IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Гръцката драма ще изпрати еврото до паритет спрямо долара

След година единната валута ще струва само 95 американски цента, смята инвестиционната банка

11:38 | 01.07.15 г. 4
Goldman Sachs: Гръцката драма ще изпрати еврото до паритет спрямо долара

На фона на събитията около Гърция фокусът логично се премества върху еврото, чието движение вероятно ще бъде само в една посока – към паритет с долара, смятат от Goldman Sachs.

"Скокът на еврото през тази седмица след новината за гръцкия референдум няма логика за нас", твърдят анализаторите на банката, цитирани от CNBC. "Ние продължаваме да виждаме напрежението около Гърция като катализатор двойката евро-долар да се приближи до паритет, ако заразата плъзне и към други периферни страни и Европейската централна банка (ЕЦБ) засили количествените улеснения".

След година еврото ще струва само 95 американски цента, посочват още от Goldman.

Гърция не плати навреме вноската си към Международния валутен фонд във вторник, с което стана първата развита страна, просрочила задължение към световната организация за финансова стабилност. Неплащането дойде след месец на спорни преговори с кредиторите за необходимите реформи в страната и евентуалния нов спасителен план.

Преговорите забуксуваха след изненадващия ход на гръцкия премиер Алексис Ципрас, който свика референдум този уикенд по въпроса дали Атина да приеме предложенията на кредиторите. В страната вече е въведен контрол върху капитала, което означава, че фондовете вече не могат да изнесат средства в чужбина, а местното население има ограничение да тегли от банкомати максимум 60 евро на ден.

Но въпреки това развитие еврото спадна до само 1,0955 долара в понеделник от около 1,12 долара в петък. По време на сутрешната европейска търговия във вторник единната валута се разменя за 1,1108 долара.

"Пазарът продължава да очаква сделка в последния момент, включително и в периода след обявяването на референдума. В резултат на това малцина са готови да пуснат еврото надолу, дори и след като шансовете за дефлационен шок в еврозоната се увеличават", казаха още от Goldman. "Не виждаме как напрежението около Гърция ще направи друго, освен да засили дистанцията между САЩ и еврозоната".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
Тези дето 2008 година фалираха с кредитен рейтинг ААА и фалшифицираха данните за бюджетния дефицит на Гърция за да влезе в ЕЗ е по добре да си мълчат . Митко погледни курса после пиши .Сега очаквам и turista да се разпише .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Тия трябваше да са в затвора а сега и акъл дават Описал съм подробно всичко (коментар 2 ,3) тук - http://darikfinance.bg/***/116075#comments''Чарлз Фъргюсън е удостоен с Оскар за документалния си филм Вътрешна афера (2011)........Има много доказателства, че през последните трийсет години финансовият сектор в Щатите се е превърнал в мошеническа индустрия......С напредването на дерегулацията секторът стана още по-неетичен и опасен, пораждайки още по-големи финансови кризи и още по-нагла престъпност'' http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ Ето го филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора също обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beТоест така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
Ironhorse
преди 8 години
Хахахах, абе КФН няма ли да им тресне една глоба на тези за пазарна манипулация ???!Хахахаха. ...Точно Годман да се изказва по въпроси за Гърция - леле майко и тези прихванаха от гръцкия вирус на нахалството.А иначе, аз пък считам, че еврото ще спадне под долар, само за няколко месеца, ако гърция излезе от ЕЗ. след това рязко ще поскъпне и не знам ЕЦБ дали имащ толкова мощни печатащи машини за да обезценят еврото и да го държат в съотношение 1/1,2 до към 1/1,3 евро/долар.Въбще идват супер времена за трейдърите на форекс пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още