IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата ще чака референдума в Гърция

Нека не поставяме каруцата пред коня, коментира финансовият министър на Словакия Петер Казимир

20:20 | 01.07.15 г. 20
<p>
	Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. Снимка: архив, Ройтерс

Финансовите министри на държавите от еврозоната отказаха да приемат предложенията на гръцкия премиер Алексис Ципрас в “12 без 5” и на днешното извънредно заседание, съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум в Twitter, предава Ройтерс.

Нови заседания на Еврогрупата преди референдума в Гърция в неделя няма да се състоят, става ясно от съобщението на Диселблум.

Информацията беше потвърдена и от словашкия финансов министър Петер Казимир, както и от гръцкото правителство. Финансовият министър Янис Варуфакис дори каза, че според европейските партньори на страната последните предложения са "в правилната посока" и са получили положителна оценка.

“Еврогрупата се обедини около мнението да изчака референдума в Гърция преди да се състоят нови разговори. Нека не поставяме каруцата пред коня”, коментира Казимир също в Twitter.

Все още не е ясно дали Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи да поддържа над водата гръцкия банков сектор. Решението за ликвидната програма за гръцките банки още не е излязло.

Междувременно председателят на Съвета на Европейския съюз (ЕС) Доналд Туск коментира, че не може да направи нищо за спасението на страната, ако гръцките гласоподаватели отхвърлят предложенията на кредиторите на предстоящия референдум.

“Европа иска да помогне на Гърция, но не може да помогне на някой против волята му. Нека изчакаме резултатите от референдума”, писа Туск в Twitter.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел също днес призова да се изчакат резултатите от допитването преди да се пристъпи към следващия кръг от разговори. Франция обаче застана твърдо в подкрепа на гръцкото правителство и настоя за постигането на незабавно споразумение.

