IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирина Бокова получи престижна награда за мир

Генералният директор на ЮНЕСКО получи приза лично от кмета на град Мостар Любо Бешлич

12:56 | 05.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ирина Бокова. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ирина Бокова. Снимка: архив Ройтерс

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова получи престижната Награда за мир на Мостар за 2015 г., съобщава Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

Бокова получи наградата лично от кмета на град Мостар Любо Бешлич и от Сафет Уршевич, директор на Центъра за мир в Мостар, където българката гостува по повод честването на десетата годишнина от вписването на стария мост в града в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

“Дълбоко съм развълнувана, че съм първата жена, която получава тази престижна награда”, коментира Бокова. Тя подчерта, че за нея е голяма чест да се присъедини към другите известни лауреати, сред които се нареждат Нелсън Мандела, Вацлав Хавел и Мохамед ел Барадей.

Бокова коментира още, че Мостар е символ на това какво може да бъде постигнато с обединените усилия на народа. Според нея той олицетворява силата на културата да изгражда мостове между различни общности.

"Значението на това послание на Мостар не е било никога толкова важно както днес, когато културното многообразие е в опасност в много страни, когато културното наследство се унищожава умишлено, когато се преследват хора по религиозни и културни причини", добави Ирина Бокова. С думите си тя предупреди за нарастването на войнстващия екстремизъм по света.

Самата награда е учредена през 2004 г. от Центъра за мир в Мостар след като старият мост в града е възстановен. Целта на приза е да насърчи усилията на онези, които се борят за мир, толерантност, демокрация и зачитането на човешките права и достойнство в своите обществени действия и становища.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Ще се надявам да е изберат за ген.секретар на ООН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още