IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 последствия от отрицателния вот на Гърция

Гланият икономист на Allianz Ел-Ериан анализира какво е бъдещето пред Гърция и Европа след референдума

10:18 | 06.07.15 г. 26
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Следвайки съветите на своето правителство и гласувайки с „Не“ на референдума в неделя, гръцките граждани изпратиха недвусмислено послание. Подобно на американските герои във филма „Мрежата“, които, отваряйки прозорците си, крещяха „Бесен съм и не издържам повече“, гърците искат останалата част от Европа да признае тяхното страдание, коментира главният икономист на Allianz Мохамед Ел-Ериан за BloombergView.

На този етап обаче само няколко европейски лидери изглеждат готови да слушат. И още по-малък брой изглеждат готови да предоставят дозата облекчение, от което Гърция отчаяно се нуждае. Последствията ще се усетят най-вече в Гърция, но и в Европа и дори извън нея.

Според Ел-Ериан има 10 последици на вота, които предстои да видим през следващите дни.

1. Победата на поддръжниците на отрицателен вот – с повече от 60% от вота според предварителните резултати първоначално ще доведе до разпродажби на ценни книжа, до ценови натиск над облигациите на Гърция и на други периферни икономики и развиващи се пазари от еврозоната. Германските и американските държавни ценни книжа пък ще спечелят от процеса на бягство към качествени активи.

2. Хванати неподготвени, европейските политици спешно ще се опитат да си възвърнат инициативата: германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд ще се срещнат в понеделник в Париж, за да обсъдят реакцията си. В един идеален свят тези лидери бързо и ефективно ще работят заедно с гръцкото правителство, за да преодолеят конфликта и язвителността отпреди референдума. Това вероятно ще бъде трудно, имайки предвид липсата на доверие, враждата и обвиненията, които разрушиха връзката.

3. Дори и с тези предизвикателства гръцките и европейските политици нямат много време, за да се стегнат. Ужасяващите условия в Гърция ще се влошат още повече, преди да започнат да се подобряват. Без огромна спешна помощ от Европейската централна банка (ЕЦБ) – решение, което е малко вероятно да бъде взето, правителството трудно ще намери пари, за да зареди банкоматите в страната, камо ли за да отвори отново банките.

4. Докато гърците гледат да се запасят, липсата на стоки, включително бензин и храна, ще се задълбочава. Контролът върху капитала и плащанията ще бъде затегнат. Икономиката ще направи още една тревожна стъпка надолу, задълбочавайки безработицата и бедността. А правителството ще се бори да плати пенсиите и заплатите на държавните служители.

5. В резултат правителството ще се окаже под растящия натиск да емитира държавни облигации тип IOU (буквално I Owe You – Имам дълг към теб), за да запази усещането за функционираща икономика. Ако това се случи, облигациите IOU ще поемат ролята на алтернативна валута, използвана вътрешно с отстъпка спрямо единната валута.

6. Извън Гърция ще има много опити за ограничаване на неблагоприятните ефекти. ЕЦБ вероятно ще предложи нови мерки, за да ограничи регионалната зараза, включително разширяване на сегашната програма за мащабни покупки на ценни книжа. Това ще отслаби обменния курс на еврото. Освен това заедно с Международния валутен фонд (МВФ), към който Гърция вече е в просрочие, ще се подготвя за серия от дефолти на Гърция.

7. Всички участващи страни ще преминат към подготвения си план Б. Този преход ще бъде много по-травмиращ за Гърция, отколкото за останалата част от Европа.

8. Крайната цел е възможно най-бързо преодоляване на вероятността за още страдания, болка и несигурност сред хората, а Европа има инструментите и институциите да ограничи заразата и да поддържа целостта на еврозоната. Но това ще изисква допълнителни действия от ЕЦБ, комбинирани с мерки на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), насочени към завършването на банков съюз и постигането на напредък към фискална интеграция.

