IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паника обхвана борсата в Шанхай

Shanghai Composite Index се срина с 8,5 на сто до 3 725,56 пункта – най-големият срив от февруари 2008 г. насам

11:04 | 27.07.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Борсата в Шанхай започна новата седмица с нов сериозен срив. Shanghai Composite Index приключи сесията със спад от 8 на сто, като в ранните сутрешни часове падна за минути с 5,5 на сто под психологическата граница от 3900 пункта. В крайна сметка общият спад за деня бе от 8,5 на сто до 3 725,56 пункта – най-големият еднодневен срив от февруари 2008 г. насам.

Индексът CSI300, който следи най-големите публични компании в Шанхай и Шъндзън, се срина с 8,6 на сто до 3 818,73 пункта.

Засега не е ясно какво точно предизвика този сериозен срив в следобедната сесия. Към обяд (местно време) и двата индекса отчитаха спадове с около 2,5 на сто.

Настроението сред инвеститорите се влоши и заради официалните данни, публикувани в понеделник, показващи, че печалбата на индустриалните фирми в Китай спадат с 0,3 на сто през юни спрямо година по-рано.

Това увеличава натиска над икономиката, която се бори да си върне инерцията, след като данни от петък показаха, че фабричният сектор в Китай се свива най-силно от 15 месеца насам през юли. PMI индексът, изготвян от китайската изследователска къща Caixin, която наскоро смени HSBC като доставчик на данни от местния пазар за Markit Economics, намалява от 49,4 пункта през юни до предварителните 48,2 пункта през юли. Резултатите под 50 пункта са сигнал за свиване на активността, докато стойностите над 50 пункта показват експанзия.

Китайските бенчмаркове повлякоха надолу и другите азиатски борси. Обхващащият 225 компонента японски Nikkei приключи сесията със спад от почти 1% до 20 350 пункта. По-широкият индекс Topix се сви с 1,1 на сто до 1637 пункта.

Инвеститорите избягваха рисковете и се разделяха с акциите на финансови компании. Книжата на инвестиционната банка Nomura Securities се обезцениха с 1,5 на сто, тези на Sumitomo Mitsui Financial Group – с почти 0,1 на сто. И книжата на редица автомобилни концерни потеглиха надолу. Акциите на Toyota загубиха 1,14 на сто от стойността си, а тези на Nissan - 0,6 на сто.

„Инвеститорите са загрижени, че Фед може да увеличи основните лихви, докато все още е спорно дали икономиката е достатъчно силна, за да се справи с това“, заяви пред CNBC анализаторът Масаши Ода от Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Федералният резерв ще има заседание по паричната си политика във вторник и сряда. Редица пазарни наблюдатели очакват увеличение на основната лихва едва през септември. 

Повече за кризата в Китай четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

9
rate up comment 15 rate down comment 1
Sakamano
преди 8 години
Големите инвеститори си прибират печалбите още докато има ръст. Така успяват да си прехвърлят позициите без загуба на не толкова "просветените" малки инвеститори. Когато борсата се срине, на пазара са останали само балъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 7
Ironhorse
преди 8 години
Проблема на Китай е с доверието.Никой не знае истинските числа за ръст/спад на БВП, потребителски цени, инвестиции, кредити и т.н. освен китайското правителство.Инвесторите според мен ще продължават да кешират де що имат на китайския борсов пазар, предвид че никой нищо не знае, цените на суровините отиват в киреча, а ФЕД ще вдигне лихвата поне с 0,25%, което за доларовите икономики ще е удар. Китай се опитва да изнася в юани, за да избегне поскъпването на долара, ама няма да му се получи.Дори официално обявеният кредит за пролетта на 2016 от банката на БРИКС, май няма да го бъде или поне не в юани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 3
Императорът
преди 8 години
Мисля: зловредното влияние от ошашавените китайски хора е ограничено, защото Европа вече обръща трендът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 37 rate down comment 3
mick
преди 8 години
Интересно би било да се види кои са основните инвеститори които са прибрали печалбите.. и са създали паниката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 54 rate down comment 5
alligator_29
преди 8 години
При условие че за предната година Shanhai Composite е нараснал 180 %, понижение от 30% тази година би трябвало да се възприема като корекция, а не като паниката. Инвеститорите си прибират печалбите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 12
Атанасио
преди 8 години
Нобеловият лауреат за икономика Робърт Шилер за акциите(коментар 1 и 3) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/''Макроликвидността подхранва пикове и балони на цените на активите, но недостатъчната пазарна ликвидност в крайна сметка ще предизвика срив и колапс''/Нуриел Рубини, Нобелов лауреат по икономика, в The Project Syndicate/ - http://darikfinance.bg/***/115311#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 11
Jorkata
преди 8 години
Въпроса е какво ще стане когато вълната удари и в САЩ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
Когато се правят анализи за спадовете на китайските пазари в никоя статия не се отбелязва факта, че стремглавото покачване и изключително бързите ръстове на капиталовата стойност на много от компаниите води до сила реципрочна на това движение, която логично е с поне същия потенциал или по-голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 8
mick
преди 8 години
Намериха им цаката на китайците. Ще правят банка за развитие .. ще бягат от долара.. не може то така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още