IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Вендлингер: Чуждите инвестиции в имоти в България ще останат слаби през следващите две години

Геополитическите проблеми в съседство и малкият размер на пазара също потискат активността на инвеститорите, според експерта от HYPO NOE Gruppe Bank

08:20 | 22.07.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петер Вендлингер. <em>Снимка: HYPO NOE Gruppe Bank</em></p>

Петер Вендлингер. Снимка: HYPO NOE Gruppe Bank

За пазара на бизнес имоти в България и перспективите пред него на фона на тенденциите в Европа разговаряме с Петер Вендлингер, ръководител на отдел „Финансиране на недвижими имоти“ в HYPO NOE Gruppe Bank.

Според Вендлингер инвестициите в България вероятно ще останат най-слабите в ЕС през следващите две години, а сегментите, които биха могли да привлекат директни чужди инвестиции, са пазарът на търговски площи и на логистични имоти.

Г-н Вендлингер, България все още е в периферията на вниманието на инвеститорите в имоти. Кога очаквате пазарната активност да се възстанови?

Това в голяма степен зависи от очакванията на чуждите инвестиции за потенциала на българския пазар на бизнес имоти. В момента активността в България е по-слаба в сравнение с Румъния например. Това се дължи на по-рентабилните инвестиции в Румъния, а се обяснява и с размерите на двата пазара.

Геополитическите проблеми в съседство също потискат активността на чуждите инвеститори. Очаквам директните чужди инвестиции през следващите две години да останат слаби, вероятно най-слабите в целия Европейски съюз (ЕС).

Какви възможности предоставя българския пазар на имоти – за по-дългосрочните инвеститори, които търсят стабилност, или е по-подходящ за опортюнистични инвеститори?

Първите, които внимателно биха разгледали възможностите на българския пазар на имоти, ще са опортюнистичните инвеститори, които търсят имоти с добавена стойност. Инвеститорите с дългосрочен хоризонт в момента се насочват към зрелите пазари, като имат и определен минимален обем на трансакциите. Най-желани са Великобритания и Германия.

Кои са сегментите на пазара, които предоставят най-атрактивни възможности за инвестиции?

Смятам, че въпросът трябва да бъде кои са сегментите, които са подходящи да привлекат директни чужди инвестиции. Жилищният сегмент например се движи основно от местно ноу-хау и не е подходящ. Хотелите, особено ориентираните към туризма, пък са силно волатилни, а пазарът на офиси е относително малък и е концентриран основно в София. Така че остават търговските площи и логистичните имоти.

Как оценявате наличието на качествени активи?

Пазарът е силно ограничен, има само няколко международни инвеститори. Това се дължи на геополитическата ситуация около България, ограниченият избор на качествени активи и относително малкия размер на пазара.

Българският пазар е в директна конкуренция за инвеститори със съседните ни държави. Какви са предимствата и какви – недостатъците, на пазара в сравнение със съседните ни пазари?

Предимствата на България са свързани със стабилната макроикономическа среда, благоприятният данъчен режим, устойчивото равнище на дълга, стабилната валута и ефективният пазар на труда. Недостатъците са непрозрачното поведение на пазара и малкият му размер.

Слабо развитата публична инфраструктура и близостта с Гърция също са в известна степен бреме за България. В допълнение трябва да кажа и че когато четем нещо за България в западната преса, обикновено страната се свързва с високо ниво на корупция и правна несигурност.

Във времената на бум на пазара на имоти се случиха много несполучливи инвестиции, които в момента срещат трудности да се адаптират към новата пазарна реалност. Как този проблем може да бъде разрешен?

Този проблем го има и в други страни. През последното десетилетие до кризата с фалита на Lehman Brothers имаше сериозна строителна активност и към сектора се насочиха огромни инвестиции. Почти всеки парцел можеше да бъде продаден за изграждането на разнообразни проекти. За всички експерти е ясно, че не всеки проект щеше да бъде завършен в указания график дори и без да има криза. Последствията от нея обаче се оказаха още по-лоши от очакваното.

Проектите биха могли да бъдат рестартирани, когато икономическата среда и пазарът на имоти демонстрират ясна възходяща тенденция и фокус върху генерирането на чужди инвестиции. Невъзможно е да се определи обаче някаква времева рамка как това ще се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
HighSpirited
преди 8 години
Много точни думи! За съжаление в Бг не се съобразяват с икономическата обстановка и ми е смешно като гледам къща на село с цена 100 000 евро и друга на същата цена само, че на брега на морето на самият плаж в Гърция, е то е ясно,че при такива оферти в Гърция никой няма да изсипе торба с пари за имот на село което дори го няма на картата,пък било и то с по ниски данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Toranaga
преди 8 години
http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/tri-pyti-po-malko-brakove-se-skliuchvat-v-bylgariia-199111/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
Toranaga
преди 8 години
и на мен ми хареса интервюто, обективно и с истината в очите!!! БРАВОС!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
"Фронтова държава" . Нали така ни нарекоха от САЩ !? За сметка на това ще има търсене на терени за американски бази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
Купувачите на имоти трайно се завърнаха на пазаратва го пишеше в4ера неска друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Ами човека си казва 10 пъти "малък пазар". Няма що друго да се коментира. Остава да се добави демографска криза, липса на имиграция но голяма емиграция, тотална невъзможност на страната да привлече бизнес и така. За да има инвестиции в имоти, първо трябва да има инвестиции в други неща. Ако едно място е добро за живеене, уредено, спокойно има много добре платена работа, то привлича хора. Притокът на хора води до голямо търсене на ВСЯКАКВИ имоти както и до създаване на още повече и по-добре платени работни места. У нас няма приток на хора, а ние и не искаме, така че .. какви имоти какви 5 лева. България върви с пълна скорост към статут на дълбока ЕС провинция. Кой купува имоти в дълбоката провинция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още