IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските брокери възнамеряват да спрат борсовия срив

21-те най-големи посредници ще вложат общо поне 17,3 млрд. евро в ценни книжа, за да подпомогнат стабилизирането на курсовете

17:50 | 04.07.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещите китайски брокери възнамеряват да подкрепят борсите на Народната република след сериозния срив на котировките през последните седмици със сериозни суми. 21-те най-големи посредници на страната обявиха, че ще вложат общо поне 17,3 млрд. евро в ценни книжа, за да подпомогнат стабилизирането на курсовете, предава Bloomberg.

Брокерите обещават да не продават повече ценни книжа, докато индексът на основния бенчмарк на Шанхай Shanghai Composite не се възстанови до около 4500 пункта. В петък той се срина с 5,8% до 3684 пункта. За цялата седмица той загуби повече от дванадесет процента. Борсово котираните брокери обявиха също, че ще започнат обратно изкупуване на свои собствени акции.

По-ниските лихви и по-ниските такси за търговия досега не успяха да стопират разпродажбите на китайския фондов пазар - от средата на юни той загуби близо 30%. В преследване на стабилността надзорът на финансовия пазар в момента търси улики за незаконно манипулиране на пазара. Много китайски инвеститори смятат, че вината за спада е на чуждестранните инвеститори, които са заложили сериозно на спад на цените в Китай.  

Правителството в Пекин се опитва напоследък да ограничи силно спекулативната търговия с ливъридж продукти. Така например условията за оперирания с кредити бизнес, т. Нар. „Margin Lending", бяха засилени. Маржин инвеститорите се нуждаят от малки суми, чрез които биха могли да генерират бързо големи печалби, но също така и големи загуби.

Преди юни курсовете в Китай се покачваха в продължение на месеци. Редица експерти предупреждаваха, че това може да е балон, имайки предвид, че между ноември и средата на юни ръстът бе от около 150 на сто. Много инвеститори са загрижени, че при пукане на балона във втората по големина икономика в опасност ще бъде и без това отслабващият икономически ръст.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 8 години
Не. Не е учат от българите. Завършили са същото училище :)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 8 години
Същото направиха и на БФБ-София в края на 2007 г. и пазара се повъзстанови за коледа, но началото на 2008 последва мяуДали китайците се учат от българите:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
bertram
преди 8 години
на това му се вика вербална намесаако им беше зор щяха да купуват, но са наясно, че срещу водопад трудно се плувасумата вероятно е 2-3 милиарда, но заканата сама по себе си може да има възспиращо действие....при дребните ритейл инвеститори....да има време да продадат правилните хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Аха, това не е ли манипулиране на пазара?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още