IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис заплашва със съдебен процес в случай на Grexit

Правителството в Атина ще се консултира със специалисти и със сигурност ще обмисли да вкара иск в Европейския съд

08:14 | 30.06.15 г. 55
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Варуфакис: Договорите на ЕС не предвиждат никаква правна легална възможност за излизане от еврозоната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Варуфакис: Договорите на ЕС не предвиждат никаква правна легална възможност за излизане от еврозоната. Снимка: Ройтерс

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заплашва според медийни материали, че в случай на нужда страната му може да предприеме юридически стъпки при излизане от еврозоната.

"Гръцкото правителство ще се възползва от всички свои права", цитира британският вестник The Daily Telegraph министъра на финансите. „Правителството в Атина ще се консултира със специалисти и със сигурност ще обмисли да вкара иск в Европейския съд". 

"Договорите на ЕС не предвиждат никаква правна легална възможност за излизане от еврозоната и ние отказваме да го приемем", заявява още Варуфакис.

"Членството ни в еврозоната не подлежи на преговори", коментира още финансовият министър спекулациите около евентуален Grexit. Никога досега страна от еврозоната не е била изхвърляна от валутния съюз, припомня още той.

Междувременно членът на Борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре също вече не изключва излизане на страната от валутния съюз. Това било нещо възможно, макар и не онова, което желаела ЕЦБ, заяви Кьоре в интервю. Това представлява досега най-еднозначното признание на водещ представител на централната банка за това, че Grexit всъщност е възможен. 

Кризата в Гърция ескалира в последните часове, катоместните банки ще останат затворени до 6 юли – денят след референдума за спасителната програма, предложена от Европа. За решението за затваряне на банките в Гърция съобщи председателят на Piraeus Bank Антимос Томопулис още в неделя вечер.

Припомняме, че в нощта на петък срещу събота гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви свикването на референдум за следващата неделя. „Въпросът на референдума ще бъде дали ние да приемем предложенията (на кредиторите) или да ги отхвърлим", обяви Ципрас в предавано по всички телевизионни канали обръщение.  

По-късно финансовите министри на еврозоната отказват да удължат срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни. 

"Колкото и да съжаляваме, спасителният план ще изтече на 30 юни", заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум на пресконференция в Брюксел. "Не можем да го удължим повече. Трябва да осигурим стабилността на еврозоната."

Гърция рискува да стане първата страна в историята на еврозоната, обявила несъстоятелност по изплащане на външния си дълг, а също така и първата страна, която да напусне валутния съюз. Без допълнителни финанси страната може и да се затрудни да погаси задълженията си към МВФ в размер на 1,5 млрд. евро в края на месеца. Преди дни стана ясно, че фондът очаква Гърция да плати дължимите 1,7 млрд. долара във вторник, 30 юни, въпреки че финансовата институция и другите кредитори на Атина не успяха да сключат сделка в последната минута и да предпазят страната от фалит. 

В понеделник пък стана ясно, че Атина възнамерява да не плати транша си. 

Още по темата за гръцката криза четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

53
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 8 години
1. Всеки разумен икономист знае, че дълговете на Гърция бяха натрупани от частни банки. Пита се в задачата кой (***) дава нови и нови кредити на банки (страна), които не могат да погасяват предишни кредити? Решаването на дълговия проблем на Гърция с традиционните методи ще изисква 30-40 и повече години. Това го знаят всички. И въобще не стои въпросът да се оневинят гърците. Но да се разбере КОИ ГЪРЦИ.2. Рестриктивна политика потиска още повече доходите и потреблението на домакинствата, колективното потребление чрез бюджета, инвестиционната дейност и нетния износ. А това означава още по-малък БВП, още по-ограничен потенциал за обслужване на дълга, още по-сигурен път към икономическата и социалната пропаст. 3. През последните десетилетия България не е имала такъв министър на финансите. И едва ли ще го имаме в обозримото бъдеще.Тези дни ме изумява злорадството на нашенци към гърците, което се лееше обилно и от медиите. Ние сме цъфнали та вързали. Това са наши съседи, православни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 0 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
нема му задаваш такива въпроси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 4
data
преди 8 години
п.п. Има и едно конкретно питане - за Бг и за теб персонално кое е по добре ЕС да "спаси" Гърция или да я остави да излезе от ЕС и ЕЗ ? . Благодаря за отговора :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 2 rate down comment 5
data
преди 8 години
Мисля , че си объркАл рейса :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 9 rate down comment 2
ivan4o555
преди 8 години
До Mavi, Kalendar и data,Мили момченца и "бизнесменчета".Моля лично вие тримата да ми дадете заем по 10 милиона евро!Много искам да увелича заплатите на моите работници още, дори да ги изравня с гръцките.Като дойде време да връщам заемите, с моите работници ще ви спретнем един "гръцки референдум " и според вас , вие самите би трябвало да пиете по една студена вода и дори да ми дадете още заеми, дори по 100 милиона може да дадете ако сте " добри, честни и почтени" хора !Когато сте готови да ми преведете парите, ще ви предоставя банкова сметка.Говорих с моите служители и те са съгласни.Вече ви обичат и ще са ви вечно благодарни, ако искате може да увеличите още сумата по заемите?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 5 rate down comment 1
observer-ALL
преди 8 години
Айде направи една сметка колко трябва да внасяш за 45 години за да получиш пенсия от 2000Е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 6 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 8 години
Не знам дали гърците са мързеливи. Но на всички е ясно, че пенсии от 1500 до 3000 евро те не са заработили. Не искам да гадая как са ги получавали досега, но това не може да продължи вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 8 години
Мави, да ти е вкусна гръцката праскова, но въпросът е все пак, защо гърците не си ядат прасковите? Гърция е Нето вносител на селскостопанска продукция!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 5 rate down comment 2
SSIW
преди 8 години
Ако можеше да стане относително безболезнено, да са ги отсвирили отдавна, продължителността на тази драма и драматургия, както и нивото на безочие в поведението на някой от участниците, говори и е право пропорционално на тежестта на проблемите и противостоящите си сили и интереси в гръцкия възел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 2
SSIW
преди 8 години
Той ако се свеждаше само до "гърците изядоха парите и сега не ги връщат " до сега на Ципрас и Факис да им бяха прерязали гърлата . ...........................Хехехе ;)) ... дословно същото съм се канил на няколко пъти да напиша като коментар, във връзка със събитията в гречко ;)) мерси, че си ме отменил ;)Това което вероятно ме е спирало на под съзнантелно ниво да се изкажа е усещането, че ако има хора, които не съзират толкова очевидни неща, то е безмислено да повдига темата ... пак няма да има ефект. Щото нещо не съм убеден, че европейчетата са от този тип хора, дето ще се оставят да бъдат разигравани от двама циркаджии (каквито би трябвало да са мин-фина и прайм-мина на Гърция в очите на една не малка част от ората дето ги анатемосват , тук у форума;)).А представлението се проточи ужасно дълго и премина всички мислими и възприети граници на благоприличие, повече от очевидно е, че има достаааааатъчно сериозни причини да се търпи поведението им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още