IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай разследва "черния понеделник" за Шанхайската борса

Комисията за регулиране на пазара на ценни книжа търси улики, свързани с пропадането му с над 8% за един ден

15:01 | 28.07.15 г. 2
Китай разследва "черния понеделник" за Шанхайската борса

Китайският регулатор на фондовия пазар разследва масовите разпродажби в "черния понеделник", които причиниха най-големия еднодневен спад на основния борсов измерител в страната от осем години.

Комисията за регулиране на ценните книжа в Китай създаде работна група във вторник, за да провери за възможни улики, свързани с мащабните разпродажби, заяви говорителят Джан Сияодзюн в изявление на уебсайта на регулатора.

От Комисията посочиха, че ще разгледат информацията, с която разполагат, без да дават повече подробности.

Разследването е поредното усилие от страна на правителството да се справи с опасенията за манипулиране на пазара, след като капитализацията му спадна с близо 4 трлн. долара. Китай разследва фирми в зоната за свободна търговия в Шанхай, които може да са се възползвали от по-свободния контрол, за да манипулират пазара, посочват запознати с въпроса източници. Министерството на обществената сигурност заяви по-рано този месец, че помага на регулатора на пазара на ценни книжа в разследването на доказателства за "злонамерени" къси продажби на акции и индекси.

Борсовият измерител Shanghai Composite спадна с 1,7% до 3 663 пункта във вторник. Индексът отстъпи с 8,5% в предходната сесия, което бе най-значителният еднодневен спад от февруари 2007 г. насам на фона на спекулациите, че правителството ще изтегли подкрепата си за фондовия пазар.

Комисията за регулиране на ценните книжа в Китай посочи в изявление след затваряне на пазара в понеделник, че правителството не е оттеглило подкрепата си от акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
vankata89
преди 8 години
Като не може да прглътнеш да ти падат цените не си на борсата това е. Във велика България борса имаме само на теория :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Internet
преди 8 години
ЦРУ, ЦРУ и световното еврейство.Толкова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още