IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Хърсев: Наблюдаваме класическа предфалитна картина в Гърция

Един такъв фалит може да бъде изключително разрушителен, предупреди финансистът

09:44 | 29.06.15 г. 14
Емил Хърсев: Наблюдаваме класическа предфалитна картина в Гърция

В момента в Гърция наблюдаваме класическа предфалитна картина. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air финансистът Емил Хърсев по повод развитието на кризата в южната ни съседка.

След като гръцките власти решиха да затворят банките в страната до неделя, когато е референдумът за предложенията на международните кредитори, финансистът коментира: „Има твърде малко икономика и твърде много политика в този процес. Доскоро в цял свят анализатори очакваха развръзка в последния момент, докато гръцкото правителство не направи завой“.

Той припомни, че утре, на 30 юни, изтича срокът на настоящото споразумение, по което Гърция получава финансови инжекции. Кредиторите обаче не са пожелали да разсрочат до референдума финансовия пакет за Гърция, която във вторник трябва да изплати 1,6 млрд. евро на МВФ.

„Наблюдаваме класическа предфалитна картина. Може гръцкото правителство да е очаквало удължаване на срока за тази помощ, но това не се случи. Затова референдумът в Гърция е безпредметен“, заяви Хърсев.

За реакцията на международните пазари той коментира, че причината е не толкова свързаността им с гръцката икономика, колкото осъзнаването, че случилото се в Гърция може да се случи навсякъде другаде.

„Наистина, край трябва да има. Но един такъв фалит може да бъде изключително разрушителен. България мина през такава процедура през 1990 г. и цяло десетилетие страната носеше тежките последици от този фалит, че и до ден днешен“, допълни той. 

Запитан ще има ли последици за България от евентуален фалит на Гърция, той отговори, че икономиката е свързана, но БНБ от години следи банките с гръцки собственици у нас и са проведени мерки за ограничаване на подобно въздействие.

„Не се наблюдава пренасяне на паниката от Гърция към България. Точно обратното – има увеличаване на депозитите в цялата банкова система и в банките с гръцка собственост. Гръцките ни съседи изглежда си теглят парите от собствената си страна и ги харчат в България и Македония, където е по-евтино“, каза Хърсев.

Големият въпрос е ще има ли в последния момент някаква форма на споразумение с кредиторите или ще бъде въведена драхмата, допълни финансистът.

Новините за Гърция можете да следите тук

Вижте още видео материали в сайта на Bulgaria On Air
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 25 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
1. Каквото и да печатат гърците дълговете им са в евро.2. Не могат да си определят сами лихвата по тях.3. Не могат дори сами да си определят съотношението драхма/евро ако решат да зарежат еврото.Така че каквото и да печатат нищо няма да постигнат с това.Не виждаш ли че в действителност хич не им се мърда от трапезата ЕС и ЕЗ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 4
d333
преди 8 години
Добре, принципно имаш право.... Но не мислиш ли, че целия финансов свят се е превърнал в една голяма измишльотина и се е оплел в проблеми отгоре до долу. Всичко е една голяма бъркотия. И вече няма да ме учудя на нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 8
abdul
преди 8 години
Що? Има печатница за евро, има и за драхми. Според теб ако нещата опрат до кокала какво ще предпочетат да печатят? Евро или драхми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 27 rate down comment 1
Людени
преди 8 години
Мдаааа .... профанизиране в големи размери !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 35 rate down comment 1
Боян
преди 8 години
Те ако можеха щяха да си ги печатат и сега и изобщо нямаше да имат проблеми с плащането на каквото и да е, дори и ЕЦБ не може да си печата ей така безразборно, то това финансите го обърнахте на *** катун.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 20
d333
преди 8 години
Може да е малоумно, но вярно и аз вземам да се замислям какво ще стане, ако гърците вземат да си печатат евро колкото си искат. А даже може и още да злоупотребят, праскайки отпред буквата X примерно пред номера, все едно е немска. Е те тогава ще стане баш голямо чудо. :-)Кой може да ги спре.... никой, освен да дойдат с танковете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 19
ing5rov
преди 8 години
Апокалипсиса се отлага до второ нареждане...от Америка. Спете спокойно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 39 rate down comment 2
Nikola666
преди 8 години
Все си мисля че се бъзикаш с тези приказки за гръцки евра, но май сериозно го мислиш.Няма значение серийния номер на банкнотата. Гръцките евра са не по-лоши от немските. Проблемът ще настане когато се опитат да платят пенсиите и заплатите и нямат налични никакви. Тогава един вариант е да печатат собствена валута. Другият вариант е да печатат евра, но без разрешението на ЕЦБ. Тогава финансовите министри на ЕЗ трябва да им кажат да спрат и че де факто са изгонени. Но как физически ще ги спрат да печатат банкноти е интересен въпрос (ако приемем че гърците имат монетен двор). Без да съм тесен специалист предполагам че само ЕЦБ има право да делегира отпечатването на банкнотите на национални банки и съответно да го спира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 58 rate down comment 3
Боян
преди 8 години
Не ти ли омръзна една и съща тъпотия ве не разбра ли, че няма никакво значение коя банкнота къде е издадена сегашната Гръцка Национална Банка е притежание на ЕЦБ заедно с активите и пасивите както и парите. Сегашната ГНБ няма да започне да печата друга валута, ще си основат нова или там както си решат. Но разлика между различните банкноти евро НЯМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 7
bgMan
преди 8 години
Ако е истина да го направят и да излязат от кризата и изнудването.Но си мисля, че това са поредните лъжи на руските ***, на които въобще не им пука за истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още