IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във война ли е Турция?

Според анализатори Анкара вероятно би предпочела “Ислямска държава” за съсед пред независима кюрдска държава по границата със Сирия

17:57 | 26.07.15 г. 17
<p>
	Ситуацията с кюрдите ще е най-голямото предизвикателство пред САЩ в близко бъдеще. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ситуацията с кюрдите ще е най-голямото предизвикателство пред САЩ в близко бъдеще. Снимка: Ройтерс

За първи път “Ислямска държава” откри огън на турска територия. За първи път Кюрдската работническа партия атакува “Ислямска държава” чрез Турция. И за първи път Турция започна въздушни удари срещу “Ислямска държава”, както и отвори въздушната база Инджирлик за американски военни самолети, пише турският в. “Хюриет”.

Във война ли е Турция всъщност, пита изданието. И подчертава, че преди дни премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че “Турция не е и няма да участва в никаква война”.

Анкара все още не е заела позицията на нападащия, а го играе защитаващ се заради терористичната атака в Суруч. Или както източници от сферата на сигурността наричат ситуацията – “активна отбрана”.

Съответно Анкара отвръща на удара само ако е налице заплаха. Декларацията на Давутоглу предполага, че този принцип ще продължи да се спазва, отбелязва изданието.

След като Турция предостави базата Инджирлик на САЩ, Международна асоциация за въздушен транспорт (IATA) заяви, че двете страни трябва да установят сигурността на военните самолети. За целта ще се създадат специални защитени зони, в които ще е забранено навлизането на цивилни и търговски самолети.

В турската преса излезе информация, че въпросната зона ще се намира по границата със Сирия. Източници на изданието в Анкара потвърждават информацията, като допълват, че забранената за полети зона ще се разпростре и върху част от територията на Сирия.

Върху тези територии ще се създаде и буферна зона, охранявана от турски и американски военни. Турската армия обаче ще охранява района с въздухоплавателни средства и поне засега не се планира навлизането на сухопътни войски.

Възниква обаче въпросът дали САЩ няма да обърнат внимание на кюрдския въпрос заради въздушните атаки срещу цели на Кюрдската работническа партия в Северен Ирак. Това е и най-голямото предизвикателство пред Вашингтон в близко бъдеще, но вероятно САЩ ще се опитат да са медиатор с цел възобновяване на мирните преговори.

САЩ също така не биха искали Кюрдската работническа партия да оттегли силите си от Сирия и да ги насочи срещу Турция, защото това ще отслаби борбата срещу “Ислямска държава”, отбелязва изданието.

Washington Post отбелязва, че САЩ, както и Турция, смятат Кюрдската работническа партия за терористична организация, но не и сирийският й клон. И понеже Турция започна въздушни атаки срещу обекти на партията, властите може да очакват ответни атаки.

Изданието припомня, че през последните години Анкара редовно обстрелваше цели на Кюрдската работническа партия в Северен Ирак с одобрението на САЩ, които контролираха иракското въздушно пространство по това време. Последните удари бяха през 2011 г.

Сп. Time отбелязва, че турските войски стояха безучастно на границата със Сирия в продължение на две години, докато ислямските бунтовници увеличаваха контролираната от тях територия в пограничните райони. Турският парламент гласува през октомври армията на страната да се присъедини към борбата срещу “Ислямска държава”, но оттогава не се случи нещо особено, включително и за ограничаване на достъпа на бойците до Сирия през територията на страната. До вчера, когато рано сутринта турски F-16 нанесе въздушни атаки по позиции на организацията във вътрешността на Сирия заради смъртоносната атака в Суруч, при която загинаха над 30 души. Последваха и арести на стотици заподозрени в радикален ислям и подготвяни атаки.

Експерти коментират, че терористичният акт в Суруч е само “спусък”, а основните фактори, които са накарали Анкара да действа, са все по-осезаемото присъствие на ислямистите в близост до страната и натискът на САЩ. Според анализатори обаче Анкара вероятно би предпочела “Ислямска държава” за съсед пред независима кюрдска държава по границата със Сирия заради опасенията, че това ще подкладе отново насилие в страната.

