IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите от необлагането на горивата за земеделците достигат 1 млрд. лева

Тези средства могат да се използват в недофинансирани системи, според експерт

10:52 | 25.07.15 г. 3
Загубите от необлагането на горивата за земеделците достигат 1 млрд. лева

Необлагането на дизеловото гориво за земеделските производители генерира огромни загуби. Това коментира в предаването „Денят он ер“ по телевизия Bulgaria on Air енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

Повод за коментара му бяха протестите на земеделските производители, които се обявиха против задължението да поставят измервателни уреди на съдовете за съхранение на горива. Така данъчните ще следят дали земеделците не продават „под масата“ от необлагаемата нафта на други лица.

Проблемът,според Владимиров, може да се реши с нова формула за налог на фермерите.

“Те хем са субсидирани от Европейския съюз веднъж, хем втори път от държавния бюджет. Не може 36% от дизела в България да е необлаган. За миналата година загубите от това се изчисляват на 1 млрд. лева”, коментира Владимиров.

Тези средства могат да се използват в недофинансирани системи като здравеопазване и социални дейности, посочи експертът.

Вижте целия разговор с Мартин Владимиров във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Борса
преди 8 години
И кой покрива дефицита в ЗК? Земеделците ли? Те всички се осигуряват на минималния осигурителен доход. След като данъкоплатеца им поема част от разходите е редно да може да контролира къде отиват парите му. Като не искат контрол, да не искат субсидии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
vankata89
преди 8 години
Ейй мамито ви некадърно за здравеопазване си има здравни вноски а и когато е нещо по сериозно си плащаш от джоб питам милата ни държава кога е финансирала нещо полезно като например да намери пари за енергетика или да съкрати разходите но не да дига тока. Може би тези пари биха влязли за развъждане на римляне не мерси по - добре да си останат в земеделците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още