IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските акции продължиха с негативната си тенденция

Търговията на останалата част от борсите в Азия беше смесена в последния ден от седмицата

10:59 | 03.07.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайските акции продължиха драматичното си поевтиняване от предната сесия и в петък, като индексът Shanghai Composite загуби около 7% по-рано през деня, съобщава CNBC.

В останалата част от региона песимистичните настроения преобладаваха след разочароващия доклад на САЩ за нестопанската заетост и приближаването на референдума на Гърция в неделя.

Американските индекси преминаха в леко отстъпление, след като смесените данни за работните места охладиха икономическите перспективи пред САЩ. Индексът Dow Jones Industrial Average завърши със спад от 0,16%, а S&P 500 и Nasdaq останаха почти без промяна.

Заетостта извън селскостопанския сектор в Щатите е нараснала с 223 хил. през юни след коригираните в посока надолу 254 хил. месец по-рано. Експертите очакваха 233 хил. нови работни места през миналия месец.

Борсата в Шанхай попадна в още по-негативна територия, като основният индекс Shanghai Composite в крайна сметка отбеляза спад от 5,4%. В момента пазарът е надолу с 27% в сравнение с пика от 12 юни въпреки все по-големите усилия на властите да повишат доверието на инвеститорите.

Сред губещите на борсата бяха строителните предприемачи China Vanke и Poly Real Estate, чиито акции поевтиняха с по 2%. Финансовите играчи също останаха твърдо на червено. Цените на акциите на Bank of China и China Construction Bank се понижиха също с по 2%.

Японският индекс Nikkei 225 финишира без особена промяна, отстранявайки по-ранните си загуби, след като големите печалби в банковия сектор помогнаха да се компенсира срива от почти 4% на индекса Fast Retailing.

Акциите на Fast Retailing – собственик на марката за дрехи Uniqlo, се сринаха заради спад от 11,7% на продажбите през юни.

Акциите на Sumitomo Mitsui Financial Group поскъпнаха с 2,3% след информацията, че компанията е изготвила план за намаляване на кръстосаното акционерно участие още преди есента. Новините помогнаха и на банковия сектор. Mizuho Financial и Mitsubishi UFJ Financial Group затвориха с ръстове от съответно 2,4% и 1,2%.

Производителят на индустриални роботи Fanuc също помогна да се ограничат загубите, след като акциите му поскъпнаха с 1,4%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 загуби по-голямата част от печалбата си от четвъртък, след като се понижи с 1,1% заради ключовия сектор на ресурсите, който беше засегнат от спадащите цени на суровините.

Пазарният лидер BHP Billiton потъна с 1,5% заради срива от 6% на цените на желязната руда. Междувременно акциите на Rio Tinto и Fortescue Metals поевтиняха съответно с 1% и 4,7%.

Цените на акциите на енергийните играчи като Santos и Oil Search също спаднаха с 3,1% и 1,5% съответно, а акциите на Newcrest Mining поевтиняха с 2,6%.

След като продажбите на дребно не отговориха на очакванията за трети пореден месец, търговците на дребно като Myer и Harvey Norman отбелязаха спад от по 1%. JB Hi-Fi обаче възстанови загубите си в края на деня и затвори с повишение от 0,15%.

Южнокорейският индекс Kospi сложи край на трите поредни дни повишение, като отбеляза скромен спад от 0,1%.

Акциите на Samsung Electronics също поевтиняха с 2,4%, докато цените на акциите на Hyundai Motor и Posco се понижиха съответно с 0,4% и 1,1%.

Сред най-добре представилите се беше производителят на закуски Orion Corp, който отбеляза ръст от 3% въпреки информацията от Ройтерс, че компанията не е била сред избраните за продажбата на южнокорейското подразделение на Tesco – Homeplus.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Амброуз Еванс-Причард в The Telegraph - ''През последните 12 години елитен екип на Министерството на финансите на САЩ разработваше инструменти за икономическа война, проектирайки начини да накара почти всяка страна да падне на колене, без нито един изстрел.Стратегията се основава на контрол върху световната банкова система, подкрепен от мрежа от съюзници и неявното сътрудничество на неутралните държави...Това е нов вид война , като пълзяща финансова операция, предназначена да източи капиталите на нашите врагове, безпрецедентна по своя обхват и ефективност," коментира Хуан Зарате, служител във финансовото министерство и Белия дом.'' - http://darikfinance.bg/***/106251#commentsПОВЕЧЕ ТУК - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
За да не се допусне неконтролируем разпад на системата, министерството на финансите на САЩ и ФРС, за пореден път прилагат стратегията анаконда: задушаване на света в обятията на долара, изхвърляне на станалите обременителни елементи на системата (от типа на инвестиционните банки, суровинните и ипотечни балони), а също така изхвърляне на токсични отпадъци, следствие на полуразпада, във вид на хаос в посока към чуждите (в БРИК, Азия, Европа). Целта на стратегията съхраняване на ядрото на системата (Уолстрийт) в състояние на контролируем полуразпад, като по този начин му се дава време за адаптация и търсене на нови инструменти за финансово доминиране. - http://krizata.blog.bg/biznes/2009/08/04/istinata-za-systoianieto-na-amerikanskata-i-svetovnata-finan.374449
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още