IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките банки и борсата остават затворени в понеделник*

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обвини за решението европейските партньори и заяви, че искат да възпрепятстват провеждането на референдума

19:53 | 28.06.15 г. 116
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцките банки няма да отворят в понеделник. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцките банки няма да отворят в понеделник. Снимка: Ройтерс

Гръцките банки и борсата ще останат затворени от понеделник, засега за неопределен период от време, реши Съветът за финансова стабилност в Атина. Решението съобщи тази вечер председателят на Piraeus Bank Антимос Томопулис.  Според Kathemerini банките ще бъдат затворени поне за седмица.

По-късно и самият премиер на страната Алексис Ципрас потвърди решението. Според него Гръцката централна банка ще въведе контрол над капиталовия трансфер, а банките ще са затворени поне един ден. Същевременно в телевизионно обръщение премиерът увери, че спестяванията, заплатите и пенсиите на гражданите са гарантирани. 

Същевременно Ципрас обвини за решението европейските партньори. Той говори за "пресиране и "грубо нарушение на европейските принципи".

"Отхвърлянето на молбата на гръцкото правителство за кратко продължаване на програмата беше безпрецедентен акт по европейските стандарти, поставящ под въпрос правото на суверенен народ да взема решения", каза Ципрас. "Решението накара ЕЦБ днес да ограничи ликвидността на разположение на гръцките банки и принуди гръцката централна банка да предложи банкова ваканция и ограничения на тегленията от банки", каза той.

Партньорите на Гърция се опитали "всички възможни средства", за да се предотврати провеждането на планирания за следващата неделя референдум. По думите му гръцкият народ е трябвало да бъде възпрепятстван да изрази свободно своето мнение. "Но те няма да успеят с този план", каза Ципрас.

 

Той отново бил помолил днес в писмо председателя на Европейския съвет и правителствените ръководители на страните от еврозоната за удължаване на изтичащата във вторник спасителна програма, така че Европейската централна банка да продължи да снабдява гръцките търговски банки с ликвидност. Ципрас призова сънародниците си да запазят спокойствие. "Без значение какви трудности има сега, ние ще продължим заедно", каза премиерът.

Според гръцкия канал MEGA банките ще останат затворени поне за шест работни дни, тоест до референдума. Това значи, че пенсионерите и държавните служители няма да могат да си получат пенсиите и заплатите, които трябва да се изплатят през следващата седмица. 

Веднага след оповестяването на новината стотици гърци щурмуваха отново банкоматите, за да се опитат да спасят спестяванията си - навреме преди евентуалния срив на банковата система. В центъра на Атинското баровско предградие Кифисиа се образува огромна опашка пред банкомат на  National Bank of Greece, последният автомат в близкия район, който все още пуска пари, предаде Ройтерс. Въпреки внезапния проливен дъжд хората остават на опашката, за да успеят да изтеглят няколко банкноти, предава още агенцията.  

Според Financial Times страната възнамерява да наложи ограничения на банковите преводи, тегленията от банкомати, осребряването на чекове и по-ранния достъп до срочни депозити. Длъжностни лица са заявили пред вестника, че банките ще бъдат затворени в продължение на няколко дни, което ще бъде съпроводено с все още непотвърдени ограничения, като забрана за банкови преводи в чужбина и тегления от банкомати. 

 

Официално съобщение за банковата ваканция се очаква обаче по-късно тази вечер след заседанието на Съвета за финансова стабилност на Гърция, в който участват Варуфакис, заместникът му Димитрис Мардас, управителят на централната банка Янис Стурнарас, ръководителят на Гръцката банкова асоциация, председателят на гръцкия фонд за подпомагане на закъсали банки HFSF и директорът на Комисията за капиталовите пазари.

Съветът за финансова стабилност е препоръчал да се наложи ограничение за теглене с карти от банкомат до 60 евро на ден, предава Ройтерс. Препоръчаният лимит от 60 евро на ден ще важи за притежателите на карти на гръцки банки, а за собствениците на чуждестранни банкови карти е в сила лимитът, определен от издателите на картите.

По-рано Handelsblatt писа, че ЕЦБ и Еврозоната притискат гръцкото правителство да реши да въведе контрол над капиталовия трансфер и да затвори временно банките. Решението на ЕЦБ да остави равнището на спешната ликвидна помощ (Emergency liquidity assistance – ELA) на ниво от около 90 млрд. евро, трябва да усили натиска над кабинета, пише германският икономически всекидневник, позовавайки се на източници от централната банка.

Според вестника тази рамка от 90 млрд. евро вече е изчерпана. Затова „банките ще са ограничено кредитоспособни“, ако отворят в понеделник врати. Без увеличение на рамката на Ela финансовите институции не бива да отварят, заявява високопоставен правителствен представител от държава от еврозоната. „Най-добре би било да са затворени за една седмица“.

