IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в затворени комплекси - интересът е все по-голям

Търсенето е активно, но предлагането нараства значително по-слабо

17:22 | 26.06.15 г. 3
Пазарът на жилища в затворени комплекси - интересът е все по-голям

Сигурност, среда, зеленина, удобства и локация – това са основните фактори, които движат ръста при търсенето на имоти в затворени комплекси през последните години.

Обикновено жилищата в тези комплекси се продават в голямата си част “на зелено” заради по-слабото предлагане в сегмента, а купувачите са предимно семейства с деца с по-високи доходи, които търсят жилище за собствено ползване или за инвестиция.

Годината се очертава да е активна за пазара, а инвеститорите вече се опитват да отговарят на нарасналото търсене, коментират за Investor.bg от консултантската компания Colliers. Три комплекса са в процес на строителство, а инвеститорите в още четири са обявили намеренията си да стартират проектите.

Затворен комплекс – къде?

Топ 3 на факторите при избор на жилище са: район, функционално разпределение и добро съотношение цена/качество. Следват наличие на паркомясто, зелени площи, детски площадки и места за отдих, бърз достъп до ключови артерии, и не на последно място, обкръжаваща среда (включително социална) и усещане за простор, посочват от компанията.

Най-предпочитани от клиентите са комплексите в райони като Симеоново, Драгалевци, Бояна, Малинова долина, Камбаните, както и около главни булеварди като „Черни връх” и „Симеоновско шосе“, тъй като отговарят на всички критерии.

При изграждането на подобни комплекси най-важно е локациите да се избират според качеството на инфраструктурата, комуникативността и близостта до главни пътни артерии и наличието на обществен транспорт.

Търсене и предлагане

Търсенето в средно висок и висок клас комплекси през първата половина на 2015 г. се запазва спрямо 2014 г., отчитат от компанията. Броят на сделките за периода е сравним с този от втората половина на 2014 г., но с 30% по-висок спрямо същия период на миналата година, като най-значителен ръст отбелязват продажбите на апартаменти с три спални и къщи.

Търсенето продължава да изпреварва предлагането, което доведе и до връщането на интереса към сделките на етап строеж. Близо 40 на сто от всички реализирани продажби за първите шест месеца на 2015 г. са „на зелено“, отчитат още от компанията.

Същевременно ръстът на предлагането е само 1% заради един-единствен завършен комплекс в полите на Витоша. Така броят на жилищните единици в сегмента достига 6,580 (апартаменти, редови или самостоятелни къщи), разположени в 48 проекта в София, концентрирани в южните квартали и в подножието на Витоша.

Без сериозни ценови движения

Съществена промяна в цените не се наблюдава. Реализираните сделки през първата половина на 2015 г. на жилища в средно висок и висок клас комплекси са при средна цена за апартамент с две спални от 150 хил. евро, апартамент с три спални от 180 хил. – 200 хил. евро и къщи от над 250 хил. евро с включен гараж или паркомясто, в зависимост от типа, размера, удобствата и локацията на комплекса.

Продължава да намалява и разликата между офертна и покупна цена заради сближаването на очакванията на купувачите и продавачите. Средната отстъпка за жилищен имот спада до 6% през първото полугодие на 2015 г. спрямо 2014 г.

Заради ограниченото предлагане на вторичния пазар има опит и за по-голямо увеличение на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 7
melon
преди 8 години
Периодично се пуска някоя пиар статийка, белким хване дикиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 8
pepince
преди 8 години
Голям, голяяям, колко да е голям, стоят си полупразни тези комплекси и чакат балъците :)...е да де, рекламират се лекичко, да не бие на очи платената реклама :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
"Пазарът на жилища в затворени комплекси - интересът е все по-голям"Ако информацията е достоверна то, значи глупаците все повече се увеличават! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още