 млрд. лева.

Той се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 536,5 млн. лева и излишък по европейските средства в размер на 530,1 млн. лева. От финансовото министерство отчитат ръст на данъчните постъпления, а бюджетните разходи остават по-ниски спрямо април 2014 година.

Към 30 април приходите и помощите в бюджета са 11,33 млрд. лева. Това е 37,3% от прогнозите за цялата година. Спрямо миналата година приходите растат с 19,8% (1,87 млрд. лева). Очакванията на Министерството са към 31 май приходите да достигнат около 13,8 млрд. лева (45,6% от годишния разчет).

Данъчните постъпления към края на април са 8,31 млрд. лева, като най-голяма е увеличението на постъпленията от косвени данъци, както и от приходите от социални и здравни вноски.

Преките данъци са 1,72 млрд. лева, което е малко над 39% от прогнозата за събираемост през 2015 година. Приходите от косвени данъци са 3,94 млрд. лева (32,6% от очакваните приходи за годината по това перо). Основна част от тези приходи са от ДДС – 2,61 млрд. лева.

Неданъчните приходи в бюджета са 1,5 млрд. лева или 45,1% от очакваните за годината.

Разходите по КФП, в които се включва и вноската в бюджета на ЕС, към края на април са 10,26 млрд. лева. Това е 31,3% от годишните разчети, а спрямо същия период на 2014 година разходите са по-ниски с почти 55 млн. лева или 0,5%. Според прогнозата за май разходите ще достигнат почти 12,7 млрд. лева или 38,6% от планираните за 2015 година.

Вноската на България в бюджета на ЕС към края на април е 376,1 млн. лева.

Размерът на фискалния резерв достига 11,1 млрд. лева, като 10,9 млрд. лева от тях са на депозит в БНБ, а 0,2 млрд. лева са вземания от фондовете на ЕС.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 8 години
еми ае почни да мислиш най после де ... от кога те чакаме. Какво общо имат законите на термодинамиката с написаните глупости от теб ? :) ... да не си намерил начин да ги нарушиш ? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Може ли да се отвори главата и да се сложат буквите ,числата и таблиците за смятане и на другият ден човек да почне да чете ,пиши и смята ?! В същият ред на мисли трябва малко да се почете и помисли как функционира света защото става въпрос за науки от геология(колко петрол има) до 1-2-3 закон на термодинамиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
говори се с аргументи и ще ти подскажа - ако плоският данък е добър САЩ щеше да го приложи и Германия и Франция не сте виновни така ви е индоктринирано съзнанието и Фридрих Хайек - няма смисъл да се опитваме да променяме мнението на цялото население, твърди австрийският икономист, напълно достатъчно е да променим убежденията на елитите. Хайек има предвид журналистите, университетските преподаватели, публичните интелектуалци, писателите. След което именно те ще станат хората, които чрез своите изяви ще убедят обществото, че няма по-добри идеи от възхваляващите пазара и приватизацията - това е добра мисъл в смисъл академичните среди ,журналисти трябва да са запознати с 3-те планетарни катастрофи и да образоват хората.Фридрих Хайек смята, че участието на държавните структури в живота на обществото трябва да бъде сведено до минимум и че всичко трябва да бъде оставено на "невидимата ръка на пазара".Капитализма постига най-големите успехи 1950-1970г. защото има големи данъци и регулации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 8 години
Мен по ме кефи идването на 3те планетарни катастрофи :):) .. кво е един плосък данък пред тази заплаха :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
marto76
преди 8 години
Цветан Василев е в Сърбия с източените пари от КТБ и в България вече берем плодовете на този трансфер - бюджетен излишък след бюджетен излишък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 8 години
Как може толкова да си вярваш че си наясно а хал хабер нямаш какво е кредитна линия, дългов таван и т.н ...А това с плоският данък е достойно за бисер...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 11
Атанасио
преди 8 години
Писах им на Мин.съвет ,че има много пари да не взимат 16 милиарда лева дълг и хубаво е ,че все още може да откажат около 6 млрд.лв. ФАКТИТЕ :5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО7 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939 Тоест може да има 4-5 млрд.лв. бюджетен излишък плюс още толкова от фискалният резерв означава ,че спокойно може да не увеличаваме държ.дългОписал съм всичко в коментар 1 и 8 тук - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#commentsЩе го кажа кратко - бюдж.излишъци през прозрачни обществени поръчки за точно определени неща за да се избегнат 3 планетарни катастрофи ,и за обществено полезни неща за да се подържа безработица до 2-3% (ако трябва по два пъти ще се метат и мият улиците и камъни от реката ще се вадят за да има работа а не соц помощи)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още