Според информация на Handelsblatt още в събота в рамките на еврогрупата е била дискутирана възможността за въвеждане на контрол над капиталовия трансфер и банкова ваканция.

От средите на ЕЦБ подчертават, че гръцката централна банка е подготвила всички нужни планове. „Гръцката централна банка е готова за такова решение“, казва дипломат.

По-рано през деня гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви пред BBC, че страната му обмисля въвеждането на контрол над капиталовия трансфер. По-късно в Twitter обаче написа, че валутният съюз и подобен контрол са взаимноизключващи се.  

Изпълнителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да запази спешната си ликвидна подкрепа за гръцките банки в неделя – ход, който малко ще поуспокои страстите в средиземноморската страна, в която следващия уикенд ще проведе референдум относно предложенията на кредиторите.

По-рано през деня британската медия BBC, позовавайки се на собствени източници, съобщи, че ЕЦБ ще прекрати извънредното кредитиране на банките в Гърция още днес.

Нормалното функциониране на гръцките кредитори зависи от програмата за спешна ликвидна помощ (Emergency liquidity assistance – ELA). При блокиране на свежите пари Гърция вероятно щеше да бъде принудена да обяви неработен ден за банките в понеделник и да въведе моментално контрол върху капитала.

В петък ЕЦБ реши да не увеличава размера на ELA. Ден по-рано, в четвъртък, сумата по програмата отново бе оставена без изменение при приблизително 89 млрд. eвро. За последната седмица обаче ЕЦБ проведе четири спешни срещи, като непрекъснато покачваше обема на кредитирането.

Гърция изненада партньорите си от ЕС и МВФ в събота, когато премиерът Алексис Ципрас обяви свикването на референдум в страната на 5 юли относно условията на предлагания от кредиторите спасителен план. Малко след това отново в събота финансовите министри от еврозоната отказаха да удължат спасителната програма за средиземноморската страна, която трябва да изплати 1,6 млрд. евро на МВФ във вторник. В противен случай правителството в Атина е изправено пред заплаха от фалит.

Обявяването на евентуалния референдум за одобряването на предложените от гръцките кредитори мерки предизвика несигурност у населението. Пред банкоматите в цялата страна се образуват дълги опашки. Както предават свидетели, а и показват телевизионни кадри, на централния площад Колонаки в Атина почти 40 човека бяха наредени пред банкомат на National Bank of Greece. 

