IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Господството на ЕЦБ или защо вегетира моделът "Гърция"

ELA е скрит държавен дълг за Гърция, смята икономическият журналист Кузман Илиев

12:26 | 18.07.15 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Господството на ЕЦБ или защо вегетира моделът "Гърция"

В четвъртък ,  след поредния шизофренен заем от „тройката”, с който Гърция плаща на същата тази „тройка”?! — Европейската Централна Банка (ЕЦБ), преотвори програмата за Спешната ликвидна помощ (ELA) към банките в Гърция.

Целта е да се подсигури ликвидност за гръцките търговски банки в страната, които без подобна финансова инжекция, не биха могли да оцелеят под напора на тегленето на депозити от гръцките граждани и фирми. С новите 900 млн. евро програмата достигна до почти 90 млдр.евро от отварянето й.

ЕLA, ELA

Спешната програмата за ликвидната помощ ( ELA) се администрира от националните централни банки, но одобрява от ЕЦБ,  а заедно те образуват основният паричен орган на еврозоната — Евросистемата.

Загубите при евентуален фалит на правителството/гръцката банковата система за ЕLA на хартия се носят именно от Гръцката централна банка.

Това значи, че при неблагоприятен сценарии последната би се озовала с негативен капитал и нужда от рекапитализация. Кой трябва да я рекапитализира? Гръцкото правителството, разбирай европейските данъкоплатци. Това е „скрит” държавен дълг на Гърция, който следва да се прибави към вече натрупания от около 310 млдр. евро, поне концептуално.

Какво е обезпечението, което гръцките търговски банки предлагат по кредитите от ЕLA— покрити облигации на самите банки, краткосрочен дълг на гръцкото правителство. Тоест при финансов катаклизъм — едно голямо нищо.

Ето защо европейските политици държаха да има сделка. Ввсъщност реалната експозиция на кредиторите е много по-голяма.

ЕЦБ: кредитор от първа, последна и всякаква инстанция

Отбележете, че ЕЦБ няма мандат да предоставя ликвидна подкрепа на „неплатежоспособни търговски банки”, а само на платежоспособни такива — тоест с положителен капитал.

Необслужваните кредити в Гърция, която е 6-та година в рецесия, са над 40%, а капиталовата дупка започва да зейва, което е видимо при 4-те най-големи банкови институции в страната. Банковият капиталов недостиг се оценява между 25–60 млдр. евро.

ЕЦБ: вся и всьо

Да си признаем очевидното. За да говорим за банкова система на Гърция днес, има една-единствена причина: ЕЦБ и изкуственото дишане, на което е поставила банковата система в страната.

Да добавим, че ако гръцките банки купуват краткосрочен дълг на правителството, за да имат обезпечение по ЕLA и свежата ликвидност — това си е чисто финансиране на гръцкото правителство.

Балонът при правителствения дълг на Гърция се спука, спука се и имотният, основна вина за който носи и „щедрата” ЕЦБ в периода 2001–2007, когато Гърция се считаше за … „икономическо чудо” (няма майтап!), а евтиният банков кредит финансираше любимата изкупителна жертва на кейнсианците/нео-меркантилисти — търговския дефицит.

ЕЦБ и периферията

За да НЕ говорим за Италия, Испания и Франция, а за маломерната Гърция  -  единствената причина е ЕЦБ.

Именно ЕЦБ спасява в момента периферните страни — единствената причина днес разходите за финансиране на периферните държави да са на приемливи нива, а не на необслужваемите 7–8% процента по 10-годишните облигации (както преди старта на количествените улеснения), е намесата на ЕЦБ.

Тя , в рамките на количествените улеснения за 1.3 трилиона евро , изкупува правителствените дългови ценни книжа от вторичните пазари, като държи цената им по-висока и доходността им по-ниска, отколкото биха били без нейната намеса.

ЕЦБ е основен кредитор на правителствата и монетаризира дълг, финансирайки държавите в Еврозоната с новосъздадена парична база - колкото и да отказва да го признае.

Гърция: рекапитализирай това

Сега: с новия спасителен пакет, гръцките банки, ще бъдат рекапитализирани, а фалити най-вероятно няма да има.

Ще се приложи прословута директива за възстановяване и преструктиране на банки в ЕС, която звучи като магическа заклинание и се опитва да заличи понятието „несъстоятелност”. Депозантите и кредитори ще станат собственици (bail-in)  -  договорите и инвестиционните намерения, нямат значение, който е мислел, че има кеш, ще получи акции на кухи кредитни институции. „Фалити”, „депресии” и „банкови паники” са мръсни думи в финансовия „новговор” и трябва да бъдат заличени.

Естественият лимит

Лимитът на подобна политика е една бъдеща висока инфлация, която да се отрази на инфлационната премия за суверенния дълг на Испания, Италия и Португалия. Тук вече обратен път няма и никой не може да върне духа в бутилката.

