IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карло Вивалди: Проверката на активите на българските банки ще укрепи сектора

Банковата система в България е рентабилна, добре капитализирана и ликвидна, коментира пред Investor.bg директорът на UniCredit за региона на ЦИЕ

08:15 | 24.06.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Карло Вивалди.<em> Снимка: UniCredit</em></p>

Карло Вивалди. Снимка: UniCredit

Карло Вивалди оглави бизнеса на UniCredit в Централна и Източна Европа през средата на февруари 2015 г.

Преди това той бе заместник-главен изпълнителен директор на Yapi ve Kredi Bankasi AS – турският кредитор, в който най-голямата италианска банка UniCredit има частично участие.

Вивалди наследи Джани Папа, който пое корпоративното и инвестиционното банкиране на италианската банкова група.

Карло Вивали е роден в Тревизо, Италия, и е на 48 години. Завършил е Бизнес администрация в университета Ca’ Foscari във Венеция. Той започва кариерата си през 1991 г. като касиер в банка от групата на UniCredit в Касамарка.

През 2000 г. става директор на Планиране и контролинг за Нова Европа, работейки за развитие на бизнеса на UniCredit в Централна и Източна Европа. След това става главен финансов директор, първо в турската Yapi Kredi в Турция, а след това поема същата длъжност в UniCredit Bank Austria.

С г-н Вивалди поговорихме за перспективите пред българския банков сектор, плановете на UniCredit в региона и политиката на Европейската централна банка.

Г-н Вивалди, какви са Вашите очаквания за развитието на банковия сектор в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на фона на конфликта в Украйна, състоянието на руската икономика и проблемите в Гърция?

- Банковият сектор в ЦИЕ се промени значително в резултат от глобалната финансова криза през 2008-2009 г. В момента банките в региона се връщат към стабилните нива на своите показатели за рентабилност от преди кризата. Въпреки някои предизвикателства в региона UniCredit е дългосрочен стратегически инвеститор в ЦИЕ и ще продължи да разширява бизнеса си.

Как оценявате състоянието на българския банков сектор?

- България не прави изключение от целия регион на ЦИЕ и банковия сектор в страната ви също е достатъчно рентабилен. Секторът е добре капитализиран и разполага с голяма ликвидност, която при това е генерирана благодарение на вътрешния пазар. Освен това предстои регулаторните органи да извършат преглед на качеството на активите, което ще допринесе за допълнителното укрепване на банковия сектор. България е много важен пазар за UniCredit и ще остане такъв.

Какви са очаквания Ви за икономическия растеж, лихвите по депозитите и кредитите, кредитния и депозитния растеж в България в сравнение със средното ниво за региона в средносрочен план?

- Очакваме икономиката да продължи да се възстановява през тази и следващата година както в България, така и в повечето страни от региона. С ръста на икономиката очакваме и нарастване на обема на кредитирането. Лихвените нива имат тенденция да намаляват в сравнение с миналата година, но скоростта на спад ще остане зависима от икономическото развитие. Ако икономиката се развива добре, лихвите по депозитите и кредитите ще продължат да намаляват по-бързо и ниските лихвени нива ще стимулират инвестициите.

Кои ще бъдат основните предизвикателства пред българския банков сектор през 2015 и 2016 г.?

- Важно е банковият сектор да бъде стабилен, за да подпомогне икономическото и кредитното възстановяване, и в този смисъл очакваме планираният преглед на качеството на активите да изиграе важна роля. Предизвикателството е да се управлява успешно прегледа на качеството на активите.

Планирате ли някакви придобивания в България? А какво мислите за придобивания в региона? Клонът на австрийската Raiffaisen Bank в Полша, например, е предвиден за продажба. Планирате ли да отправите оферта?

- В България, както и в останалите страни от региона на ЦИЕ, фокусът на UniCredit е в развитие на основния ѝ бизнес, а именно кредитиране на бизнеса и домакинствата и управление на активите на клиентите ѝ.

Как настоящата ситуация в Украйна влияе върху Вашия бизнес? Планирате ли да намалите обема на операциите си или постепенно да излезете от страната?

- Взето е решение местната банка да бъде продадена, но засега нямаме новина, която да ви съобщим.

Притежавате ли гръцки активи (държавни облигации, корпоративни облигации или акции, например)? Какъв е делът им спрямо активите Ви?

- Нашата експозиция спрямо Гърция е ограничена, като основно става въпрос за активи, закупени от името на някои корпоративни клиенти, работещи в Гърция.

Как програмата за количествени улеснения на ЕЦБ влияе върху Вашия бизнес и на банковите операции като цяло?

- Програмите за подкрепа на бизнеса и т.нар. количествени улеснения създават условия за възстановяване на европейската икономика. Но за да има цялостен и устойчив ръст има нужда и от структурни реформи (фискални, трудови, социални и икономически реформи), които Европейският съюз и отделните правителства трябва да направят.

Именно по тази причина подкрепяме Плана „Юнкер“ за насърчаване на инвестициите в Европа, както и всички реформи, отнасящи се до отделните държави. В този смисъл следва да се възползваме от периода на количествени улеснения, за да започнат и да се завършат необходимите реформи, които ще направят Европа по-конкурентоспособна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 6
SS-23
преди 8 години
не само за едно, ами за почти всичко, което пиша, съм прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 8 години
за едно си прав, и финансовия и технологичния сектор леко по леко започна да се управлява от администратори и всяква друга бюрократична *** без грам мозък. Няма вече комунизъм, капитализъм, незнамсикъвизъм, а само бюрократизъм навсякъде !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
SS-23
преди 8 години
Секторът е добре капитализиран и разполага с голяма ликвидност, която при това е генерирана благодарение на вътрешния пазар---кое е "капитализирано" ве, защо лъжете малкото останали, които изобщо вярват на съвременната банкова система?! Всичко е една грандиозна измама - и кредитите и депозитите са 90% имагинерни пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
SS-23
преди 8 години
Карло Вивали е роден в Тревизо, Италия, и е на 48 години. Завършил е Бизнес администрация в университета Ca Foscari във Венеция---Мдаа... и тоя няма финансово образование...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още