IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд образува дело за процедурата по избор на управител на БНБ

Делото е образувано по искане на 74 народни представители

16:02 | 06.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Конституционният съд образува дело за процедурата по избор на управител на БНБ

Конституционният съд днес е образувал дело за процедурните правила, по които ще бъде избран новият управител на Българската народна банка (БНБ), става ясно от съобщение на сайта на съда. 

Делото с номер 5/2015 г. е образувано по искане на 74 народни представители от 43-ото Народно събрание. Те атакуват решението на парламента от 10 юли 2015 г. за приемане на правилата и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание.

Депутати от БСП, БДЦ, ПФ, независими,  ДПС и „Атака“ не са съгласни с решението кандидат за управител на БНБ да се издига от парламентарните групи или от народни представители, нечленуващи в парламентарна група.

Социалистите, които са двигател на инициативата за сезиране на Конституционния съд, оспорват това, че отделни народни представители не могат да правят предложения за нов гуверньор.

Докладчик по делото е съдия Цанка Цанкова.

Кандидатите за управител на БНБ са четирима. Димитър Радев има подкрепата и на ГЕРБ, и на реформаторите, Григорий Вазов е предложението на ПФ, АБВ предложи Виктор Йоцов, а от Реформаторския блок внесоха кандидатурата и на Бисер Манолов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още