IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шулц: При вот „Не“ Гърция ще трябва да въведе нова валута

Ако това се случи, Гърция ще трябва да напусне еврозоната, смята председателят на Европейския парламент

17:31 | 05.07.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Шулц: При вот „Не“ Гърция ще трябва да въведе нова валута

Ръководителят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви пред германско радио, че Гърция ще трябва да въведе друга валута, ако на референдума в неделя победи "не".

"Все още ли Гърция ще е в еврозоната след този референдум? Това със сигурност е така, но ако те решат с " не ", ще трябва да въведат друга валута след референдума, защото еврото няма да е на разположение като средство за плащане“, заяви Шулц пред германското Deutschlandfunk в интервю, излъчено в неделя, но записано в четвъртък. 

"В момента, в който някой въведе нова валута, той излиза от еврозоната. Това са елементите, които ми дават някаква надежда, че хората няма да гласуват с „не"", поясни той.

Този коментар е един от най-ясните, направени от високопоставен служител на ЕС. По-рано през юни той дори заяви,че ако Гърция излезе от еврозоната, това ще означава, че страната ще напусне и Европейския съюз.

„Със сигурност станахме свидетели на една от най-бурните и най-напрегнатите политически седмици, в които съм участвал в политическата си кариера“, казва още Шулц. 

Онова, което гръцкото правителство пита във вота, Шулц нарича „споделен суверенитет“. „Те, разбира се, имат пълен суверенитет като суверенна държава, но влизат в паричен съюз, в който след това споделят - поне по отношение на паричните теми, своя суверенитет с този на останалите членове на валутния съюз“, пояснява политикът. 

Онова, което според него гръцкото правителство прави, е „една страна еднозначно да каже, че едно нещо трябва да се реши така, а след това останалите 18 други да уважават това мение, защото това е демокрация - така твърдят. И когато им се каже, че, например, финландците казват, че искат да поемат в различна посока, наистина демокрацията е въпрос на компромис". А точно по пътя на компромиса това правителство в Атина не иска да поеме. Така че става въпрос на принципи, и въпрос за бъдещето на структурата на еврозоната, пояснява Шулц.

Новините за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
tonino
преди 8 години
Днес Мартин Шулц заяви,че не е казвал подобно нещо !!!!!!! :))))09.56Oops... Schulz caught in a flip flop over GrexitMatthew Holehouse, our man in Brussels, writes:Mr Juncker tells the European Parliament he has been texting Tsipras from the chamber floor. He reels against "demagogues and populists".Martin Schulz, the European Parliament president, is asked if he regrets saying that Greeks cannot use the Euro if they vote no. "I didn't say that," he snaps at a press conference.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 8 години
Много повърхностно! Друго мнение имах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 8
Stefan--L
преди 8 години
Тоя *** Шулц може да се гръмне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Не се знаят елемент.неща - ''Всеки четвърти американец(25%) не знае, че Земята се върти около Слънцето'' - http://geograf.bg/bg/articles/15-Свят/55-Всеки%20четвърти%20американец%20не%20знае,%20че%20Земята%20се%20върти%20около%20Слънцето#sthash.Fk4Swj6Q.dpufКакво остава за икономиката и финансите макар ,че не е чак толкова сложно Общо и образно казано 49% от вината е на Гърция но останалите 51% са на банките и т.н. дерегулации на финансовият капитализъм Милтън Фридман има предвид индустриалния капитализъм когато говори за свободен пазар а не финансовия капитализъм тоест за финансовият трябват строги регулации И съм описал подробно всичко под статиятя на проф. Джефри Сакс - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
kane
преди 8 години
няма по-добър ход за гърция от напускането на еза българия никога не трябва да се отказва от лева са, а само от валутния борд. гърция да е за урок!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Този по най-бързият начин да забрани офшорките и после да говори за неща които не разбира Гърция ще има пари ако се забранят офшорките Испанците укриват около 550 млрд. евро в сметки в офшорни зони. От укритите средства държавата губи всяка година по 88 млрд. евро от неплатени данъци - http://***.segabg.com/article.php?id=711179 ,и грубо толкова е (7%) дефицита за 2013год.НЯКОЙ ЩЕ ДАДЕ ЛИ ЦИФРИ КОЛКО ГУБИ ГЪРЦИЯ ОТ ОФШОРКИТЕ ???Вашата мама *** мръсни ,олигофренски психопати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 13
Атанасио
преди 8 години
Айде почнаха да заплашват и ми е интересно как ще ги накарат да напуснат еврозоната Единственият им коз е ликвидността но ако Гърция въведе безкасова разплащане за всичко нищо не може да и направят Иначе паралелната валута е добре за икономиката - http://***.investor.bg/na-fokus/441/a/gevro-novata-alternativa-za-gyrciia-197532/#comment-newest
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още