IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С булдозери срещу ромските колиби

Положението на ромите в Източна Европа е бомба със закъснител, твърди директорът на ERRC Андраш Юлаки

16:09 | 04.07.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Всичко започва със спор за силна музика. Съседите се чувстват обезпокоени. Бурна кавга води до масово меле, няколко души са сериозно ранени. Преди да се стигне до нещо по-лошо, нахлува полицията. Оттогава тя охранява селото без прекъсване.

Да, става дума за Гърмен – село в Родопите с 1800 жители, от които една трета са роми. Доскоро селото на практика бе непознато. След сбиването вечерта на 23 май, при което българите и ромите се противопоставиха, Гърмен осигурява на националните медии почти всеки ден гръмки заглавия: ту десни хулигани завладяват селото, ту българските граждани заплашват ромите със саморазправа, ту вътрешният министър Румяна Бъчварова , който идва лично до селото, за да следи ситуацията, отнася обиди като „защитничка на циганите". 

Конфликтът в Гърмен назрява отдавна, пише Der Spiegel. Част от ромите живеят в подобни на гета квартали в покрайнините, в недовършени къщи, без течаща вода, без канализация. Почти никой няма работа, повечето живеят от оскъдните обезщетения - социални помощи и детски надбавки. Българските граждани обвиняват ромите, че редовно крадат от другите селяни и не плащат сметките за ток. В допълнение, техните домове са били незаконно построени върху общинска земя. Местните лидери на ромите отричат тези твърдения.

„Ситуацията в Гърмен е израз на развитието на България през последните 25 години“, твърди политическият анализатор Огнян Минчев от софийския „Институт за регионални и международни изследвания“, цитиран от Der Spiegel. "Политиката и публичната власт, както и в много страни от Източна Европа, престана да се грижи за ромите. Няма никакви стратегии за насърчаване на социалното им присъединяване".

Сега Гърмен се превърна в символ на конфликта между българското население и ромското малцинство в България. Но инциденти съществуват и другаде. В софийския квартал Орландовци в средата на юни се стигна до сблъсъци между роми и българи. В продължение на дни стотици крайнодесни многократно вилнееха из квартала. Поводът бе също спор за силна музика. Само масовото полицейско присъствие предотврати тежки последици.

Ситуацията напомня на есента на 2011 г., когато пътнотранспортно произшествие със смъртен случай, причинен от роми в централното българско село Катуница, доведе до общонационални бунтове срещу малцинството.

Междувременно премиерът Бойко Борисов предупреди да не се стига до нови етнически конфликти и да не се "играе с огъня". Но той има добри причини да казва всичко това: „националистите в момента използват в речи на омразата призрака на "циганизацията" на България. Валери Симеонов, съпредседател на националистическия "Патриотичен фронт", представен в парламента с малко под осем процента от местата, заяви, че по-голямата част от българските роми са "перфектни паразити".

Много българи наистина вярват, че ромите живеят само от социалното подпомагане и детски надбавки и са по принцип престъпници", казва експертът на малцинствата Ива Александрова от Центъра за изследване на демокрацията. „Това очевидно е стереотип, който служи само за намиране на изкупителна жертва", каза Александрова, цитирана от Der Spiegel.

Тези тиради обаче не са чисто български проблем, а общоевропейско явление. До този извод стига и публикуван през юни доклад за интеграцията на ромите на Европейската комисия. В много държави членки, особено там, където има големи ромски малцинства, се наблюдава увеличение на антициганските настроения, демонстрации десни екстремисти, насаждане на омраза и престъпления. Страните членки трябва да направят повече за равенството на ромите, казва комисарят по правосъдието на Вера Юрова. 

Колко далеч от това положение са преди всичко страните с големи ромски малцинства показват последните доклади на организациите за човешките и гражданските права, включително Amnesty International и Европейският център за правата на ромите (European Roma Rights Center, ERRC). Според тях ромите в Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България и страните от Западните Балкани, където живеят около две трети от около 10 млн. европейски роми, са дискриминирани и маргинализирани.

„Ромите в Източна Европа са далеч по-силно представени в бедните слоеве на населението", твърди директорът на ERRC Андраш Юлаки. „Едва половината от всички роми имат работа, образованието им е далеч под нивото на мнозинството, тяхната продължителност на живота е с 10 до 15 години под тази на съседите им". Накратно Юлаки предупреждава: „Положението на ромите в Източна Европа е бомба със закъснител“.

