IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти очакват Гърция да получи мостово финансиране

Разговор за намаляване на дълга ще има, но след като започнат реформи

09:12 | 08.07.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Експерти очакват Гърция да получи мостово финансиране

Вероятно в неделя ще бъде взето политическо решение да се предоставят мостови средства на Гърция, а след това да се изготви споразумението, което трайно ще уреди въпроса с дълга. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Кирил Григоров от Българската агенция за кредитен рейтинг.

По повод информациите в световните медии, че гръцките банки могат да останат без парични средства до два дни, той каза, че вече няма време за трайно уреждане на дълга, затова в момента се говори за мостовото финансиране.

Според него може да се наложи ЕЦБ да окаже спешна ликвидна подкрепа на гръцките банки. Поне 7 млрд. евро ще бъдат необходими на страната до края на месеца, допълни той. 

„Целият ЕС ще плати цената на гръцката криза, а най-тежките моменти в Гърция тепърва предстоят“, заяви Стоил Моллов, преподавател по европейско право в СУ.

Той припомни, че механизъм за напускане на ЕС има, но не и за напускане на еврозоната.

Кирил Григоров смята, че е реалистично да се постигне споразумение. Може би най-трудно е в момента европейските лидери да преодолеят недоверието към Гърция. Въпросът е дали ще бъдат отпуснати пари пак срещу обещания, коментира експертът.

Стоил Моллов пък очаква да има напредък в преговорите заради сигналите, които идват от Еврокомисията.

На въпрос може ли гръцката икономика да изплува от дълговото блато, Григоров заяви, че бързо трябва да се предприемат мерки, които да преструктурират приходите и разходите в гръцкия бюджет, за да започне изплащането на дълга. Това трябва да стане по начин, по който да продължи да работи гръцката икономика. Той очаква да се стигне до редуциране на дълга на страната.

ЕС обаче очаква реални реформи. Тогава ще започне разговорът за намаляване на дълга, уточни Григоров. „Сметката ще бъде платена от европейските данъкоплатци, включително и от нас“, каза той. Според него и гърците, и ЕС ще направят отстъпки и ще се стигне до някакво споразумение, но Гърция години наред ще изплаща задълженията си.

Всичко по темата "Гърция" - тук!

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
sdar
преди 8 години
Заплатите и пенсиите в Гърция, дори и по това което искат от ЕС, ще останат много по-високи от тук в БГ-то. Никой няма намерение да иска от гърците да работят за български заплати и да получават български пенсии, защото всички знаем че това нещо е невъзможно да стане с гръцкия народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Заплатите и пенсиите могат да паднат максимум със 100%, защото спад от над 100% означава да станат отрицателни :)Реалностите са стандарта на живот в Гърция да спадне на нивото в този в централна Европа. Заплатите и пенсиите или трябва да паднат номинално в Евро или трябва да въведат драхмата и така да намалят стандарта.При сегашните условия дългът изобщо не е проблем на Гърция и дори едно 50% отписване няма да промени съществено ситуацията, защото ще им намали разходите с максимум 1% от БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Invcom
преди 8 години
И представяш ли си сега заплатите да паднат със 200% и да станат като в България 400 евро ? :))) И пенсиите да паднат със 400% и да станат 200 евро :)) Ех горките гърци.. как ще живеят занапред. Ако преживеят още 5-6 кризи като сегашната могат да ни "догонят" по стандарт ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
Гръцкото правителство може да направи компромис, но този компромис със сигурност няма да се приеме от гръцките избиратели гласуващи с OXI и вярващи, че могат да си живеят както преди 5 години...Сириза няма полезен ход..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Invcom
преди 8 години
Е дойдохме си на думата най-накрая :))) Дека е моя приятел юриста ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още