IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките банки ще останат без пари до два дни?

Това ще се случи, ако не се стигне до споразумение между Атина и кредиторите, твърдят източници на Ройтерс

23:07 | 07.07.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гръцките банки могат да останат без парични средства през следващите два дни, ако кредиторите не се съгласят на нова сделка за помощ, предава Ройтерс, позовавайки се на два източника, запознати с финансовата система на страната.

Заради лимита за теглене до 60 евро на ден от банкоматите и поради факта, че банките са затворени през последната седмица, наличието на пари намаля бързо.

Източник, запознат с банковата система на страната, твърди, че очаква някои банкомати да останат без пари до сряда. Гръцки банкер пък посочва, че в системата са останали пари само за два дни.

“Наличието на пари в банкоматите ще бъде истински проблем утре”, коментира първият източник. “60-те евро на ден наистина удължиха живота на банкоматите, но утре това ще изглежда като много по-голямо предизвикателство”.

Вторият източник посочва, че паричната система в страната ще бъде в застой, ако премиерът Алексис Ципрас не успее да сключи сделка през следващите дни.

Същевременно заместник-министърът на финансите Димитрис Мардас заяви, че Гърция ще успее да изплати заплатите в публичния сектор през юли.

“Не сме изправени пред особени проблеми в изплащането на заплатите в публичния сектор”, категоричен бе той. “Въз основа на това, което знаем досега, те могат да бъдат изплатени нормално”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
В общи линии почти всички знаят ,че има криза макар ,че в детайли над 95% не са наясно за какво става въпрос и как да се оправи всичко и аз затова пишаНещата се оправят много просто - с забрана на офшорките 3% бюдж. дефицити на САЩ и ЕС става 2-3% бюдж.излишъциХерман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че бюджетите на 27-те губят 1 трилион евро ГОДИШНО от офшорки.В света се въртят 26-32 трилиона $ в офшорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9JoЛогично е да се плащат данъци там където се извършва дейността и защото офшорките са нелоялна конкуренция - http://***.duma.bg/node/103003Следва тотални регулации на финан.капитализъм - 33% капит.адекватност защото БАЗЕЛ-3 е недостатъчно и наказ.отговорност за необезпечните кредити и временно таван на заплатите и печалбите Над 2,1 трилиона е сенчестата икономика в ЕС - 60% на физич.лица и т.н.НЕЩАТА СА ПРОСТИ (коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
tonino
преди 8 години
ЕЦБ обави решението си да продължи да финансира гръцките банки до неделя !22.20ECB will maintain Greek bank liquidity until SundayСпоко......Няма да останат без пари ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 20
крас
преди 8 години
КАКВО СТЕ РЕВНАЛИ ЗА ТЕХНИТЕ БАНКИВИЖТЕ НАШИТЕИМАТ ДЕПОЗИТИ за близо 80 млрд. лв /от тях близо 40 млрд. лв. са частни/, а банкнотите в обръщение са едва 11,3 млрд. лв. Какво ли ще се случи ако се отприщи бента и се тръгне към теглене над депозити?С ТАЗИ ЛИКВИДНОСТ ОТ 15% ТАКОВА ЦУНАМИ ЩЕ СЕ ЗАВЪРТИ, ЧЕ МИ Е БЕДНА ФАНТАЗИЯТА!ВАЛУТАТА С КОЯТО РАЗПОЛАГА БНБ е 4,5 млрд. ? !!!МНОГО ЛИ Е , МАЛКО ЛИ Е ВИЕ ЩЕ ПРЕЦЕНИТЕ.ГЪРЦИТЕ НЕ ГИ МИСЛЕТЕ ИСТИНАТА ПРИ ТЯХ ЩЕ БЛЕСНЕ НА 20 ЮЛИ. Засега на гърците не са наясно, че ги набутват с плащания които не са техни , а на ЦЕНТРАЛНАТА ИМ БАНКА която е дъщерно дружество на ЕЦБ и акционер на МВФ! А да , НБГ е и кредитор на държавата Гърция !!КАРАБАТАКА Е ПЪЛЕН. ГЪРЦИЯ ОТКЛЮЧИ КУТИЯТА НА ПАНДОРА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
stanislavr
преди 8 години
Уж сте сериозна медия, а цопате заглавия като в жълт вестник. Пари в брой, книги, хартии, нещо от тоя род напишете. Засега банките си имат пари, поне колкото и нашите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 2
tonino
преди 8 години
Проблемът на давещите се е проблем на самите давещи се !Спряха да си погасят задълженията,изтеглиха си депозитите и сега нямало пари......Те какво очакват ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още