IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арменските протестиращи поставиха ултиматум на властите

Те настояват исканията им да бъдат изпълнени до 21 ч. на 6 юли

11:29 | 05.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Протестиращите срещу повишението на сметките за електроенергия в Армения поставиха ултиматум на властите, предаде ТАСС.

Изявлението беше направено от един от координаторите на протестното движение Давид Санарасян пред стотици събрали се хора на бул. “Маршал Баграмян”.

По думите му протестиращите няма да освободят булеварда, а ще изчакат до 21 ч. в понеделник (6 юли), като посочва, че тази дата е крайният срок за изпълнението на всички искания на гражданите. Ако това не се случи, ще започне протестна акция под наслов “Крачка напред” и с всеки следващ ден протестиращите ще придвижват барикадата си от контейнери за смет напред към президентския дворец.

Санарасян припомни, че протестиращите настояват за отменяне на решението за поскъпването на електроенергията. Те искат тя да поевтинее, както и да бъдат наказани полицаите, които използваха насилие при разпръскването на демонстрантите на 23-и юни.

Координаторът на протестното движение твърди, че активистите трябва да предприемат “мирни, но предизвикващи властите стъпки”. По думите му гражданите не искат сблъсъци с полицията, но само решителните действия ще помогнат за привличане вниманието на властите, които игнорират въпросите.

От своя страна заместник-началникът на местната полиция Валерий Осипян заяви, че правоохранителните органи в Армения няма да позволят барикадите да бъдат придвижвани към президентския дворец.

Според него по този начин изкуствено се създава обстановка за сблъсъци с полицията. На въпрос за възможните действия на органите на реда Осипян отговори, че позицията им ще бъде определена в понеделник.

В отговор на това изказване Санарасян заяви, че е казал това, което е трябвало да каже.

“Отговорихме, че така или иначе ние ще предприемем тази стъпка, той не пречи на реализирането на
конституционните права на гражданите", заяви представителят на протестиращите. Според него  проблемът се крие  в отношението гражданин-власт, а не гражданин-полиция.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Стефчо
преди 8 години
И тия ще си съсипят държавата като украинците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още