IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Природният газ не трябва да бъде оръжие, а стока

От 2009 г. България работи за диверсификацията на енергийните източници, отбеляза президентът в Украйна

18:22 | 07.07.15 г. 9
<p>
	Петро Порошенко (вляво) и Росен Плевнелиев в Киев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Петро Порошенко (вляво) и Росен Плевнелиев в Киев. Снимка: БТА

Природният газ не трябва да бъде оръжие, а трябва да е стока, търгувана на пазарни цени и свободно, коментира президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в Украйна.

Преди дни Украйна съобщи, че няма да купува природен газ от "Газпром" през юли, тъй като не беше постигнато споразумение за цената на суровината през третото тримесечие. 

На съвместна пресконференция с държавния глава на Украйна Петро Порошенко той допълни, че България работи активно за диверсификация на газовите източници.

Президентът беше категоричен, че в енергийния сектор превес трябва да има икономическата логика, а не политиката.

Плевнелиев припомни още, че страната ни е била сериозно засегната от газовите спорове между Киев и Москва през 2009 година, пише Прессекретариатът на българския президент. Оттогава датират и усилията за разнообразяване на източниците на енергийни суровини.

„Ние не сме против Русия, ние купуваме руски газ и спокойно искаме да продължаваме, но сме против това да не можем да калкулираме каква ще бъде цената, против сме да нямаме дългосрочна яснота и сме против липсата на пазарни цени“, каза още Плевнелиев.

Той допълни, че България и Украйна разчитат на коректно отношение, прогнозируемост, стабилност и дългосрочност за доставките на газ.  

Росен Плевнелиев посочи, че Третият либерализационен пакет на ЕС е в интерес на гражданите и на фирмите и дава шанс на Европа за конкурентни цени и свободен пазар.

„Нека природният газ да се търгува свободно на пазарите, а да не бъде инструмент за дестабилизиране“, коментира още Плевнелиев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
Тези двамата набедени предприемачи - жалка картинка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
Stefan--L
преди 8 години
Най-простият президент в 1300 годишната история на България ! Крим е Русия Русия е Крим това мнението на Българите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
горе на снимката по4етния караул трябва да хване цветя а не пушки щото с тях се убива хахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
По принцип, прав е : не трябва да бъде оръжие. Само че...Абе, не му ли се струва на този ***, че "малко" закъсня? ГЕРБ сринаха белене, сринаха Бургас-Александруполис, още колко неща /забравих, и ЮП!/ трябва да сринат, щото ...били руски? Не ми допада вариантът но, на мястото на тяхно място, такива смешници просто бих ги церил със скъп газ. Да се радват, че само с това минава. Щото току се сещам за бабата на еди-кой си немски канцлер, дето имала три гърнета, ама като дошли руснаците, и се насрала в гащите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
тве е американски агент в тялото на плевнята направо друго тяло са изфабрикували
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Kуче дето не знае как да лае , само вкарва вълка в кошарата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
"Плевнелиев: Природният газ не трябва да бъде оръжие, а стока"Пояснение: Ако цената не ни харесва тогава е ОРЪЖИЕ! Ако условията по сделката не ни харесват, тогава пак е оръжие! Ако дай боже /пардон САЩ/ ни го дадат без пари, тогава е стока! ха ха Ми то хубаво, но за съжаление Русия е могъща страна която може да защитава интереса си! Освен, това ако много знае президента, може изобщо да не изполва газта нито за "стока" нито за "оръжие" срещу нас, може да вземе та да използва истинско вместо газово оръжие! Интересно ще ми е ако Руснаците вземат та изобщо спрат да продават на България или ни сложат цена която би отказала всеки какви ще ги дрънка тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 3
Invcom
преди 8 години
То и президента не трябва да бъде слуга на САЩ, а да бъде държавен глава защитаващ интересите на народа ама ... това е положението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още