IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка е прекратила покупките на чужда валута

Вътрешният валутен пазар е нестабилен, смятат от институцията

11:12 | 29.07.15 г. 11
Автор - снимка
Редактор
Руската централна банка е прекратила покупките на чужда валута

От вторник централната банка на Русия е преустановила операцията по попълване на валутните си резерви заради волатилността на валутните пазари, съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на съобщение на институцията. 

От 13 май т.г. централната банка осъществява регулярни покупки на чуждестранна валута на вътрешния валутен пазар, за да попълва международните си резерви. Обемът на сделките достигаше 200 млн. долара дневно.

За периода 13 май – 23 юли руската централна банка е купила на вътрешния пазар повече от 10 млрд. долара.

На 27 юли доларът поскъпна с 1,22 рубли, като надвиши 59 рубли за първи път от 23 март, отбелязва агенцията. Еврото пък поскъпна с 2 рубли, като надвиши 65 рубли. На следващия ден щатският долар и еврото продължиха да поскъпват.

В резултат на повишената нестабилност на вътрешния валутен пазар централната банка на 27 юли е намалила обема на покупките на чуждестранна валута до 160 млн. долара.

"Централната банка на Русия многократно е заявявала, че ще сведе до минимум въздействието на операциите за попълването на международните резерви върху валутния пазар чрез бързо настройване на обема на покупките на чуждестранна валута“, посочват от пресслужбата на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 3
крас
преди 8 години
Русия се стреми да избегне грешките, които допуснаха китайците, които попаднаха под нарастваща финансова зависимост от американските държавни облигации!Заради санкциите на Запада, Москва няма стимул да влага пари във финансовите инструменти на западните сили.РУСИЯ ЗАЛОЖИ НА ИНВЕСТИЦИИТЕ НА РЕЗЕРВИТЕ СИ В ЗЛАТО!Става въпрос за подготовка за финансова война със Съединените щати и Европа, която ще е породена от конфликта в Украйна.Използването на златото като платежно средство ще заобиколи системата за разплащания СУИФТ от която Русия маже дабъде изключена. ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ НАЙ ГОЛЕМИТЕ ЗЛАТНИ РЕЗЕРВИ СА НА САЩ , А ОСТАНАЛИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА ТАКИВА ГИ СЪХРАНЯВАТ ВЪВ Форт Нокс и Bank of England!НАПРАКИТА ТЕ СА ЛИШЕНИ ОТ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПОЛЗВАНЕТО ИМ КАТО РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВО.Ниските цени на златото не са трайна тенденция. При една ЛИКВИДНА КРИЗА в банковата система цената му можеда бележи обратен тренд . НА ТОВА ЗАЛАГАТ РАШЪНИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Monkatata
преди 8 години
Русия е Газпром-Газпром е Русия!Газпром за 6 лет инвестировал 2,4 трлн рублей в проекты, которые в итоге оказались невостребованными, подсчитали Ведомости.На данный момент около трети мощностей компании по добыче газа остаются незадействованными. В этом году, согласно прогнозу Минэкономразвития Газпром поставит антирекорд добычи - 404 млрд кубометров, тогда как имеющиеся скважины могут давать 617 млрд кубов.Проблема - в отсутствии спроса: Еврокомиссия декларирует намерение уйти от энергозависимости от России, Китай пересматривает энергобаланс и может отказаться от поставок газа по Западному маршруту, продажи внутри страны сокращаются в пользу независимых поставщиков.Пожалуй, самым громким провалом Газпрома стал трубопровод Южный поток. Трубы для него стоили компании 130 млрд рублей, а закрыв проект, Газпром был вынужен выкупить у иностранных партнеров доли на 56 млрд рублей.В тупик зашло и строительство альтернативного Турецкого потока. Дожидаясь разрешения Анкары на проектные изыскания, Газпром оплачивал простой трубоукладчиков итальянской Siapem, а в июле, когда сроки заключения межправительственного соглашения с Турцией были сорваны, расторг контракт. В итоге итальянцы получат от Газпрома более 90 млрд рублей (по текущему курсу), так и не проложив ни метра трубы.