IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха пета поправка в Закона за енергетиката за 2015 г.

Задава се нов бум на ВЕИ централи – този път на биомаса, предупреди депутатът от РБ Мартин Димитров

15:48 | 22.07.15 г. 1
Депутатите приеха пета поправка в Закона за енергетиката за 2015 г.

След почти 6 часа дебати Народното събрание одобри поредните, пети по ред за тази година, поправки в Закона за енергетиката за тази година. От парламентарната трибуна председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев посочи, че през есента ще има нови сериозни промени в енергийния закон – този път те ще бъдат свързани с либерализацията на енергийния пазар.

Промените в закона ще влязат в сила веднага след обнародването им в Държавен вестник, което се очаква да стане в петък и така да се даде възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране да направи нови изчисления за цената на тока за новия регулаторен период – тази година той започва от 1 август.

Най-важната промяна е свързана със създаването на специален фонд за спасението на енергийната система, одобрена окончателно в сутрешната сесия на парламента.

С редакционна промяна в пленарната зала отпадна възможността НЕК да купува електрическа енергия по свободно договорени цени с цел осигуряване на потреблението на крайните снабдители.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев призна, че квотите за регулирания пазар се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и ако се случи недостиг, което досега не се е случвало, ще бъде компенсирано с решение на регулатора, а не НЕК сама да определя как да се справи с тази ситуация.

Промените в Закона за енергетиката се отнасят още и за подобряването на публичността на договорите за изкупуване на електроенергия. Депутатите одобриха текстове, предложени от Реформаторския блок, според които договорите за търговия с електроенергия ще се предоставят на КЕВР до 14 дни от сключването им. Те ще бъдат публикувани на онлайн страницата на Комисията, но информацията, която по закон е търговска тайна, няма да бъде оповестявана. 

Депутатите обаче не подкрепиха индивидуални санкции за длъжностни лица, които не обявяват обстоятелства, свързани с разпоредби в Закона за енергетиката. Валентин Николов от ГЕРБ посочи, че става дума за държавни предприятия и те са длъжни пред принципала (Министерството на енергетиката) да изпълняват изискванията на законодателството.

Делян Добрев посочи, че няма точно определение за кои длъжностни лица ще се отнасят разпоредбите в закона.

С преходните и заключителни разпоредби на закона пък се правят четвъртите поред промени в Закона за енергия от възобновяеми източници (ЗЕВИ) за тази година. С тях НЕК ще изкупува тока, произведен от възобновяеми източници, до лимитите, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Излишъците ще бъдат изкупувани по цена на излишък на балансиращия енергиен пазар. Производителите обаче ще имат право да продават своята енергия при свободно договорени цени или на балансиращия пазар.

Жельо Бойчев от БСП обаче посочи, че това е правен нонсенс, защото в момента няма работещ свободен пазар, а и производителите имат право да избират или да работят само на свободен пазар, или само с преференциални цени, определяни от КЕВР. Няма и цена на излишък от балансиращ пазар, допълни още депутатът.

Таско Ерменков (БСП) предложи излишъкът на ВЕИ централите да бъде изкупуван по средната цена на свободния пазар за предходния месец, определяна от КЕВР.

Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
- Пълно с прости и дребни, които все искат да съдят до край.- Защо не ги оставя да бръкнат в контакта на Нова Година, като все ритат срещу Коледната Елха?- ДКЕВР!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още