Дотогава ЕЦБ може да си прави какво си иска, да обърква относителните на отделните активи всячески и безконтролно - кредитът на доверие сред широката публика засега само расте ли, расте.

Всяко нещо обаче има своя лимит ,  а стигне ли се дотам следват хиперинфлация, гръцко-кипърски тип банкова криза, но в Европейски мащаб, както и логично бягство от еврото.

Засега това ни изглежда като злонамерена теория на конспирацията така както през 2007г. изглеждаше абсурдно и смешно, че Гърция може да е се окаже прът в колелото на ляво-плановия политически проект, наречен еврозона…

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 5
StraightForward
преди 8 години
а ТОВА НЕ ГО ЛИ ЧЕТЕ??? ПРЕДИ ДА ИЗЛЕЗЕШ И ДА ГОВОРИШ ЗА ЕВРОТО?????http://***.investor.bg/news/comments/198862/334/СМЕШНО Е КАК ИСКАТЕ ДА СЕ РАЗПАДНЕ РАЗВИТИЕТО И ТЪРГОВИЯТА И ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ РУСИЯ ЛИ, ТОВА ЛИ ИСКАТЕ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
Добра статия на Кузман Илиев. ЕЦБ каквото и да прави не е в състояние да предодврати неизбежното - рухването на единната европейска валута. Франция, Италия, Испания ( изброяването е според големината на токсичните ,,активи"/задължения) без количествените облекчения на ЕЦБ по- горните пропаднали държави отдавна трябваше да обявят фалит и несъстоятелност, като причината за това е, че лихвите които биха могли да получат/рефинансират на ,,свободния пазар"/ от частни кредитори ,които не са на хранилка от ЕЦБ са при най-положително стечение и обстоятелства 8-9% годишна доходност. При такива нива на лихвата нито една от горепосочените държави не би могла да изплаща задълженията си/доходност по дългови облигации. В традиционната ,,теория" и практика невъзможността да се изплащат задължения се разрешаваха с фалит или деноминиране стойността на валутата ( Бел.законна форма на заграбване на финансов ресурс или стойността му от притежателите) , тъй като това в състояние на единна европейска валут
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
Батя
преди 8 години
Яко хейт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 1
SSIW
преди 8 години
"Хиперинфлация няма да има,но висока инфлация да ."................Потреблението е толкова депресирано (worldwide), че бая ще има да я чакаме тази инфлация, за която говориш. Цените може да пъплят нагоре от "улеснителните" програми на централните банки и разни "естествени" монополи, като енергетика и пр. , но истинска инфлация (за глобалните валути говорим) може да се отключи само със сериозен ръст на потреблението ... което пък от своя страна може да стане само с кредитна експанзия за потребление, каквото света преживя от '80е на ХХи век до голямото "БАУ" през 2008-а. Т.е. относно риска от чувствителна инфлация в реален сектор, опасенията ни ще са по-скоро не-основателни, виж балони във финансите със сигурност ще има пред-достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Аз съм далеч от мисълта за отмъщение тоест моята мисъл е изцяло насочена какво да се направи за да не стане хаос и войни ,и се ядосвам като знам как са ограбвали хората.Господ Иисус Христос има власт на Земята да прощава грехове с покаяние и дела достойни за покаянието - при банкстерите и т.н. финансисти спекуланти е да оправят системата за да не стане хаос и война ,и естествено трябва да се надзирават и следят ,и ако не искат в затвора и пак стигам до написаното в коментар 1 ,3 и 4 за ционизма и как ако искаш бизнес си прокарваш закони Ако не се покаят трябва да се намесат военните и тайните служби но те не разбират толкова от финанси и т.н. сложно е и затова пиша ,преповтарям за да са запознати повече хора които да запознаят още хора като геометрична прогресия за да следим дали се взимат правилните мерки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
От 1996год. действа счетоводните стандарти на МВФ при неверни данни фин.министър отива в затвора тоест Гърция изведнъж ли от 60% държ.дълг ства 100 и сега 180% - къде са били чиновниците във Брюксел и ЕЦБ която е давала пари на частни банки срещу ДЦК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
The Big One
преди 8 години
Снимката е стара, въпроса е има ли ня'кво събитие !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
The Big One
преди 8 години
Нещо става в Испанско. https://***.facebook.com/usauncut/photos/a.190167221017767.44131.186219261412563/442763582424795/?type=1&fref=nfНякой с повече инфо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
"""""ЧАСТНИ ДЪЛГОВЕ СА ПРЕХВЪРЛЕНИ КАТО ДЪРЖАВНИ и цялата си наглост искат лихви""""""Абсолютно вярно, и Варуфакис говори за това!Но колко сайта публикуваха това му мнение?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още