IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 929 млн. лева трябват за овладяване на свлачищата в страната

Почти 500 млн. лева са нужни за неотложно укрепване на свлачища до 2020 г.

18:57 | 03.06.15 г. 4
Над 929 млн. лева трябват за овладяване на свлачищата в страната

Над 929 млн. лева са необходими за проучване, проектиране, укрепване и мониторинг на свлачищата в страната. Това е записано в Национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата, която беше одобрена на днешното заседание на Министерския съвет.

Първоначалната оценка беше за над 871 млн. лева за 1 850 регистрирани свлачища. В програмата обаче са включени 1 968 свлачища, от които 103 са нововъзникнали от началото на годината – рекорден брой досега.

От всички свлачища, включени в програмата, 381 са за неотложно укрепване. Превантивни дейности са необходими за други 121, а останалите подлежат на мониторинг и периодични огледи.

Според оценките за неотложното укрепване са нужни почти 500 млн. лева за периода 2015-2020 г. За нововъзникналите през тази година свлачища са необходими 37,3 млн. лева за проучване, проектиране, укрепване и мониторинг за периода 2015-2017 г.

Същевременно не е ясно откъде ще дойде финансирането за овладяването на свлачищата. Бюджетът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) стига само за дейността на геозащитите и мониторинг.

Основно се разчита на 40-те млн. лева, заложени в новата програма “Околна среда”, бюджетът на Междуведомствената комисия за бедствия и аварии и фонд “Солидарност” на Европейския съюз (ЕС), които са крайно недостатъчни.

Наскоро регионалният министър Лиляна Павлова каза, че от следващата година и в бюджета ще се заложат целеви средства за спешно укрепване на свлачища. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пък ще поиска да се увеличи бюджетът на Междуведомствената комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 32 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Проф.д.ик.н. Боян Дуранкев добре го казва на края - http://avtorski.pogled.info/article/62113/Ikonomikata-i-neinite-lechiteli - ''в момента очевидно няма готова и способна партия или коалиция, която да тръгне към решаване на българските проблеми. Нито една.''Проф.д.ик.н. Иван Ангелов - Бойко отговорил: Каквато ни кажете вие - http://avtorski.pogled.info/article/56425/Oshte-vednazh-za-finansista-Boiko-Borisov,и си задавам въпроса дали става въпрос за некомпетентност(на политици,партиите...) или за умишлени действия - или просто от всичко по-малко плюс някаква форма на психопатии ,секти и индоктринирането на съзнанието е голяма тема ,и лесно се прави в икономическата наука. План Маршал за Източна Европа и трябва да се обясни по-подробно всичко - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1613710335573861 ,и професора е харесал написаното от мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 8
tetris12
преди 8 години
Парите със сигурност ще се "овладеят", свлачищата ще си останат неовладяни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 8
mick
преди 8 години
Парите ще дойдат от ДДС и ДОД - т.е. едни ще плащат, а собствениците ще се радват на оправени свлачища и ще продължат да плащат символичен данък имоти - на цената на няколко измивания на автомобил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 11
Атанасио
преди 8 години
Оня ден писах за това и от къде да дойдат парите Известно е в икономическата история т.нар. инвестиционен мултипликатор на Кейнс. Той твърди, че когато едни пари се дадат за пенсии и заплати на държавни служители или в друга непроизводствена сфера резултатът е, че 1 лв. създава 0.3 - 0.8 лв. нарастване на БВП, докато когато този лев се инвестира в ново производство или инфраструктура, т.е. като държавна поръчка , тогава 1 лв. може да създаде между 2.5 - 3 лв. нарастване на БВП. Въпрос е в какво да се инвестира и откъде да дойдат парите Описал съм всичко в коментар 1 и 8 тук - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#commentsБюдж.излишъци през прозрачни обществени поръчки за точно определени неща за да се избегнат 3 планетарни катастрофи ,и за обществено полезни неща за да се подържа безработица до 2-3% ,и предложението на ООН за 4 дневна раб.седмица е за накрая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още