IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САС определи 20 юни 2014 г. за начална дата на неплатежоспособността на КТБ*

Отменено е решението на СГС, който посочи датата 6 ноември 2014 г.

16:27 | 03.07.15 г. 4
САС определи 20 юни 2014 г. за начална дата на неплатежоспособността на КТБ*

Софийският апелативен съд (САС) определи датата 20 юни 2014 г. за начална дата на неплатежоспособност на КТБ, съобщиха от пресцентъра на съда. На 20 юни миналата година банката бе поставена под специален надзор от БНБ.

С решението си от днес САС отменя решение на Софийския градски съд (СГС) от 22 април 2015 г., с което за начална дата на неплатежоспособността на „Корпоративна търговска банка” АД е определена датата 6 ноември 2014 г. По решението на СГС е имало осем жалби, уточняват от САС.

Решението на съда в тази част подлежи на вписване в търговския регистър при Агенцията по вписвания.

С решението си САС оставя без разглеждане част от подадените жалби по делото и прекратява производството по тях. В тази му част решението подлежи на обжалване пред ВКС. В останалата част също може да бъде обжалвано пред ВКС при наличие на основания в ГПК и след вписването му в търговския регистър.

Делото е гледано от тричленен състав на Софийския апелативен съд с председател Светла Божкова и членове Светла Чорбаджиева и Теодора Кръстева.

Припомняме, че БНБ отне лиценза на КТБ на 6 ноември 2014 г., след като не се намери пазарно решение или друг вариант за оздравяването на кредитната институция.

Срещу датата 6 ноември 2014 г. възразиха Прокуратурата и БНБ, които настояваха, че неплатежоспособността е настъпила на 30 септември същата година, след като одиторски доклад установи отрицателен капитал на КТБ.

Междувременно синдиците на КТБ съобщиха, че ще се възползват от предвидения в закона удължен период от 30 дни за обработка и произнасяне по предявените вземания към банката.

Решението е във връзка с обнародваните в "Държавен вестник" днес промени в Закона за кредитните институции, с които се удължава срокът за изготвяне на списъка на приетите вземания в производството по несъстоятелност на банка от 14 на 30 дни, както и заради огромния обем получени и продължаващи ежедневно да пристигат по пощата молби.

Удължаването на времето за анализиране на постъпилата информация има за цел да даде възможност на синдиците да разгледат по-обстойно всяко едно от предявените вземания и да прецизират становището си по признаването му или не. По-детайлният преглед на исканията неминуемо ще създаде предпоставки и за по-малък брой кредитори, които биха подали възражения срещу решенията на синдиците за приетите и отхвърлени вземания към банката, се посочва в съобщението.

Мотивите на съда

В решението на Софийския апелативен съд се казва, че първоначалната дата на неплатежоспособност на КТБ е определена по свободно съдийско убеждение, според установените факти и обстоятелства по делото.

Съдът изтъква, че преценката за неплатежоспособност на банката е изцяло в правомощията на БНБ. Според Закона за кредитните институции (ЗКИ) състоянието на неплатежоспособност на КТБ е установено от БНБ в периода, през който банката е поставена под специален надзор, тъй като собственият капитал е отрицателна величина.

В решението се казва, че това се свързва с факти и обстоятелства, установени от БНБ от финансовите отчети и баланса на КТБ. Затова единствено релевантен за наличие на неплатежоспособност е размерът на собствения капитал.

Припомня се, че на 6 ноември 2014 г. БНБ отне лиценза за извършване на банкова дейност на КТБ. Това е станало на базата на констатирано към 20 юни 2014 г. спиране на плащанията към клиенти. От този ден КТБ е поставена под специален надзор за срок от 3 месеца и са назначени квестори.

Последна актуализация: 13:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
nixon72
преди 8 години
и не знам какво още. Няма, за жалост, кой да обясни да ***, че международният съд не е като българския, че там не може да си купиш нужното решение за две кила боб (образно казано) и виличка за съдията някъде над Резово. Както и че Законът там не е нито играчка, нито политическо-партийна маша. Така че честито на всички ни! Сметката току-що стана (много) по-голяма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
nixon72
преди 8 години
Е, браво на съда ! Види се, че акуратно, по войнишки-партийному, е изпълннил Заръката на Вожда. Че той още преди шест месеца се изтъпани по народната телевизия и заръча/заплаши/обеща: Всичките ще ги развалим, тяхната м**а!!! А волята на Вожда е закон свише, тя стои отвъд и над всички писани закони! И който скърши волята Му тежко му и горко! Само че докато гениалните стратези в полицейско-пожарникарския кръжок и техните марионетки в съда потриват ръце и вдигат тостове за успеха, една камара хора вече пишат и готвят дела в Страсбург, Париж и т.н. И с всеки изминал ден, с всяка нова юридически необоснована простотия, расте главоломно сметката, която всички ние данъкоплатците ще трябва в много близко бъдеще да платим за цялата тази олигофрения, за преправяне на закони със задна дата и прочее правни перверзии. И към това можем само да добавим колосалната сума, за която Оман вече съди България, и другите милиони, за които международните облигационери също вече гонят държавата,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Куп глупости и невярни твърдения, а съдът отказва разглеждане по същество на начина, по който е установено наличието на отрицателен капитал. Единственият легитимен начин е с одиторски преглед на състоянието на банката към 20 юни 2014г., извършен от лицензирани одиторски компании и в съответствие с международните счетоводни стандарти. Но ОДИТОРСКИ ДОКЛАДИ ЛИПСВАТ. На базата на какво БНБ"установява" наличието на отрицателен капитал? На стъклено кълбо, фасул или на турско кафе? Мястото на ТИЯ е в панделата, май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още