И в Гърмен ситуацията няма да се промени коренно скоро. В началото на седмицата властите започнаха да събарят първите незаконни жилища в квартала. До август трябва да бъдат съборени 124 сгради. Но от години бившият кмет на селото е обещавал на ромите да строят на общинската земя – очевидно против закона. Причината е ясна – кметът, който бе от Движението за права и свободи, се е надявал да печели гласовете на малцинството при избори.

Жертвите на тази практика сега са самите роми. Когато булдозерите навлизат тази седмица в Гърмен, първите бездомни ромски семейства молят сегашния кмет Минка Капитанова за временно място за живеене. Тя отказва. „Ние няма какво да предложим". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 13 rate down comment 0
lozkhris
преди 8 години
Ти казваш точно това, което и аз, само че го представяш като нещо друго..За работещите *** изобщо не си прав, защото аз, напр имам един, който има камионче и извозва строителни и други отпадъци. Работи като вол, сам носи торбите и по всички параграфи си изкарва надницата, че и бакшиша. И за секунда не съм го приравнил към побратимите му, защото НЕ Е като тях - не мързелува, а работи и печели по стндартния начин. И не само аз - никой не го дискриминира и никой не го нарича "крадлив ***" Защото не е такъв. А кандидат за работа се проверява надлежно независимо от цвета на кожата муТака че да се твърди, че в Бг има расизъм е чиста проба политическа спекулация и отявлена заигравка с етническата карта, а следователно и с огъня.*** трябва да се научат, че нищо не идва даром, че няма да раждат деца заради помощите и че каквото си потребил ще си го плащаш. В Държавата на Закона всеки има както права, така и задължения. И етносът тук няма никакво значение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"Истинската помощ и интеграция е не като дадеш риба на ромите, а като им дадеш мрежа и ги научиш сами да си ловят риба!"А сега , да излезеш от клишето и да дадеш конкретно предложение относно"научаването" на ромите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 7
MZ/X
преди 8 години
Затъналият до гуша в тресавището е много трудно сам да си помогне! Единствената му възможност е да мята тиня по околните, които му отказват реална помощ!Дискриминацията искаме или не искаме да си признаем е факт! Колко от вас биха отказали на *** да го наемете на работа без да проверите конкретният човек става ли или не става за работа?Отговорност на всички политици в Източна Европа е, че провеждат политика на псевдоинтеграция, която цели единствено да държи ромите под зависимост.Вместо да им дават образование, поминък и т.н. политиците предпочитат да платят сметката за ток на ромите и да ги купят за изборите.Истинската помощ и интеграция е не като дадеш риба на ромите, а като им дадеш мрежа и ги научиш сами да си ловят риба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 1
lozkhris
преди 8 години
Това, което ме вбесява е, че упорито в медиите,било то наши или чужди, се представя проблемът на цигните така, все едно за състоянието им са виновни всички останали, които ги "дискриминират", но не и самите те. Не, господа и дами политици!! За състоянието на *** са виновни самите ***, както и вие, които се грижите съвествно статуквото да НЕ се променя, защото винаги идват избори, а това е един много лесно манипулируем електорат. НИЕ не сме виновни, че те не ходят на училище. НИЕ не сме виновни, че започват да раждат на 12. НИЕ не сме виновни, че крадат. Да, престъпници има от всички етноси. И най-големите са онези, с белите якички и с по 2 висши, които бъркат алхимията. Ако законите започнат да се прилагат както трябва, *** сами и много бързо ще разберат,че нямат само ПРАВА, а и ЗАДЪЛЖЕНИЯ. И че преди няколко десетилетия Президентът JFK каза - не е важно какво Държавата може да направи за теб, а както ТИ можеш да направиш за Държавата.Това се отнася за всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
*** проблем трябва да се реши веднъж за винаги с елиминирането му..трябва да се прилъжат в изоставени мини да работят ужким срещу доста пари след което мините се взривяват води се нещастен инцидент, газ гризу срутване останалата папла4 се вдига на бунт разстрел 3 дена национален траур за пред света и европата и проблемът е решен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
v_tin
преди 8 години
Някоя от скандинавските- мисля Швеция до 68г масово кастрира *** си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 0
panther
преди 8 години
Не е България със сигурност ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
panther
преди 8 години
Много е лесно да се философства за интеграцията на едно малцинство в държава, която е избивала организирано същото малцинство с милиони и на практиктически го е унищожила на територията на си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 8 години
Привет, мислих, че ще е интересно да покажем на читателите как се представят нещата в западната преса. На няколко места е цитиран първоизточникът на материала - Der Spiegel. Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Положението на ромите в Източна Европа е бомба със закъснител, твърди директорът на ERRC Андраш ЮлакиE това като шантаж и рекет спрямо "неромите" ли трябва да се приеме ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още