IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ще са реакциите на европейските борси след референдума в Гърция

Ако гърците отхвърлят предложенията на кредиторите, в понеделник пазарите може да изтрият 5%, смятат експерти

15:30 | 04.07.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бъдещото на Гърция в еврозоната е на ръба, където се намират и инвеститорите, пише The Wall Street Journal.

Ако гръцките гласоподаватели отхвърлят исканията на кредиторите за строги икономии в неделния референдум и гласуват с "Не", много от инвеститорите очакват фондовите пазари в Европа да спаднат рязко. При преобладаващ вот "Да" обаче ситуацията ще е точно обратната. 

На фона обаче на досегашните проучвания на общественото мнение, които показаха близки резултати, мнозина предпочетоха да запазят своите позиции на европейските пазари – рисков ход, който залага, че евентуален Grexit няма да доведe до провал на икономическото възстановяване в региона.

"Проблемът е, че това е събитие с двоен характер. Ако ви хванат в неподходящ момент, бихте могли да пострадате", казва Франсоа Савари, главен стратег в швейцарската банка Reyl.

Малцина очакват гласуването в неделя да доведе до каквото и да е трайно разрешение на продължителните преговори на Гърция с кредиторите. Но повечето инвеститори са съгласни, че преобладаващ вот "Не" ще е сигнал за засилване на кризата, който значително ще повиши вероятността Гърция да напусне валутния съюз. При подобно развитие реакция на пазара в понеделник ще бъде "неприятна", казват инвеститорите.

Европейските акции и облигации на силно задлъжнелите страни, разглеждани като уязвими към сътресения, като тези на Италия, Испания и Португалия, се влошиха през миналия месец на фона на преговорите между Запада и Атина. При вот "Не" в понеделник продажбите биха могли да имат катастрофални последици.

Според Савари подобно развитие би изпратило борсите в Европа надолу с около 5%. Ако Гърция обаче приеме мерките за строги икономии, предложени от кредиторите, прогнозите на експерта от Reyl са за леки покачвания.

Какъвто и обаче да е резултатът от референдума, Франсоа Савари остава положително настроен спрямо европейските акции в по-дългосрочен план. Това е и причината експертът да не планира каквато и да е корекция на своите позиции.

Въпреки краткосрочните рискове инвеститорите са склонни да намалят експозициите си към европейските фондови пазари, които се увеличиха през тази година, подхранвани от програмата за стимулиране на Европейската централна банка и подема в икономиката.

Индексът Stoxx Europe 600 добавя повече от 12% през 2015 г., въпреки че спадна с близо 3% през последния месец.

"Ние разглеждаме всяка лоша новина като възможност за покупки", отбелязва Андреас Кьостер, ръководител на звеното за управление на активи и валути на UBS Global Asset Management. Експертът също очаква пазарът да падне с около 5% при отхвърляне на строгите икономии от гърците, но прогнозира бързо стабилизиране след това.

"Много хора търсят възможност да влязат в този пазар", казва той.

Инвеститорите също така разчитат ЕЦБ да ограничи негативните ефекти, използвай наличните си инструменти по паричната политика.

Ако Гърция излезе от еврозоната, инвеститорите ще започнат да се притесняват дали това един ден няма да направят и Италия или Испания, отбелязва Лука Паолини, главен стратег на Pictet Asset Management. Въпреки това "ЕЦБ вероятно ще се стреми да противодейства на тежките разпродажби на облигации на тези страни, по възможност чрез завишаване на своята програма за изкупуване на активи", смята още той.

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
някой да ми обясни защо като хайваните напуснат зоната ще стане зле за борсите?та нали водени4ния камък няма да го има?италия и испания не са мързеливите *** и какво обьо има дакса със гърция?та това е германски индекс с германски компани е гръцки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
dani de vito
преди 8 години
"ЕЦБ вероятно(не вероятно - друго няма какво -бел. моя) ще се стреми да противодейства на тежките разпродажби на облигации на тези страни, по възможност чрез завишаване на своята програма за изкупуване на активи"Поевтиняване на еврото като за начало , за да може дългът да поевтинее на останалите двойкаджии, че ако тръгнат и те ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 10
ing5rov
преди 8 години
Ако Гърция излезе от еврозоната, инвеститорите ще започнат да се притесняват дали това един ден няма да направят и Италия или Испания.Тъй...каква стана тя , трябва да ги вардят здраво! Инак изгоре сичко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Grosss
преди 8 години
Дълъг и болезнен мечи тренд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
SOFIX
преди 8 години
Ей сега започвам да плача!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още