IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планира се нова среща за Гърция в неделя?

Лидерите на еврозоната може да се съберат отново, тъй като гръцката криза се нуждае от спешно решение

21:50 | 07.07.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Възможно е да се проведе още една среща на лидерите на еврозоната тази неделя, 12 юли, разкри пред РИА Новости източник, близък до ръководството на Европейския съюз (ЕС).

В сряда гръцкото правителство ще представи “обща основа” за споразумение с кредиторите, като ще има предвид резултатите от референдума, общата позиция на политическите лидери и институциите, както и предложенията на кредиторите, пише още агенцията, позовавайки се на правителствен източник.

По думите му на четиристранната среща между премиера на Гърция Алексис Ципрас, германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер са обсъдили възможностите как да постигнат реални резултати.

Според източник на Ройтерс Гърция моли своите партньори от еврозоната за временно решение на нуждите ѝ от финансиране, което да покрива оставащата част от месеца. Това ще се случи докато се работи за сключването на дългосрочно споразумение, посочва още той.

Източниците на РИА Новости разкриват още, че на днешната среща е станало ясно, че е малко вероятно на Гърция да бъде предоставена хуманитарна помощ.

По-рано ръководителят на Европейския парламент Мартин Шулц предложи обсъждането на предоставяне на хуманитарна помощ за Гърция по време на извънредната среща на върха.

Въпреки очевидно неуспешното начало на смятания за последен опит за спасяване на мястото на Гърция в еврозоната, длъжностни представители на еврозоната заявиха, че има известна утеха у преговарящите, тъй като новият финансов министър на Гърция Евклидис Цакалотос е направил силно представяне пред своите колеги, пише Financial Times.

Според изданието неговото изказване е дало надежда, че може да бъде постигнато споразумение между Атина и кредиторите.

Въпреки това не всички останаха оптимисти. Холандският премиер Марк Рюте беше категоричен, че не е оптимист за решаването на проблемите с гръцкия дълг. Италианският му колега Матео Ренци пък заяви, че стига да има желание, може да бъде открито и решение на гръцката криза.

Той разкри, че неговото притеснение в момента не е толкова за гръцката страна, колкото за Европа, защото тя трябва да претърпи промяна.

Френският президент Франсоа Оланд пък заяви пред AFP, че още тази седмица трябва да се вземе решение по проблема. 

"Все още нямаме основа за преговори", коментира германският канцлер Ангела Меркел. "Това не е въпрос на седмици, а на няколко дни".

Европейската централна банка също изпраща силни сигнали, че не може да продължи предоставянето на спешни заеми на гръцките банки.

Говорителят на гръцкото правителство заяви, че представеният устно днес план е същият, като този, изпратен на кредиторите на 30 юни, но с някои подобрения.

Лидерите на еврозоната заявиха, че, за да се постигне съгласие по новата програма за финансова помощ, ще бъдат необходими реформи и икономии, като се има предвид влошаването на икономиката. 

След срещата днес стана ясно, че сутринта преди нея премиерът Ципрас е провел телефонен разговор с американския държавен глава Барак Обама, в рамките на който двамата са обсъдили ситуацията. Американският президент е разговарял и с германския канцлер Ангела Меркел. 

Всичко по темата с Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
И какво толкова умуват ,или дават пари ,или пускат драхмата другото е ала бала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Така по ми харесват - спешна среща може би , след 4 -5 дни. До 2 дни джобните свършват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
Никой на никого няма да дръпне нищо . Бе вие сте чудни хора , бе ми той покера е игра за ангели в сравнение с международната политика !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
Mammita
преди 8 години
Да им дърпат шалтера и да се приключва. На мен вече ми писна с тази епопея. То да беше само сега, ами от години едно и също. Нали вече им преструкторираха дълга, тогава се радваха и викаха, че това е реалистично и ще си платят всичко, а няколко години по-късно пак сме в изходна позиция. Дори и да им намалят отново дълговете, те ще ги плащат още 1-2 години и ще подскочат пак, че им е неполисно. Проблемът, на гърците е, че до сега са харчили пари, които никога не са имали и са живеели като баровци. Сега трябва да се откажат от това и да приемат реалността, че всъщност не могат да си позволят този начин на живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 13
ing5rov
преди 8 години
Сега се въртят като дърти гевендии кой да плати масрафа , щот Обамата вече им каза в прав текст да се оправят без глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още