IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Подпалвачът" напуска сцената

Янис Варуфакис - противоречивата фигура, която вбесяваше германците

11:30 | 07.07.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	Варуфакис и неговият наследник Евклидис Цакалотос.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Варуфакис и неговият наследник Евклидис Цакалотос. Снимка: Ройтерс

Понякога обществената значимост на хората може да се прочете чрез борсовите курсове. Когато Янис Варуфакис обяви оставката си от поста министър на финансите на Гърция в понеделник сутринта чрез Twitter, обменният курс на еврото към долара пое в рамките на минути силно нагоре. Ако Варуфакис си отива, това е добре за еврозоната, такова е посланието на финансовите пазари, пише в свой анализ Der Spiegel.

И така, „подпалвачът“ си отива. Но, разбира се, не без да обяви тази стъпка като героична услуга към гръцкото отечество и лявата идея. Без съмнение Янис Варуфакис владее перфектно революционния претекст.

Той успя да си спечели бързо и последователно репутацията на недобре приет партньор. През последните четири месеца и половина той доминираше с икономическите си идеи и доклади не само гръцката кризисна политика. Той също така успя да обедини министрите на финансите на другите 18 страни в еврозоната - срещу себе си. На мнозина идеите на левичарския професор по икономика им се струваха политически опасни, но на повечето в края на краищата той просто играеше по нервите.

Ако ставаше дума само за неговата икономическа експертиза, Янис Варуфакис би разполагал с всички шансове да обедини зад себе си големи части от Европа. Той не е единственият, който застъпва тезата, че Гърция се нуждае от преструктуриране на дълга, за да оцелее във финансово отношение.

Дори и в Германия и други страни от Западна Европа има сериозна критика срещу стратегията на международните донори за де факто удължаване на гръцката криза с нови кредитни програми. Предписаните мерки за строги икономии бяха критикувани от много икономисти в света като прекалено силни. А за най-малкото частично опрощаване на дълга призова и Международният валутен фонд (МВФ), дори преди Варуфакис да встъпи в длъжност.

Всички тези предпоставки той би могъл да използва умело като министър, за да успее да предизвика широка подкрепа в Европа по отношение на политиките за Гърция. Но пред него застана и твърде голямото му Его.

Където и да се появяваше Варуфакис, повече говореше за себе си, а не за своята програма. Със сигурност не само той носи вина за това. Медиите обичаха нетрадиционния министър, който идваше на работа в министерството с мотоциклет, заминаваше на държавни посещения без вратовръзки и с удоволствие не спазваше дипломатическия протокол. Това носеше крещящи заглавия, повече кликове, а с това и повече реклама.

Незабравими са снимките, които се появиха в началото на март в списание Paris Match. Варуфакис и съпругата му с бяло вино на терасата с изглед към покривите на Атина. Варуфакис на пианото. Варуфакис в библиотеката си. Точно сега, в момент, в който отчаяни граждани са изправени пред затворени банки, тези снимки изглеждат още по-притеснителни.  

Варуфакис има непокорна жилка още от ранна възраст. Пред BBC той разказа, че умишлено изписва името си Янис с едно "н" след спор с учител в началното училище. 

В качеството си на единствен министър на финансите в еврозоната с обръсната глава, Варуфакис разклати улегналите правила на срещите на високо равнище на ЕС, като пристигна с кожено яке и разпасана ризи. Скоро след това той бе наречен "гръцкият Брус Уилис". А по време на срещите на еврогрупата той често изнервяше колегите си с дългите си доклади за икономическите програми. 

Накрая нервите бяха толкова опънати, че и двете страни не се опитваха дори да крият яда си зад анонимни цитати. След провала в преговорите между Гърция и нейните кредитори Варуфакис се нахвърли на управлението на ЕС.

