IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Гевро“ - новата алтернатива за Гърция?

Паралелната валута в страната може да замести еврото и драхмата

17:32 | 27.06.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Участието на Гърция в еврозоната е под въпрос.<em> Снимка: Getty Images News</em></p>

Участието на Гърция в еврозоната е под въпрос. Снимка: Getty Images News

Възможността за въвеждане на паралелна валута в Гърция – един вид държавни облигации, с които да се погасяват задължения, се обсъжда от доста време насам. Това би позволило на гръцкото правителство да продължи да изплаща заплати на държавните служители, пише свой анализ по темата Андреас Бекер за Deutsche Welle.

Още преди три години тогавашният главен икономист на Deutsche Bank Томас Майер предложи въвеждането на нова валута - "гевро" (т.е. гръцко евро, б. ред.). От своя страна и гръцкият икономист и носител на Нобелова награда за икономика Кристофър Писаридис също вижда в паралелната валута възможно решение за Гърция в случай, че държавата вече не е в състояние да изплаща заплатите и пенсиите на хората.

Не е ясно обаче какво мислят за това банкерите. Гръцката централна банка, Deutsche Bank, а и Европейската централна банка (ЕЦБ) отказват да коментират подобен сценарий. Нежеланието им да говорят по темата е разбираемо: за тях еврото е единствената официална валута, а всяка дискусия за алтернативни платежни средства малко или много би представлявала разговор за края на валутния съюз в сегашния му вид. 

При това в света съществуват немалко паралелни валути, макар и с локално действие. В Германия началото беше поставено през 2003 година с т. нар. "Химгауер" – регионална валута, стартирала като проект на едно частно училище в част от Бавария.

По принцип не е сложно да се въведе алтернативна валута, казва юристът и председател на Съюза на регионалните валути Regiogeld Франк Янски. "Необходими са пет-шест фирми, които са готови, наред с основната валута /еврото/ да приемат и още едно платежно средство – съответната регионална валута. Освен това трябва да има и потребители, които са готови да се разплащат с паралелната валута" обяснява Янски. 

С регионалния „Химгауер” днес се разплащат около 6 000 души, а в проекта участват 600 фирми и 250 обществени организации в региона край езерото Химзее в Южна Германия. Регионалната валута съществува в два варианта – като напечатани банкноти и в електронен вид. Едно евро се обменя срещу един „Химгауер”, а при обратната операция се начислява такса от 5%.

Други регионални валути не са конвертируеми спрямо еврото, а стойността им се изразява основно в това, че с тях могат да се плащат стоки и услуги на определени фирми. Такава е например паралелната валута WIR, използвана в Швейцария от 80 години насам. Междувременно тя се приема от 45 000 малки и средни фирми.

Стимулирането на местната икономика е основната цел на паралелните валути. Норберт Рост от съюза Regiogeld /Регионални пари/ обяснява как функционира това: "Ако една пекарна продава хляба в евро, тя може да си набавя необходимите продукти за производството на хляб в целия валутен съюз. Ако обаче използва местна валута, пекарната ще може да си избира само доставчици от региона, които също приемат съответната паралелна валута".

Тъй като цялата стойност на даден продукт в крайна сметка се създава в съответния регион, местните валути са особено интересни за по-слабо развитите области, които страдат от силната международна конкуренция. Такова платежно средство би било интересно и за Гърция, смята Янски: "И не само за Гърция, а също и за много други региони в Европа - там, където въвеждането на еврото създаде проблеми в реалната икономика. Нали не всички региони са еднакво силни икономически", обяснява той.

Въвеждането на паралелна валута обаче е свързано и с проблеми – това се отнася и до Гърция, чиито региони също са доста различни в икономическо отношение. Освен това въвеждането на една регионална валута няма да реши финансовите проблеми на държавата.

Ако правителството наистина търси алтернативи, за да може да изплаща пенсии и заплати, то се нуждае от някаква национална паралелна валута, която да е в състояние да контролира. Драхмите обаче едва ли могат да се използват за тази цел - при въвеждането на еврото почти всички стари пари бяха унищожени, пише още Deutsche Welle. 

Припомняме, че в средата на май гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис отрече появилата се информация, че Атина се подготвя за въвеждане на паралелна валута, за да може да изплаща задълженията към държавните служители и пенсионерите. „Няма решение с две валути. За правителството има само едно политическо решение“, заяви тогава Варуфакис, цитиран от DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Първо се казва Добро утро , после не съм те обиждал и накрая ...върви на майната си откачалка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
StraightForward
преди 8 години
КАКВА АМЕРИКА, ВЕ ГЛУПАВО ЧЕРВЕНО МАЛОУМНИЧЕ????? СЪС СЪВЕТСКО МИСЛЕНЕ ЗАЩО ГОВОРИШ ПОСТОЯННО ГЛУПОСТИ, А НЕ СИ СЕДНАЛ НА *** ДА УЧИШ КОГАТО ТЕ ТРЯБВАЛО.... СЕГА ВЕЧЕ НЯМАШ ВРЪЩАНЕ.. .ИМАТЕ ВСКЧИИТЕ ЕДНО И СЪЩО НЕЩО ЧЕРВЕНО *** В ГЛАВИТЕ СИ.. ПРАЗНИ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 11
ing5rov
преди 8 години
Отлага се геврото...от Америка разпоредиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
...или гейвро... май е по-подходящо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
гевро = геврек с дупкапояснение: геврека за кредитодателя, дупката за гърцитеДобре че поне гърците имат спестявания за близо 240 милиарда евро. С тях по-лесно ще понесат шока от заслужения резултат на глупостта си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Относно паралелните валути които стимулират местната икономика е добра идея и анализа е много добър - http://***.researchgate.net/profile/Ivan_Todorov/publication/235982190_The_Depreciating_Money_Theory_by_Silvio_Gesell_Applicability_Under_Contemporary_Conditions/links/0deec517ad1c87ad84000000.pdfОтрицателната лихва е пресилено но ''Пари без лихва и инфлация'' проф. Маргарет Кенеди е добра идея - http://***.book.store.bg/p65592/lihvata-rak-na-obshtestvoto-margaret-kenedi.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
За да се върти колелото на икономиката трябва да има крайно търсене което може да се стимулира по два начина :1) кредитиране мечтата за банкстерите но се видя какво стана - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) го призна - http://***.investor.bg/analizi/91/a/oisr-ikonomicheskiiat-ryst-e-v-opasnost-196935/Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.htmlи с графики тук - https://infobalkani.wordpress.com/2015/04/05/капитализмът-фалира/2) чрез преразпределение - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 11
IMRO
преди 8 години
По-скоро Цевро. Може да му таковат ухилената физиономия на Ципрас на банкнотите. Пък и както се очаква хиперинфлация след няколко месеца ще може да се използва за тоалетна хартия. Храчиш върху Ципрас и цеврото и си бършеш ***. Кеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още