*Актуализирано в 23.25 часа

Всичко по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

114
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Май не само в понеделник ще е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
113
rate up comment 7 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Хахаха :))) ***!!! :)) Отговаряй на въпросите ***:))) Със жалките си опити да ме заегнеш ставаш още по жалък :)) КОГА ЩЕ ми отговориш конкретно на въпросите ***:1) Къде в банковия апокалипсис в САЩ, който трябваше да се случи най късно Април тази година ?2) Къде са номерата на емисиите на тия хипотетични американски токсични шистови оглигации и кой им е издателя? ОТГОВАРЯЙ ***!!И от за инфо - хоронални проблеми нямам никакви :))) Имам прекрасна съпруга, такава, каквато ти със ЖАЛКОТО СИ битие дори и не можеш да си представиш, че ще докоснеш някога :))) ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
112
rate up comment 4 rate down comment 5
крас
преди 8 години
Милата ти женица! Как те търпи?Ти изобщо семеен ли си?УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ НЕ СИХОРМОНАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ СЕ ОТРАЗЯВАТ НА ПАВЕДЕНИЕТО ТИ. ТЕСТОСТЕРОНИТЕ ЯВНО СА ТИ В ПОВЕЧКО. Бих ти поръчал някоя за да облекчи, но явно си проблемен и това няма да помогне.НЕ МОГА ДА ТИ ПОМОГНА. ИЗБЪРШИ СИ ПЯНАТА И СЕ ОБЪРНИ КЪМ ЗДРАВНО ЗАВЕДЕНИЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПСИХОБОЛНИ. НАЙ ИСКРЕНО ТЕ СЪЖАЛЯВАМ.ИСКРЕНО ТЕ СЪЖАЛЯВАМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
111
rate up comment 5 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
ХАХАХАХАХ *** НЕЩАСТНА< нали всичко знаеш бе *** ***. Отговаряй на въпросите *** да те видим колко си кадърен и запознат бе *** Селски :))) ДАВАЙ НОМЕРАТА НА ТИЯ токсични облигации *** давай емитенти, давай цени да те ВИДИМ ***? Ти 5 лв искарал ли си преж живота си БРЕ? ТОЛКОВА СИ ДРЕБЕН< *** И ЖАЛЪК :)))) И НЯМА ДА СЕ УМОРЯ ДА ТИ ГО ПОВТАРЯМ ПОД ВСЯКА ТЕМА ДОКАТО НЕ ИЗЧЕЗНЕШ ОТ ТОЯ ФОРУМ МЪРШОО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
110
rate up comment 2 rate down comment 5
крас
преди 8 години
ЗАКАКВО СА ТИ НОМЕРАТА БЕ ***?МОЖЕ БИ ИСКАШ ДА ГИ ЗАСРАХОВАШ ЗА ДА НАПРАВИШ ПАЧКА ЛИ?КОЙ ЩЕ ТЕ ДОПУСНЕ НА СЕКЮРИТИЗИРАНИЯ ПАЗАР БЕ СЕЛСКИ ПРЪЧ.ТОВА КОЕТО ИСКАШ ГО ПРАВЯТ САМО ИНВЕСТИЦИОННИТЕ БАНКИ ПРОДАВАЩИ ТОКСИЧНИ ДЕРИВАТИ КОИТО ПОЛЕ ЗАСТРАХОВАТ.ТЕ ГО ПРАВЯТ НО ТИ СИ *** ЗЕМЕДЕЛЕЦ И НА ТЕБ НЕ Е ПОЗВОЛЕНО!ДЖОБЕН ФОРМАТ СИ БЕ *** МИСЛЕЩ СЕ ЗА БИЗНЕСМЕН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
109
rate up comment 4 rate down comment 4
крас
преди 8 години
"вярно че са загробени - загубени тези пари" !!! И САМО В РУСИЯ ЛИ СА ЗАГРОБЕНИ ТЕЗИ ИНВЕСТИЦИИ?А МОЖЕ БИ В САЩ СА ЦЪФНАЛИ И ИНВЕСТИТОРИТЕ СИ ПЛАЩАТ РЕДОВНО НА ОБЛИГАЦИОНЕРИТЕ ПРИТЕЖАВАЩИ ТЕХНИТЕ ИПОТЕЧНИ ОБЛИГАЦИИ?!ПРОЧЕТИ КАК ВЪРВЯТ НЕЩАТА В САЩ С ФРАКИНГА КОЛКО СА ЗАТВОРИЛИ /фалирали/ ЗАРАДИ НИСКИТЕ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА И КОЙ ПОКРИВА ЗАГУБИТЕ НА ОБЛИГАЦИОНЕРИТЕ?ВСЪШНОСТ КОИ СА ТЕЗИ ОБЛИГАЦИОНЕРИ ЗАКУПИЛИ ТЕЗИ ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИНЕ СА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНТРАЛНИ БАНКИ И ПОДУПЕЧНИТЕ ИМ БАНКИ ОТ СИСТЕМАТА?!ЧЕ КОЙ ДРУГ ДА ГИ КУПИ?АЗ НЯМАМ ТРИЛЬОТЕ ЗА ДА НАПРАВЯ ТОВА, НО ТЕ ГИ ИМАТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 6 rate down comment 6
georgi_shum
преди 8 години
Хахахаах :) ***, ще ме умориш от смях ДЕБИ :))) Хахах !!! Като всеки ТОТАЛЕН *** почваш да бягаш от конкретните отговори, като ти зададът конкретен ВЪПРОС.За подереден път те ПИТАМ ДЕБИЛЕ - КЪДЕ Е БАНКОВИЯ АПОКАЛИПСИС В ЩАТИТЕ, който трябваше да се случи през АПРИЛ.Къде са номерата на емисииите, емитентите. мястото на тъгуване и цените на тия имагинерни, американски шистови облигации, които ги има САМО Е В ТВОЯТА КУХА, *** и *** КРАТУНА???? Отговаряй конкретно ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
107
rate up comment 3 rate down comment 0
tonino
преди 8 години
Част от тах може би са и от тук:http://***.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/11209248/EU-auditors-refuse-to-sign-off-more-than-100billion-of-its-own-spending.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 15 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Тази тотално фалшива финансова система на Съвременната механика на парите нямаше как да свърши по друг начин, освен да се сгромоляса. Лошото е, че се случва прекалено близо до нас.Сега гърците щели да правят референдуми (откъде ли пък този селски номер с тези референдуми ни е толкова познат -да не беше нещо от Крим) .. късно е либе за китка.Къде бяхте с референдумите през 2009 год., когато тогавашното корумпирано гр. правителство залагаше на разни хазартни игрички и се чудеше как да спасява *** на Голдман Сакс като накисне някой друг (напр. ЕС).Е тогава трябваше да се направи един референдум и да се пита народът: Нямате ли желание да станете заложници на далавери на корумпирани политици, безскрупулни банкери и Съвременната механика на парите и не сте ли доволни да сте почетна жертва на алчността, корупцията и недалновидността?И откъде МВФ вади тези пари да ги раздава насам-натам -дали е от закуски, или е от членски внос на банки ...или може би от мошеническата финансова система
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 3 rate down comment 0
tonino
преди 8 години
Гръцките банки остават затворени до 07/07/2015 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още