В начале июля Газпром остановил строительство Южного коридора, через который газ планировали подавать сначала в Южный поток, а потом в Турецкий. На проект уже потрачено 300 млрд рублей из общей суммы инвестиций в 715 млрд рублей.В обустройство Бованенковского месторождения и строительство газопровода от него Газпром вложил 1,7 трлн рублей, рассчитывая на увеличение спроса в Европе, которого не произошло.В 2011 году Газпром запустил газопровод Сахалин - Хабаровск - Владивосток стоимостью 467 млрд рублей, мощности которого используются лишь 20%. По нему планировалось поставлять газ в Китай с проекта Сахалин-3 или на завод Владивосток СПГ, от строительства которого позже отказались.Из-за сланцевой революции Газпрому пришлось отложить освоение Штокмановского месторождения, для его разработки были построены две платформы за 59 млрд рублей, а теперь Газпром собирается списать по проекту 22,3 млрд рублей убытка."Газпром" стал жертвой просчетов менеджмета в оценке спроса, указывает аналитик Сбербанк CIB Валерий Нестеров. Впрочем, по его словам, когда принимались решения об увеличении добычи, трудно было предсказать, что столько негативных факторов сойдется одновременно - и изменение правил регулирования в ЕС, и появление новых поставщиков, и сланцевая революция в США, и конкуренция с независимыми производителями в России, и обострение политической ситуации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
pioner
преди 8 години
Реагират на пазара по най - добрия начин. За съжаление да се реагира на пазара не е най - добрата политика, преди всяко заседание на ФЕД пазарите тръпнат някой да не е станал на криво и печатницата де не спре и да си поискат вересиите, че тогава какво ни чака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 11
Ironhorse
преди 8 години
Само в демократични страни може да се знае обективното количество на паричната маса.Китай и Русия не са демократични, и истинските числа ги знаят само Си Дзи Пин и Путин. Именно поради недоверието и ще ядат дървото от инвесторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
Nikola666
преди 8 години
Това че могат да си печатат рубли колкото си искат теоретично е вярно, въпреки че повишеното парично предлагане ще бута цените нагоре. На практика май не се получава винаги. Видяхме как Швейцарската банка в точно обратната ситуация реши че не може до безкрайност да печата франкове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
Ironhorse
преди 8 години
Долари, евро ...Рублите си ги печатат, само не знам дали ще им стигне хартията.В кръга на шегата, истината е че печатниците на ФЕД и ЕЦБ са безкрайно по-мощни от тези на РЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 11
Ironhorse
преди 8 години
В интерес на истината, Нибулина, прави и невъзможното за да съхрани РЦБ и руската икономика, но фундамента е сгрешен.Тя може да реагира пост-фактум на прогнозируеми грешни решения на Путин.След падането от власт на Путин, тази мома ще си намери място в голяма международна банка, с клон в русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
Rumen_
преди 8 години
Какво нямат, рубли ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
Nikola666
преди 8 години
Това купуване на чужда валута за да не поскъпне прекалено много рублата не беше лошо решение. Сега ако решат ще могат да продадат за да задържат поевтиняването. Но това са временни решения, не могат да променят фундамента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 14
Ironhorse
преди 8 години
Едно че нямат пари, второ че петрола се сгромолясва, потреблението на газ в Европа спада с 4 % годишно със стабилна 10 годишна перспектива, спада на Китайската борса - бленувания партньр за износ на газ, което води до девалвация на рублата.Да не говорим за безумната политика по купуване на злато в период на стабилен тренд надолу.Газпром днес отчита безумни спадове на печалбата поради спад на продажбите - за тази година ще са историческо дъно, и вложени 40 милиарда долара в безумни и неосъществими газови проекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още