IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърците решават ще подкрепят ли предложението на кредиторите

Допитването е своеобразен вот на доверие към правителството на Алексис Ципрас, дошло на власт само преди 6 месеца

09:09 | 05.07.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Да&quot; или &quot;Не&quot; - погледите са вперени в Гърция. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

"Да" или "Не" - погледите са вперени в Гърция. Снимка: Ройтерс

Точно в 7 часа днес отвориха изборните секции в Гърция за експресното обществено допитване относно спасителните мерки, които предлагат кредиторите на страната. Допитването беше обявено от съда за законосъобразно вечерта в петък.

Призивът на управляващите на страната, дошли на власт след предсрочни избори само преди шест месеца,  е предложенията да не бъдат приемани. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер преди дни пък се обърна в емоционално обръщение към гръцкия народ с искане за гласуване с „да” на референдума.

За гърците това ще означава да поемат по път на тежки реформи, особено в пенсионната система, повишаване на данък добавена стойност (ДДС) и като цяло - още затягане на коланите. Отговорът „не” обаче може да има още по-тежки последици, коментират вече анализатори.

Референдумът беше обявен само преди седмица, а дните за размисъл за гърците преминаха на опашка пред затворените врати на банките и пред банкоматите, отпускащи само по 60 евро на ден. 

Външното ни министерство предупреждава за липсата на вносни стоки и лекарства, както и на горива и препоръча при пътуване в страната да бъдем добре подготвени – с достатъчно пари в брой, пълни резервоари, но без туби с бензин, защото превозът им е забранен в южната ни съседка.

За управляващата СИРИЗА референдумът може да се окаже своеобразен вот на доверие. В последните си преговори с европейските партньори и кредиторите премиерът Алексис Ципрас ту напускаше преговорите, ту се появяваше с изненадващи предложения.

На гръцкия народ той гарантира, че ако отговорът на гърците е „не”, още на следващия ден ще има споразумение с кредиторите. При „да” финансовият министър Янис Варуфакис беше категоричен, че ще подаде оставка и предпочита да отреже ръката си, вместо да подпише подобно споразумение.

Самият премиер Алексис Ципрас не е заявил категорично какво ще бъде политическото му бъдеще при положителен отговор на референдума.

За да има правна сила допитването, поне 40% от гърците трябва да излязат до урните днес. Прогнозите са, че избирателната активност ще е висока, тъй като темата е важна, а страстите са разгорещени. Предварителните проучвания показват, че хората са раздвоени, като минимално надделяват поддръжниците на кредиторите на Гърция.

Висок обаче е делът на гърците, които желаят страната да остане в еврозоната. Противниците на Ципрас в Гърция вече заявиха, че ако няма подкрепа на предложението на кредиторите, това неминуемо означава и излизане от еврозоната, а дори и от Европейския съюз. Самият Ципрас обаче отрича тези опции. 

Какво в крайна сметка ще е решението и как ще се отрази то на южната ни съседка можете да следите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Гърция остава в еврозоната без значение какво ще гласуват на референдумаВъпроса е се свежда до преструктурирането на дълга - лихватаЕдинствено за лихвата по дълга защитавам Гърция защото в ненормално да раздаваш 13 и 14 заплати и пенсии и т.н. глупости при факта ,че има бюдж.дефицит и дългГърция има над 30% сенчеста икономика тоест има много буфери от където може да се вземат париИначе нещата се развиват по план - ако нещо стане Гърция ще обяви около 60% от дълга за омразен - ''Председателят на парламента,и ръководена лично от нея парламентарна комисия,......стигнала до заключението, че голяма част от гръцкия дълг е "незаконен" и поради това не следва да бъде връщан.'' - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/voinata-na-cipras-s-gryckiia-centralen-banker-197468/Много добре го каза госта във - https://***.ataka.tv/видео/на-жълтите-павета-г-c10818.html,и съм коментирал под предаването през фейсбука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
Стефчо
преди 8 години
имах предвид репутация, а не такъв рейтинг...на Чичо Сам му дреме единствено за Чичо Сам и по-специално съдбата на МВФ, щото в Азия се надигат едни облаци...освен това една такава преебавка на Европа няма да е прецедент - към момента в Украйна по препоръка на Чичо Сам Германия наля немалко безотчетни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
Sakamano
преди 8 години
МВФ няма рейтинг - това не ти е търговска банка, а институция която се финансира от вноските на държавите членки....На "Чичо Сам" му дреме на г..а за Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
Стефчо
преди 8 години
това не е проблем на американците, техния проблем е да спасяват репутацията и парите на МВФ - все пак Гърция глътна 27 % от кредитите на МВФ, а и институцията няма висок рейтинг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
Стефчо
преди 8 години
това са технически подробности за мен дали е с тях или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
Как какво ще направи чичо Сам, ами разбира се, че ще предложи помощ на изпадналия в криза ЕС - всеобхватна и във всички посоки. Разбира се при определени условия, каквито има всеки който помага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
iivanoff
преди 8 години
"За хората няма да е добре, ако се случи това което искат!"Ако вярваш в това,=> "Хората" са създадени за да бъдат управлявани външно /извън тяхната воля/, щом само тогава може да се случи това, което не искат! А ТЕЗИ, които правят да се случи обратното на това което "хората" искат ... са добри!П.С. Внимавайте много с цитатите от ТВ-реалността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
Баси ...кажи , че се майтапиш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Ами ние де сме по твойта скала?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 1
Hammer
преди 8 години
ОК, но какво ще прави чичо Сам, когато след гърците испанците също поискат подстрижка? А след тях италианците, португалците, ирландците ....този сценарий за ЕС е като да отвориш кутията на Пандора. Ако гърците след референдума не отстъпят подозирам, че ще бъдат извадени от еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още