IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои държави ще са най-засегнати от Grexit

Перспективите пред България, Сърбия и Румъния са изложени на най-голям риск, посочва нов доклад на Capital Economics

08:55 | 28.06.15 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кои държави ще са най-засегнати от Grexit

Страховете от зараза от Grexit (излизане на Гърция от еврозоната – бел. ред.) са фокусирани върху валутния съюз, но подобно неблагоприятно развитие може също така да застраши бившите комунистически държави, граничещи със средиземноморската страна.

Изразявайки опасения за бъдещето на Гърция в еврозоната, експертите от Capital Economics посочиха по-рано през седмицата, че т.нар. гранични пазари (държави, които са твърде малки от икономическа гледна точка, за да бъдат част от традиционните развиващи се пазари), граничещи със страната на север са изложени на риск, пише CNBC.

"Нарастващата заплаха от излизане на Гърция от еврозоната хвърля сянка върху перспективите за европейските гранични пазари", заявяват анализаторите Джон Ашбърн, Гарет Ледър и Джейсън Тувей в доклада на Capital Economics.

България и Сърбия, която няма обща граница с Гърция, бяха обявени за най-уязвимите гранични пазари при реализиране на Grexit, особено ако това доведе до финансов стрес в цялата еврозона. Непосредствено след двете страни се нарежда Румъния.

Месеците на преговори между Гърция и нейните кредитори не успяха да доведат до споразумение за реформи срещу финансова подкрепа, което стана и причината Grexit да е разглеждан от пазарите като все по-вероятна възможност.

"Вярно е, че реакцията на финансовите пазари досега е приглушена. Проблемите в Гърция представляват малка заплаха за други места по света. Дори и така обаче, страховете са налични", казват авторите на доклада.

Гърция се присъедини към Европейския съюз (ЕС) през 1981 г., малко преди Португалия и Испания, и е една от основателите на еврозоната. Въпреки че средиземноморската страна не е част от "ядрото" на ЕС в Западна Европа, ключовото ѝ местоположение я прави важен субект за Стария континент в геополитически план.

По-рано този месец Capital Economics предупреди, че Източна Европа е уязвима, ако проблемите в Гърция доведат до финансов стрес, и следователно по-слаб растеж в останалата част от еврозоната. Анализаторите подчертаха, че износът на източноевропейските страни към валутния блок е равностоен на между 15% и 50% от брутния им вътрешен продукт.

"Като се има предвид дълбочината на тези търговски връзки, не е изненадващо, че динамиката на износа от Източна Европа е в унисон с растежа в еврозоната", заявява независимата изследователска фирма в своята доклад "Развиваща се Европа".

Освен това банкови клонове в Македония, Румъния и България запазват преките финансови връзки с Гърция, както и останалата част от еврозоната.

Гръцките банки съставляват около 20 на сто от македонския банков сектор според данни на Standard Bank. Един от най-големите кредитори в страната – "Стопанска банка", е собственост на гръцката финансова група NBG.

"Вероятността за сценарий, при който Гърция излиза от еврозоната, ще голяма и ще засегне цяла Източна Европа", изтъкват още от Capital Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 2 rate down comment 0
IMRO
преди 8 години
Да, значи прав си напълно, аз съм в грешка!Надявам се това да не доведе до усложнения при нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 12 rate down comment 1
tonino
преди 8 години
Според мен пък няма време за смяна на правителство точно сега....Сделка трябва да има в най-скоро време.....На 20/07 Гърция трябва да преведе 3.5 млд на ЕЦБ+452 млн на МВФ......Прибави още 2 млд за текущите разходи и сумата набъбва до 6 млд за юли......Просто няма време за смяна правителство....За август положението не е по-различно-имат още едно плащане към ЕЦБ на стойност 3.2 млд+нови 176 млн към МВФ.....:)Без споразумение преди 20/07 положението ще излезне извън контрол.....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 2
Eon
преди 8 години
Stone, да уточня само, гърците не са раса. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 1
Eon
преди 8 години
Ааа, има един дето пише тука с големи букви, стига ми и тоя ненормалник. Не сме слепи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 28 rate down comment 4
Nikola666
преди 8 години
Според мен от понеделник валутен контрол. На референдума поне 70% подкрепа за ЕС. Ципарис подава оставка и става "градивна опозиция". "Нова демокрация" идва на власт. Кредиторите смекчават условията още малко. Парите потичат. Готвим се за следващата драма с Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
м не е така за туризма...голям отлив ще има 1 заради омразата към гръцката раса и 2 западните правителства като инструктират и всеят паника сред техните туристи да не ходят там те ще предпо4етат друга де а и никой не иска да си прецака ваканцията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 2
tonino
преди 8 години
Добре......Ще перифразирам: Сделка ще има до две седмици(до 12/07) ! :)Най-подходящия сценарйй е парите на МВФ да не бъдат платени до вторник,а от сряда ЕЦБ да спре "кранчето" към гръцките банки.....На 5/07 референдума ще мине,а от 6/07(или дори по-рано) ще последва капиталов контрол.....Това ще е перфектната отправна точка за Ципрас да обясни на гърците,че се е борил до последно за по-благоприятни условия,но не е успял.....Без парите на кредиторите гърците ще са загубени и т.н.. и ще трябва да приемат условията им безпрекословно.....Той ще е "чист".....Чиновниците от Европа също ще изглежда,че не са отстъпили от позициите си и са принудили Гърция да "капитулира" ! И вълка и агнето....:)Това е моя прочит на събитията.......Хайде сега да видим вашите сценарии за филма ! :)Напрегнете си мозъците и дайте всичко от себе си ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Супер ! Само дето трябваше да го напишеш с големи букви, щот да се чете по добре от някои "колеги" тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 6
tonino
преди 8 години
Няма да има засегнати държави от евентуален Grexit,просто защото Grexit няма да има ! Дори съм готов да заложа,че до вторник ще има сделка под някаква форма....:)Само трябва да се намери подходящата формулировка за пред публиката,че така ще изглежда много смешно.....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Ко ?!? Аз съм мухъл щот ти казвам да работиме и да си го напрайм сами, или аз съм бил комунист и се радвам на упадъка на собствената ни държава и, че ти казвам проблема е в нас, а на тебе ти пречели рубладжиите кат мене ?!?! На кво да се радвам в РБ, че си иаме нови танкове ли ко, ви четете тъпотии и не знаете кво е Демокрация още по малко, че именно в Гърция се е пръкнала не знаете кво е Комунизъм ни не сме имали такова нещо при нас е било Тоталитаризъм. Спорите ми за САЩа, а четете само от Райтърс и Блумбъргс. Вие сте анормални ве у некой виртуален филм изкривен от новините. Кат казвам, че проблема е в нас българите - вие не ми вервате, все някой друг ни виновен. Четете повече книги не някви измислени новини, колкот по бързо схванем, че е в нас проблема по-добре иначе страдание, нищета дезинформация ше се шири
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още