IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърците посягат смело към биткойна

Междувременно Атина официално отрече, че има планове за връщане към драхмата

16:24 | 30.06.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърците посягат смело към биткойна

Големите борси за биткойн в света отчитат значителни постъпления на фона на кризата около Гърция, пише CNNMoney.

Броят на гърците, търгуващи на германския пазар Bitcoin.de, се е покачил десет пъти според главния изпълнителен директор на компанията Оливер Флазкемпер. Сделките с биткойни са скочили и на третата най-голяма борса за обмен в света Bitstamp, като броят там се е покачил със 79% над средното за последните 10 седмици равнище.

Дори и платформите за търговия в Китай стават все по-привлекателни. LakeBTC със седалище в Шанхай отчита увеличение на посетителите, използващи компютри в Гърция, с 40%.

През уикенда полската борса Bitcurex бе залята с писма от гърци. Сред техните въпроси бяха: "Дали битконът е законна валута в ЕС?", "Мога ли да използвам Bitcurex като банкова сметка?" и "Разполагате ли с биткойн банкомати в Гърция?"

Действията на Bitcurex не закъсняха и компанията излезе със съобщение директно към гърците на своя уебсайт: "За потребители от Гърция регистрацията и търговията на Bitcurex в продължение на 3 месеца ще е без такси!".

"Аз не съм толкова сигурен, че гърците ще започнат да си купуват сирене с биткойни в сряда. Мисля обаче, че нещо се промени в съзнанието им със затварянето на банките. Гръцкият народ ще започне да мисли за фиатните валути като нещо не толкова безопасно за спестяване", заяви Филип Годецки, говорител на Bitcurex.

Най-големият недостатък на дигиталната валута е, че е изключително нестабилна. През ноември 2012 г. един биткойн се разменяше за 11 долара. Година по-късно цената бе над 1 100 долара, а в момента е под 300 долара.

Въпреки нестабилността в цената Годецки не вярва това да притесни гърците. Според него те не се тревожат също така, че електронните пари не са истински.

Междувременно Атина официално отрече, че има планове за връщане към драхмата. Правителственият говорител Гаврил Сакеларидис заяви, че изказванията на бившия генерален секретар за държавните финанси Харис Теохарис за подготовка за връщане към драхмите, не отговарят на исканията.

Пред Kathimerini Сакеларидис посочи, че това е „научно-популярен сценарий“ и "абсолютна безотговорност". По-рано Теохарис, който сега е говорител на либералната партия To Potami, заяви в Twitter, че е сформирано звено, "което организира връщането към драхмата".

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
nikiangel
преди 8 години
Плъховете напускат потъващия кораб. Нищо ново под слънцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Lucifer
преди 8 години
Ей ама това банкомата било голяма сила бе(психотронно оръжие), само за една нощ без него и веднага отрезняха от узото, 30 000 на площада реват цяла нощ" искаме да сме роби в ЕЗ и ЕС", изпари им се целия патриотизъм, барабар с баш гуруто Ципрасчо...бе тоя човек ги отрупа с оферти в ЕЦБ, коя от коя все по-"приемлива". Очаквам в неделя на референдума да донесат на тепсия главите на Ципрас и Варуфакис или направо да ги пратят в колет на Меркел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
phlex
преди 8 години
От трън та на свобода! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 11
albobo76
преди 8 години
Ако Гърците бягат от една фиатна валута - евро към друга - биткоин, не е ли това "от трън та на глог"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
Те и към златото посягат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още