Новините около гръцката криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 4
lozkhris
преди 8 години
Гърция няма да излезне от ЕЗ. Агонията ще бъде продължена защото на карта е заложено оцеляването на Германия като световен износител, проводник на американските интереси и европейски пъдар. И на малките деца е ясно,че за да се справи с проблемите си, Гърция трябва да се върне към драхмата и да я обезцени драстично, подобно на Аржентина отпреди 10 години. заедно с това ще се наложи да се направят сериозни реформи - без тях няма да се размине и Ципрас прекрасно знае това. За жалост смятам, че няма да се случи. Най-вероятно резултатите от референдума ще бъдат фалшифицирани и вкрайна сметка ще принудят Гърция да клекне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 0
IMRO
преди 8 години
Отговорът ти е наполовина верен. Наистина данъкоплатците на всички страни в ЕЗ, включително и бедни страни като Естония, Словакия и т.н. дадоха сума ти пари за гърците. Ние не дадохме, защото не сме членове на Еврозоната, но ако бяхме - и ние щяхме да им спасяваме задниците. И това прави въпростът тук въпрос на морал: откъде хората в Източна Европа, където хората са с по-ниски пенсии и заплати, ще дават пари на гърците да си дават къде къде по-големи такива? Това е невероятна наглост. Затова и в момента източноевропейските страни са ддалеч по-ястребски настроени отколкото Германия и Холандия например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 12
Сините камъни
преди 8 години
Загубиш ли духа си, губиш всичко!Така, че гърците ако им е предписано духовно израстване, те ще гласуват срещу МВФ и пуделчето ЕЦБ! Рожбите на лихварските фамилии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Няма правилен отговор . Въпреки че така ще са по-симпатични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 11
Атанасио
преди 8 години
Аз не се подчинявам на човеци в смисъл разбирам казаното от Господ Иисус Христос ''кесариевото на кесаря - Божието на Бога''Още по-малко да ми плащат за да пиша нещо Господ Иисус Христос само на едно място е казал за лихвата ''...и назаем давайте, без да очаквате нещо; и ще ви бъде наградата голяма,и ще бъдете синове на Всевишният.../Лук.6:35/,и си задавам въпроса дали банките може да са държавни до 1% лихва за разноските на банките - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm Казването на истината е вид помощ с цел покаяние и може би трябва да се почне от - ''В 1975 г. Общото събрание на ООН гласува резолюция 3379, която осъжда ционизма като форма на расизъм и расова дискриминация.'' - https://bg.wikipedia.org/wiki/Ционизъм,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 3
Ango
преди 8 години
Днес чух един много интересен анализ на ситуацията. През 2009 г. Гърция е дължала пари на частни ,основно френски и германски, банки. Чрез спасителната програма на ЕС , вземайки нови заеми, вече от ЕЦБ ,т.е. и от нас, бедните, но горди и дисциплинирани българи, Гърция е изплатила целия си дълг към частните банки и сега виси на ЕС , пак на нас. Ако е вярно, Пртестна мража да се задейства с въпроса "КОЙ е спретнал тази далавера?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 3
smart-ass
преди 8 години
Гледайте какво е писал Фалиракис: http://yanisvaroufakis.eu/2015/07/01/why-we-recommend-a-no-in-the-referendum-in-6-short-bullet-points/ И как го е затапил един "гръцки другар" относно сигурността на депозитите:Yanis,What every Greek citizen would like to know is how point 5 applies. In what way are deposits safe? Is there some kind of ECB deposit insurance? No. Theres only a Bank of Greece deposit insurance. If theres no deal, and ECB pulls ELA, wont banks have to be bailed in? Isnt the situation such, that depositors would loose LESS by going to the drachma and letting the government recapitalize the banks, than by staying in the Euro?You should answer all of the above clearly, and not only in this blog, but also by an announcement to the Greek people.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 5
smart-ass
преди 8 години
Ти обаче наистина си поръчков драскач. Остави ги големите икономически теории и идеологизЪма в тях. Остави Франца. Точно за да бъдат стреснати Италия и Франция трябва да се пусне кръвчица (т.е. Гърция). Гледай законите на "дивата джунгла". Банките в Гърция няма да оперират нормално без да получат финансиране от ЕЦБ. Те ликвидни са? не са! какви са им активите, послужили за обезпечение за помощ на ЕЦБ? зависи как ги преоценят. За капиталовата адекватност да не говорим. Ефектът на доминото от пресъхващата ликвидност и частната задлъжнялост в гръцката икономика? През юли ще има ли гръцкото правителство ресурс да се справи с бюджетните трансфери, ако икономиката остане парализирана? И разбира с гръцките камъни по гръцката тиква - протакаме каквито и да са преговори, докато не мине референдума, докато (може би) Ципурко не си иде, докато не "кандисат" тотално гърчолята или самата Атина не стигне до извода, че вече няма "килипирец" да е в Еврозоната. Ципурко е гол на покермасата и няма чипове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 11
Атанасио
преди 8 години
Относно - ''На коментар ли ти плащат в Атака и мислиш ли, че не си абсолютно прозрачен? ''Аз съм пределно наясно с казаното от Господ Иисус Христос ''кесариевото на кесаря - Божието на Бога''Господ Иисус Христос само на едно място е казал за лихвата ''...и назаем давайте, без да очаквате нещо; и ще ви бъде наградата голяма,и ще бъдете синове на Всевишният.../Лук.6:35/ ,и си задавам въпроса дали банките може да са държавни до 1% лихва за разноските на банките Казването на истината е вид помощ с цел покаяние и може би трябва да се почне от - ''В 1975 г. Общото събрание на ООН гласува резолюция 3379, която осъжда ционизма като форма на расизъм и расова дискриминация.'' - https://bg.wikipedia.org/wiki/Ционизъм,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 11
Атанасио
преди 8 години
Щях да приема забележката ако го нямаше ''безумни глупости'' - индоктриниране на съзнанието става най-лесно в икономиката с идеологии за неилиберализъм и т.н. глупости Статията е глупост ?! - http://bg.mondediplo.com/article1280.htmlВътрешна афера е глупост ?! http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ Ето и филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора също обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beМилтън Фридман има предвид индустриалният капитализъм когато говори за свободен пазар тоест за финансовият капитализъм трябва строги регулации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още