9. Доста е съмнително обаче дали Гърция ще успее да възстанови статута си на пълноправен член на еврозоната. Без сериозни умения за управление на кризи тя наистина е изправена пред опасната вероятност да се превърне в провалена държава. Вместо само да стои отстрани, Европа трябва да гарантира, че евентуално излизане на Гърция от 19-членната еврозона няма да доведе и до отделянето ѝ от по-големия Европейски съюз. Това, например, може да включва специално членство в споразумение за асоцииране.

10. Не на последно място, очакваме експлозия от обвинения. Тази непродуктивна дейност може да доведе до отлагане на спешната нужда Европа да възприеме уроците от този тъжен резултат. Серията от неизпълнени обещания за реформи на няколко гръцки правителства бяха засилени от политически инат, слаб анализ и непоследователно проследяване на процеса от страна на Европа, което допринася за това Гърция да не е функциониращ член на семейството.

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 3 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
Няма да има свобода ни за България, ни за Гърция, ни за Европа, докато не се разбере механизма за създаване на парите!Ние всички чрез МВФ издържаме американците! Всички ние сме в кюпа!Работим за тях, чрез кредитите им правим реални пари за тях, те пък правят оръжие и така до безкрай!Писна ми от наивници, някой давал пари!Къде са, къде са парите?Как изглеждат, как?Миришат ли, зелени ли са, червени ли са!Отваря ти МВФ една кредитна линия, и ти започваш чрез труда си да създаваш пари и да ги вкарваш в банката, реални пари, каквито Ти никога не си получавал! Но връщащ! Кеш! И после, американците карали коли! Ами ще карат, като има балами да им работят!Събудете се!Разберете механизма на създаване на парите! Разберете, какво е кредит! Кредитът не е даване на пари!Запомнете го!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 3
IvoDim
преди 8 години
Така е ...малко нелогично е да искаш да бъдеш издържан от тези които мразиш, колкото до руснаците...всичко това е несериозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 4
system_foult
преди 8 години
Понякога ни се струва че сме взели най правилното решение в живота си се оказва че сме направили най ужасната грешка.Снощи празнуваха все едно са станали световни шампиони.Риториката им е доста двусмислена.Европа им докарала беди и ги задушила с кредити.Ок,бих ги разбрал ако обявят фалит и продължат самостоятелно.Но.....Гърците искат още и още от лошите евра и не желаят да напускат омразната еврозона .Правилата в БРИКС едва ли ще им харесат.Русия едва ли има желание да налива по 30 милиарда всяка година а и бази в Гърция по скоро са таралеж в гащите отколкото сериозен стратегически проект
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 2
IvoDim
преди 8 години
?! Мандат за какво след като предложението вече не бе валидно (т.е.към момента на...) Иначе сега ще имат възможност да поживеят без диктата и терора на кръвопийците-банкери.... е и без парите им де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 7
edimi
преди 8 години
Няколко часа след предположенията, фактите са налице. Има предложение и от Изток. Сега ще видим, отвъд океана ли ще дойде депеша, или чиновниците в Брюксел ще се напъват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 8
edimi
преди 8 години
Така е, в интерес на обективността. Така, че, бабата, франсето, и сие требва да бързат, `щото ако не 6-ти флот, ще довтаса черноморска ескадра. `Щото гърците тоя мач и с двата страни, май го могат. И тогава ще им пари наистина в БрюСел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 7
HighSpirited
преди 8 години
След това,което стана...според мен следващата стъпка ще е точно в тази насока.Не знам как ще стане,но ще има нова политическа и икономическа система,да се надяваме да е за добро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 32 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Нас няма да вземат , но Гърция щели да я върнат обратно в ЕЗ - какво се казва на това ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 21 rate down comment 27
Mavi Goz
преди 8 години
Последствието от референдума е едно!!! Ципрас получи мандат от народа си да не отстъпва на кредиторите! От тук нататък нищо в Европа няма да е вече същото - тепърва ще им пушат главите на охранените лемури в Брюксел! Край на безметежния живот под разноцветната дъга! хаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 8 години
Хим. оръжие едва ли, но Мейдан и спасителна помощ от 6-ти флот за оказване на хуманитарна помощ на бедстващото население - като нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още