IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предложеният от президента референдум ще бъде само с един въпрос*

Допитването ще е за електронното гласуване

16:54 | 28.07.15 г. 9
<p>
	Президентът Росен Плевнелиев направи обръщение към народните представители по повод предложението си за национален референдум. <em>Снимка: БТА</em></p>

Президентът Росен Плевнелиев направи обръщение към народните представители по повод предложението си за национален референдум. Снимка: БТА

Парламентът насрочи референдум по искането на президента Росен Плевнелиев. Изненадващо обаче от него отпаднаха два от трите въпроса, зададени от държавния глава.

Така българите няма да могат да се произнесат дали част от депутатите да се избират мажоритарно и дали да се гласува задължително.

Народните представители се съгласиха да свикат допитване, но само по въпроса да се въведе ли електронно дистанционно гласуване.

Така парламентът, в който ГЕРБ има най-много гласове, провали идеята на президента, издигнат от партията на премиера.

До неочакваната развръзка се стигна, след като бе решено въпросите на Плевнелиев да бъдат гласувани отделно.

Депутатите на Бойко Борисов застанаха плътно зад всичките искания на държавния глава. Въпросът за мажоритарния вот обаче събра повече противници и бе отхвърлен с гласовете на БСП, ДПС, РБ, ПФ, АБВ.

Задължителният пък вот бе отхвърлен, макар ГЕРБ да получи подкрепата на ПФ, АБВ и част от РБ.

Въпросът за електронния вот обаче получи подкрепата на мнозинството депутати. Този път гласове даде и ДПС и заедно с ГЕРБ, РБ, АБВ и БДЦ питането бе прокарано.

Така на 25 октомври, освен за кметове и за общинари, ще пускаме бюлетини и в референдум за електронен вот. Искането беше подкрепено от 131 депутати, 41 бяха против, а трима се въздържаха.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев изпрати позиция по днешното гласуване. В нея се казва, че днешното решение на Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители.

„Повече от половин милион български граждани застанаха зад необходимостта от провеждане на референдум по три въпроса от съществено значение не само за изборния процес, а и за демократичното развитие на страната. Конституцията ясно определя ролята и отговорностите на всеки, за да работи пряката демокрация. Крайното решение е на Народното събрание и всяка една от политическите сили, представени в него, носи политическа отговорност за своите действия“, се казва в позицията.

Там се допълва, че държавният глава очаква на предстоящия референдум българските граждани да покажат чрез своята активност, че тяхното мнение е важно и че те искат да бъдат активен участник във вземането на важните за страната решения.

*Новината е допълнена в 17.12 ч. с позицията на президента.

Четете още политически новини в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
...от колкото платен осъзнат вот. След това-мит е, че ДПС е единственият проблем. Почти всички са проблеми. Матрияла е такъв. Или в чипа е проблема. И то повече, не че нямаме читави хора, а че не искаме читави хора да ни управляват. И ако случайно някой е читав и чете това-ми да се кандидатира. Да отиде да се запише в някоя партия и да се избута напред. Трябва да сме наясно, че всички имаме дълг към обществото в което живеем. Та да вземе тоя читавия да си изпълни дългът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Първо-аз съм против гласуването от чужбина-не си бил в България от 12 години, но си се "информирал" от медиите(аз една наистина обективна медия не знам) и ще решаваш аз как ще живея. Второ-за съм активното...как го бяха формулирали...записване за избори ли? Имаш 2 до 6 седмици(примерно) преди изборите да обявиш дали и къде ще гласуваш. За местните избори ще стане малко мармалад, но има как да се оправи и това. Трето-има 1(една) държава, където на практика има електронно гласуване-Естония, където всеки пълнолетен има електронен подпис. Но да кажем, че трябва ние да сме вторите. Пак съм против-ако те мързи да идеш до близкото даскало(там обикновено са избирателните секции), не мисля, че някой трябва да го интересува твоя вот. Четвърто-против задължителното гласуване-ако искате да изолирате ДПС от властта просто си намерете телефоните на вашите народни представители и кога им е приемният ден и ги питайте що и как. И се карайте с приятелите си, които не гласуват. По-добре неосъзната грешка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Задължително трябва да има и втори въпрос - с какъв цвят химикалка да се задрасква в бюлетината! Така референдумът става още по-смислен и оправдан!*** цирка! Никой не обели дума за референдум, когато набутаха България във военен блок и икономически и политически съюз, сега ще ни питат на референдум за електронното гласуване!Плювналиев ще си остане в историята като една малка миша плюнка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
Точно тоя неадекватен щурчо все пак успя да пробута нещо вредно за всички - електронното гласуване е идеална възможност за контролиран вот на основния контингент гласоподаватели от *** население. Тарторите им ще ги привикват или просто ще им съберат личните карти и "ще ги гласуват".А и подмяната на вота не изисква разнасянето на чували. Просто се сменя базата данни от гласуването с по-подходяща и избраните магарета ще са толкова, колкото е поръчано от плащащия музиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
vitos
преди 8 години
Пак се спазариха с дпс да отпадне въпроса за задължителното гласуване, че много ги беше страх да присъства. А те ги подкрепиха за "съдебната реформа".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 5
sdar
преди 8 години
Точно, да бетонираме платения вот с въвеждането на електронното гласуване.Че с тези тъмни стаички голям зор е да се следи дали наистина са гласували за този който плаща. А така, всяка партия си стъкмява по един интернет клуб на изборите и всички на опашката, един по един минават и гласуват пред отговорника, той плаща, а може и с кафе да почерпи. Браво. Демокрация всякаква забравете, при комунизъма май беше по-демократично. Не че имаше избор, ама поне не те лъжеха че имаш избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 0
amanotumnici
преди 8 години
Цирк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
ert
преди 8 години
Браво на президента ни г-н Плевнелиев, че повдига толкова важни въпроси за обществото ни. важно е да се гласува за да ни управлява легитимна власт, която да има по-широко представяне. Така се гарантира по-доброто ни управление, да ни ръководят по-добре и да ни казват какво и как да правим.Иначе, добре е да има електронно гласуване, да може по-лесно да се следи вота, като платиш човека да натиска копчето на компа пред теб и да виждаш дали наистина си дал парите за гласа на човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
А дано мине за дистанционния вот. Местан ще спести бая парици за рейсове и за бензин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още