IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис го няма - време е за сделка?

Изненадващата оставка на гръцкия финансов министър породи надежди, че най-накрая ще се стигне до сделка между Гърция и кредиторите

13:10 | 06.07.15 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След изненадващата оставка на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис в понеделник – въпреки победата на неговата позиция срещу строгите ограничителни мерки на референдума в неделя, анализаторите се чудят дали сега Атина ще успее да финализира сделка с кредиторите си, коментира CNBC.

В коментар за телевизията Йоргос Катругалос, министър на административната реформа в Гърция, заяви, че Варуфакис иска да даде на Ципрас „свеж старт“ на преговорите по реформите.

„Мисля, че той свърши страхотна работа и предполагам, че иска да улесни този нов старт на преговорите, към който се стреми премиерът. Искаме компромис, справедлив и честен компромис“, каза той.

Напускането на Варуфакис бе истинска изненада, имайки предвид, че управляващата лява партия СИРИЗА успя да убеди гръцкия народ да я подкрепи в неподчинението ѝ спрямо кредиторите и да се спаси от позора.

Министърът беше "трън в очите" на кредиторите и изгради трудни отношения с колегите си от еврозоната. Той дори беше заменен като ръководител на преговарящия екип с кредиторите заради все по-лошата посока, в която разговорите вървяха.

Вече се появиха спекулации, че Евклидис Цакалотос, човекът, който замени Варуфакис като ръководител на гръцкия екип в преговорите, ще бъде новият министър на финансите. Гръцкото правителство заяви в понеделник, че смяната ще бъде обявена по-късно през деня.

След новината някои анализатори се надяват, че сега ще може да се стигне до сделка с кредиторите въпреки отрицателния вот през уикенда и петте месеца на провалени преговори.

Петер Бофингер, германски икономист и член на германския Съвет на икономическите експерти, който съветва канцлера Ангела Меркел, заяви, че се надява на компромис от страна на Германия, макар да се съмнява в това.

„В момента е почти невъзможно за Меркел да даде на Гърция втори шанс. Мисля, че предстоят големи премеждия и ми е трудно да си представя, че Гърция ще остане в еврозоната“, каза той.

Очаква се лидерите на еврозоната да се срещнат във вторник следобед, за да обсъдят следващата си стъпка. Междувременно в понеделник Европейската централна банка (ЕЦБ) ще реши дали ще продължи спешното финансиране на гръцките банки.

Деметриус Евстатио, мениджър в ICBC Standard Bank, заяви, че Варуфакис е „токсичен“ и се надява на сделка с кредиторите.

„След оставката на Варуфакис се говори, че Цакалотос ще бъде неговият заместник. Варуфакис стана токсичен и трябваше да си тръгне. Цакалотос е ключов елемент в преговарящия екип. Той е един от най-разумните в СИРИЗА и това назначение (ако бъде потвърдено) повишава шансовете за разумно договаряне и положителен завършек“, казва той.

Други анализатори обаче не са толкова сигурни дали оставката на Варуфакис ще сложи началото на нова ера за сърдечни отношения на сътрудничество с партньорите от еврозоната, които се пренаситиха на предизвикателното отношение на Гърция към реформите и съкращаването на разходите въпреки нуждата ѝ от финансова помощ.

Според Пол Гамбълс, съосновател на MBMG Group, „трябва да приемем, че има някакво координирано споразумение между гръцкото правителство и кредиторите, затова мисля, че от тази гледна точка хората ще възприемат оставката като позитив. Проблемът е, че съставено на бърза ръка решение не е истинско такова и може да доведе до още трудности по пътя“.

Още по темата за гръцката криза четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
Kaoru
преди 8 години
http://***.banker.bg/sviat/read/varufakis-se-zavrushta-kato-prepodavatel-v-teksaskiia-universitetИнформацията е специално за нашите червенолюбиви съфорумници. Защо Варуфалис отива в Тексас, САЩ, а не в Москва, Руската Федерация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
todortk
преди 8 години
Анастасио, никой не може да те вкара в дълг, ако потребяваш според чергата си.Ама тръгнал *** и пульо без един работен ден да се разкарват в нови коли и с лъскави GSMи. На кредит естествено. И къща си купуват някои ... отново на кредит.И накрая "ми що сме задлъжнели?"Защо наистина сте задлъжнели? Сигурно защото сте купили нещо на кредит.Важи и за хора и за държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
"Сега оставете "гордия" гръцки народ на спокойствие поне до края на юли"Хм хубаво нещо са желанията! Но дали могат да си го позволят Европейците!? Да видим. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Проф.Джефри Сакс - Днешният модел на растеж е по инерция краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всички ще завърши със сълзи , докато устойчивото развитие може да ни доведе до дългосрочен просперитет - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498Ако беше само сълзи е лесно става въпрос за милиарди жертви следствие на - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 КОЛКО ХОРА РАЗБИРАТ ??? ,че става въпрос за криза на системата и трябва нова система и проф. Джефри Сакс също говори за реформи и устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Милтън Фрийдман - американската икономическа система представлява социализъм за богатите и свободна стопанска инициатива за всички останали. Ако обикновен човек не успее да плати дълга си, той е принуден да живее в колата си. Ако банкер не успее да плати дълга си, той разчита на данъкоплатците, за да го спасят.Хенри Форд (1863 1947): Добре е, че народа на тази страна си няма и понятие от банковата и паричната система, защото ако имаше, вярвам, че още утре, преди да съмне, щяхме да сме в революция Единствената цел на тези финансисти е контрол на света, чрез неизплатими дълговеИ АЗ ПОНЯКОГА СЕ ЧУДЯ ДАЛИ ДА ПИША ЗА ДА НЕ УПЛАШАТ ХОРАТА И ДА СТАНЕ ПО-ЛОШО НО ТРЯБВА ДА СЕ КАЗВА ИСТИНАТА И ЗАЩОТО ИМА ИЗХОД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 19
Mavi Goz
преди 8 години
Мда... Сега ще се правят лупинги от висшия пилотаж на демагогията, за да си съхрани Меркел сурата, щото е ценен кадър - обработен, култивиран, дресиран... хаха! Но може да излети Габриел или дори Шойбле, щото резултатът трябва да е равен... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 11
Invcom
преди 8 години
Ех колко наивност има по света... А истината е, че сметката винаги се плаща (икономическо правило) И се плаща от този който има пари (елементарна логика). Маляките нямат пари, фрицовете имат пари, ха сега деца познайте кой ще плати масрафа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
supertrader
преди 8 години
Сделката е готова, пари повече няма кой да се ангажира да им даде в "лош заем" който те няма да върнат.Сега заради старите им дългове в Европа ще хвърчат глави, и на Драги му се клатят краката заради ELA.Правителството на Ципрас да не се прави на лудо - банките нямат никакви основания да конфискуват - присвоят съдържанието на трезори с ценности лична собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още