"Това не е начинът да се управлява един паричен съюз. Това е пародия. Това е една комедия от грешки в продължение на пет години, за която Европа се преструва и разширява", каза Варуфакис в интервю за BBC. По-късно председателят на Европейския парламент Мартин Шулц не се поколеба да го разкритикува, наричайки го пред ARD "онзи гръцки министър".

Така че в тази изострена ситуация може би най-доброто решение наистина е било оставка. Но и нея Варуфакис подаде по своя неизтънчен начин. Еврогрупата дала на премиера Алексис Ципрас ясно да разбере, че е по-добре финансовият му министър да не преговаря повече с нея, писа той в блога си. Това била причината за оставката му. Въпреки това "ще нося ненавистта на кредиторите с гордост", добави той.

Припомняме, че в понеделник Варуфакис изненадващо заяви, че е подал оставката си. 

По-рано в четвъртък Варуфакис заяви, че при победа на референдума на лагера на "Да" той ще подаде оставка. "Предпочитам да си отрежа ръката, вместо да подпиша споразумение, което не включва преструктуриране на дълга", каза той пред Bloomberg.

Още по темата за гръцката криза четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
Стефчо
преди 8 години
Варуфакис имаше ролята на бушон и си изпълни перфектно ролята. Сега доброто ченге Ципрас ще подпише споразумението при по-добри условия. Изобщо тия двамата се оказаха на висотата на ситуацията. Който не вярва да се замисли каква биха я свършили Тиквата/ Орешака съответно Дянков/Чобанов/ Горанов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
nns
преди 8 години
Според мен това момче вече милиардерче :) най- вероятно още като направиха кабинет с другия убавец, чрез приятелчета е заложил на фалит големи суми :)) няма как да ти се разтяга все повече усмивката, като потъва държавата :)) - явно твоите лични сметки излизат :)), направиха си и референдум зада не е тяхна отговорността и вече си планира харчовете за яхти и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
Според мен той се опитва да подражава на древните герои на Елада - някъде хората страдат от някаква напаст и тогава идва той - героят и ги спасява от злото. После си тръгва. Варуфакис иска да бъде hero и другите да му се възхищават. Хора от типа на тези, описани от Мави по долу няма как да не се дразнят и да не го мразят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
boby10
преди 8 години
Ето какво казва за Варуфакис гръцкият философ и писател Никос Диму:Оценката за Варуфакис е: Той не е нито комунист, нито националист, а преди всичко е един нарцис, каквито са много интеректуалци и хора на изкуството. При него обаче това е пристрастяване. Той страда, когато не го величаят. Ето защо върши странни неща. Той е умен човек, но е заложник на собствената си суета. За мен той е същинския злосторник. Не е добра комбинация да си едновременно арогантен и саркастичен. Така не се печелят приятели. Мисля, че Ципрас тайно му се възхищава. Ципрас е провиницалист. Той не познава друга държава, освен Гърция, до неотдавна не знаеше и дума английски. Въпреки това и двамата имат една характерна черта те са играчи. И двамата са майстори на блъфирането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 8 години
Драмата на Стара Европа е скопеното, безполово и безидейно чиновничество, чието единствено верую е комформизмът! Сиви, невзрачни чиновници, които получават и репродуцират директиви! Млади хора, сковани в старческите доспехи на безметежния живот от кредит до кредит, от транш до транш, от бонус до бонус... Мда, такива като Факис са мор за еднополовата система... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
mick
преди 8 години
Ха.. едни имат спящи клетки за да слагат бомби/джихадистите/.. други пък имат други спящи клетки и слагат други видове бомби - икономически, политически, етнически... след като една държва не може да изпревари другите.. то може да ги забави, или направо разбие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
mick
преди 8 години
Да не излезе, че Варуфакис е на заплата към някои от държавните служби на САЩ? ;) Свършил си е перфектно работата в Гърция за която му е платено и се прибира доволен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 8 години
Би ли пояснил с какво точно е известен Варуфакис? Наистина е доста грозен, но чак пък известен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още