IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще изглежда еврозоната, ако Гърция излезе от нея?

Еврозоната ще изгуби 1,8% от икономическото си производство, но БВП на глава на населението ще се повиши с 1,5%

13:38 | 05.07.15 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция вече изпусна вноската си към Международния валутен фонд (МВФ) на стойност 1,55 млрд. евро на 30 юни. Следващата дължима вноска е към Европейската централна банка на стойност 2,1 млрд. евро с дата за плащане 20 юли. В същото време в неделя гърците ще гласуват дали да приемат офертата на кредиторите за отпускане на последния транш от спасителния заем. В крайна сметка всичко това може да доведе до излизане на Гърция от еврозоната, което би имало безброй последствия за валутния съюз, коментира The Wall Street Journal.

Населението на еврозоната ще намалее с 3,2%, но за сметка на това средната му възраст ще е по-ниска. Средната възраст сред всички страни членки е 39,6 години, докато в Гърция тя е 42,3 години.

Еврозоната ще изгуби само 1,8% от икономическото си производство. Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава на населението обаче ще се повиши с 1,5%.

Ако Гърция напусне валутния съюз, държавният дълг на единната валутна зона като цяло ще се свие с 3,4%, но пък частният дълг ще се понижи само с 0,9%. Еврозоната обаче ще загуби цели 24,5% от производството си на зехтин.

Валутният съюз ще изгуби и 84% от православните си християни. Ще има 4,1% по-малко бракове, но само с 2% по-малко разводи.

Територията на еврозоната ще бъде с 4,6% по-малка, но с цели 31,3% по-малко брегове, отчасти заради 2000-те острова на Гърция.

Средната надморска височина ще спадне със 157 м. Най-високата планина в Гърция е митичният връх Олимп (2 917м).

В еврозоната ще има 4,8% по-малко пушачи. Единствено Австрия има по-висок дял на пушачи на възраст над 15 г.

Всичко по темата за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 2
kane
преди 8 години
ако гърция излезе ще бъде последвана от мн дрез е в интерес само на най-големите икономики в нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Не се казва истината ,че Гърция иска преструктуриране на дълга тоест на лихватаИначе нобелистите проф. Джоузеф Стиглиц и проф.Пол Кругман са за ''НЕ'' - http://transmedia.bg/226Проф. Джефри Сакс - 'Първо, препоръчвам на гръцкия народ да каже твърдо НЕ на кредиторите на референдума в неделя относно техните изисквания.Второ, Гърция трябва да продължи да не обслужва външния си дълг към официалните кредитори до постигането на прието с консенсус преструктуриране на дълга по-късно през тази година. '' - http://transmedia.bg/229Проф.Сакс - ''Днешният модел на растеж е по инерция краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всички ще завърши със сълзи , докато устойчивото развитие може да ни доведе до дългосрочен просперитет. - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498Идват 3 планетарни катастрофи и знам как да се избегнат казано кратко повече тук - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
''Нещата, които никой не ви казва за Гърция'' (The Wall Street Journal) - http://darikfinance.bg/***/116137#comments Ако това е вярно - http://***.budnaera.com/201503/1506020468.html#ixzz3f0etx1VB''запасите от нефт и природен газ в Гърция се оценява (забележете) в размер на $10 трилиона, оценката е на Геологическия институт на САЩ !!!!ще ги въртят на шиш както Сирия - http://***.dokumentalni.com/?p=2695след 8-та минута се казва за залежи от 37млрд.тона нефт което е грубо около 250млрд.барела и това е истинската причина чужди тайни служби да пуснат химическо оръжие и да обвинят ,че държ.власти са го пуснали защото чужди компании искат да вземат на концесия тези 250млрд.барела нефт и затова предизвикват гражданска война и за Украйна е ясно дупчат за шистив и т.н. взеха 49% от газопреносната мрежа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
Нито БГ, нито Румъния влизат във валутния съюз. Трябва да се мисли преди да се дращи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 8 години
А бе защо, като чуя за публичен дълг и финанси и се сещам за корупция и безскрупулен дебелашки грабеж?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 8 години
Явно гърците са наблюдавали внимателно, рИформите в България и са си взели поука! Всъщност кредиторите тласкат Гърция по българския път.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Валутният съюз ще изгуби и 84% от православните си християни.-------------Защо не си проверявате цифрите. Гърците са около 9-10 милиона. Нека в България да са 5 милиона православни христиани. А къде остава Румъния?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
roli5
преди 8 години
Според мен,зоната ще изглежда отлично.-----------------------------------"Дни наред Европейската комисия е убеждавала Ципрас да вдигне данъците на корабособствениците и да съкрати армията", припомни десният български евродепутат Светослав Малинов. "Що за ляво радикално правителство е това, което не желае да се съкращават армейски разходи и да се облагат най-богатите в неговата държава", попита той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
tonino
преди 8 години
"Следващата дължима вноска е към Европейската централна банка на стойност 2,1 млрд. евро с дата за плащане 20 юли."Вноската на Гърция към ЕЦБ н е е ли 3.5 млд евро ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още