Турция дълго време водеше война срещу кюрдските сепаратисти. Това усложни положението в югоизточните и южни райони на страната. Подозренията са, че голяма част от арестуваните през последните дни са всъщност турски кюрди и нямат нищо общо с “Ислямска държава”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
http://chas-pik.info/?p=17364&oid=2157575"....Военновъздушни сили на САЩ подпомагат бойците на терористичната групировка Ислямска държава (ИД) в Ирак, съобщи иранската агенция Фарс, цитирана от ТАСС. Хеликоптер от ВВС на САЩ кацна в зона под контрола на ИД в Западен Ирак и след като взе на борда си неколцина нейни командири, отлетя в неизвестна посока, цитира Фарс източник от разузнаването на Ирак.Американският вертолет се е приземил в планинския район Хамрин, в иракската провинция Салах ад Дин, където са базирани отряди на джихадистката групировка.Това не е единственият случай хеликоптери на САЩ да се отбиват в зони, контролирани от ИД, твърди Фарс, цитирани от блиц. По данни, предоставени от иракското разузнаване, очевидци твърдят, че тази година американски вертолети неведнъж са кацали недалеч от град Хауиджа, югозападно от Киркук в Ирак, за да се качат в тях командири на джихадистката групировка, посочва иранската агенция."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
IQ96
преди 8 години
До StraightForward;Към две съвсем различни статии, коментариите ти са еднакви?!. Интересно е, че не коментираш по същество а само сипеш обиди?! Да не говорим за маниера ти за писане : главни букви, кофти език и т.н.Съвет:Отиди на хладно и почивай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Май все още не схващаш, че не ти решаваш кой какъв е. Думите са като парите - увеличаването на броя им, без допълнително съдържание, води до намаляване на стойността им. Преброй си ги и дерзай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
StraightForward
преди 8 години
Ето тука да прочетеш, за какво иде реч, не да излизаш и с малоумията си ставаш смешен!!!http://historyofwars.net/2015/07/27/neareast27072015/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
StraightForward
преди 8 години
Ами, КОЙ КАКВИ МАРИОНЕТКИ ИМА СЛЕД КАТО ТИ ЯВНО СИ ЧЕРВЕНА, ТАКАВА... И СИ СМЕШЕН.. НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ ИМАТЕ МИСЛЕНЕ НА ДЕЦА, ЖИВЕЕЩИ В 19 ВЕК??????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Въпросът е ти за кой се мислиш, че даваш оценки ?! Нещата са повече от ясни - всяка велика сила си има марионетки. ИДИЛ наследи муджахидините, които бяха компрометирани заради 11.9.2011. Руснаците си имат своите марионетки. Не разбирам какъв е твоят мотив да изливаш купища обиди срещу хора ,които не познаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 3
StraightForward
преди 8 години
"Просто ИДИЛ е фронтменът на американците и турците срещу местните неудобни държави. "ЕЙ ТОВА Е ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА...ГОЛЯМА МИСЪЛ ИЗВАДИ.. КОЙ СИ ТИ ЧЕ ДА ПРЕДПОЛАГАШ, ТАКИВА ГЛУПОСТИ... ***... ВСИЧКИТЕ МИСЛИТЕ ЦЕНТРАЛНО ОТ МОСКВА.... ТОВА Е СУПЕР ТЪПО... *** И *** ДЕТО СТЕ СЕ НАВЪДИЛИ ТУКА... ***, ТЯ ***... ВСИЧКИТЕ МИСЛИТЕ КАТО НЕГО.. ВСЕ САЩ СА ВИ ВИНОВНИ .. АХАХАХАХАХХАХАХАХААХАХ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Кой е глупакът си личи по писането. Едва ли интелигентен човек би предположил, че щом виждам нещо гнило в действията на НАТО, значи непременно съм на страната на руснаците ! Само това ти "мисловно" заключение е достатъчно за да си напълно прозрачен в заблудите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
StraightForward
преди 8 години
хахахах и на това се гласува с плюсчета ли???? ХАХАХАХАХАХАХАХАТУКА НАИСТИНА СТЕ СЕ СЪБРАЛИ САМО ПЪЛНИ *** ... КОЙ ДАВА ОРЪЖИЕ НА ПКК, А *** ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
StraightForward
преди 8 години
ЕЙ ПЪЛЕН *** НЕ ИЗКАЗВАЙ ДРУГ ПЪТ МНЕНИЕ, ЧЕ СИ ЯВНО КЪГАЛ ДЕГРАДАНТ, КОЙ ЗАРЕЖДА ПКК С ОРЪЖИЕ, ЧЕ ДА ПРАВЯТ ПАКОСТИ????МНОГО СИ ОГРАНИЧЕН, КАТО ПОВЕЧЕТО ЧЕРВЕНИ ТЕРОРИСТИ И ПРОДАЖНИЦИ .. УЖАС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още