IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 40% от гласоподавателите са дали вота си на референдума в Гърция?

Ако бъде преминат този праг, гласуването ще се счита за валидно

18:55 | 05.07.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гласуването на референдума в Гърция е протекло без проблеми в неделния ден, посочват източници на местната агенция ANA-MPA, според които избирателната активност е достигнала почти същото ниво, като това по време на изборите през януари, когато тя беше 65%. Това означава, че е минала прага от 40% - необходимият минимум, който трябва да бъде преминат, за да се смята референдумът за валиден според закона.

От 7 ч. сутринта гърците започнаха да се отправят към урните, за да дадат гласа си в историческия референдум, който ще реши бъдещето на страната и евентуално това на Европейския съюз (ЕС) през следващите години.

Гражданите бяха запитани да гласуват с “да” или не” на въпрос дали одобряват програмата за строги икономии, представена от кредиторите в края на юни, за да продължи програмата за финансова помощ на страната.

Публикуваните в петък последни проучвания на общественото мнение показаха, че разликата между процента, готови да гласуват с “да”, и тези с “не” е изключително малък.

Според агенцията повечето избиратели са посещавали избирателните секции, след като вече са били взели решение как да гласуват.

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос заяви, че гърците трябва да останат обединени, независимо какво е решението от референдума.

Гласуването продължава до 19 ч., когато избирателните секции затварят врати, а до два часа след това се очакват първите резултати.

Заради краткото време, в което беше организиран референдумът, емигрантите не могат да гласуват. 198 371 18-годишни пък имат право да дадат вота си за първи път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
tonino
преди 8 години
Четири социологически агенции дава преднина на отговор "НЕ".....")))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
tonino
преди 8 години
Another frm Skai TV puts No on 49% - 54% and Yes on 46% - 51%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Invcom
преди 8 години
ммм дам и по всичко личи, че отговора ще е OXI и ще се наложи фрицовете да бръкнат малко по-дълбоко в джобовете. Когато искаш да печелиш най-много от ЕЗ трябва да си готов и да даваш най-много за ЕЗ... Сигурен съм, че германците като разумна нация ще изберат по-евтиния вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още