IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS: Швейцария може да наложи контрол върху тегленията от банките

Вероятността за подобен ход е малка и ще дойде в случай на тежко пазарно сътресение, смята главният икономист на банката

10:52 | 03.07.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
UBS: Швейцария може да наложи контрол върху тегленията от банките

Швейцария може да наложи контрол върху тегленията от банките, ако всичко друго се провали в битката за ограничаване на поскъпването на разглеждания от пазара като сигурно убежище швейцарски франк, заяви главният икономист на UBS Даниел, цитиран от Ройтерс.

Според Калт такива драстични мерки са много малко вероятни и биха били приложени само в краен случай при тежко сътресение на пазара. Той подчертава, че това е негово собствено предположение, а не нещо, за което разполага с информация, че Швейцарската централна банка (ШЦБ) планира.

Ограничения върху тегленията от банките биха направили франка по-малко привлекателен в очите на местните и чуждестранните инвеститори, каза той. "Това ще бъде един наистина силен сигнал", изтъкна Калт.

От ШЦБ отказаха коментар по темата, повтаряйки само, че не изключват използването на каквито и да е потенциални инструменти, включително контрол върху капитала.

Франкът отчете рязък ръст през януари, когато централната банката изненадващо реши да премахне тавана на поскъпване на валутата спрямо еврото. Швейцарските пари се стабилизираха около 1,05 спрямо единната валута през тази седмица въпреки опасения за дълговата криза в Гърция.

В отговор на силния ръст на франк ШЦБ въведе отрицателни лихвени проценти, такса върху някои парични депозити и валутни интервенции.

"В краен случай Швейцария може да бъде принудена да въведе някакъв вид контрол върху капитала, за да се предотвратят още по-отрицателните лихви", изтъкна Даниел Калт.

През уикенда ШЦБ предприе още един изненадващ ход, намесвайки се на валутните пазари в опит да ограничи поскъпването на франка.

"Винаги сме казвали, че сме активни на валутния пазар, ако е необходимо", заяви в понеделник Томас Джордан, гуверньор на институцията. "Ситуацията, която преживяхме през уикенда, налага тази необходимост от стабилизиране на пазара".

Въпреки всичко гуверньорът не пожела да коментира подробности за интервенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
pioner
преди 8 години
Проблемът на Швейцария е поскъпването на валутата им. И единственото решение за това е въвеждането на златният стандарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Rumen_
преди 8 години
Какъв е проблемът за Швейцария, нали си имат собствена печатница? Като не им харесва да е толкова скъп франка, да си понапечатат повечко, да ги продадат - чиста печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Schroeder
преди 8 години
Това ми изглежда като някакви свободни съчинение от страна наглавният икономист на UBS. Очевидно е повлиян от Гръцката криза и изказва на глас някакви хипотези, които, поне за сега, не стоят на дневед ред в Швейцария.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Работа върви към екшън макар ,че контрол на капитала не е страшно 1972год. е предложено от нобелиста проф.Тобин - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoМНОГО МИ ХАРЕСВА това изречение - ''Това освен всичко друго би обезкуражило финансовите транзакции, които не допринасят за ефикасността на финансовите пазари и на реалната икономика.''Положението е страшно меко казано защото освен финан.катастрофа идват още две - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558Фелипе Калдерон, бивш мексикански президент и ръководител на Световната комисия по икономика и климат - http://***.greentech.bg/archives/55447Проф. Джефри Сакс - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още