IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приватизацията в Гърция – стар план в нови дрехи

План от 2011 г., целящ да събере 50 млрд. евро до 2015 г. чрез приватизации на гръцки предприятия, беше постоянно ревизиран в посока надолу

14:17 | 29.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гърция трябва да продаде много активи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гърция трябва да продаде много активи. Снимка: Ройтерс

Едно от условията, договорени от Гърция в споразумение, постигнато на 13 юли, за да открие пътя към преговорите за нова спасителна програма, беше продажбата на гръцки активи на стойност 50 милиарда евро.

Макар че планът не е нов - кредиторите и преди са искали приватизация на предприятията, за да се осигури кеш за икономиката - той беше блокиран дълго време и под управлението на партия СИРИЗА влезе в сблъсък с много от ключовите позиции на властите, предава DPA, цитирана от БТА.

Известен напредък беше постигнат при предишните правителства. Част от атинското пристанище Пирея беше дадено на лизинг на китайската транспортна компания Cosco, която го трансформира в хъб за продукти, предназначени за Източна Европа, и създаде около 1500 работни места за три години.

Миналата година държавната лотария OPAP беше продадена за 652 милиона евро и някои сгради, притежавани от държавата, също бяха продадени.

Но новото споразумение вече предизвика обещания да бъдат намерени други начини за събиране на капитали, а гръцкият енергиен министър Панос Скурлетис обеща в интервю, публикувано в събота във вестник Agora, че държавата ще потърси "алтернативни, еквивалентни мерки" на продажбата на националния електрически оператор ADMIE. 

Продажбата на ADMIE беше едно от условията на споразумението от 13 юли, според което Гърция трябва или да приватизира компанията, или да намери компенсираща мярка, която да има "еквивалентен ефект върху конкурентноспособността".

ADMIE е част от гръцката Държавна енергийна компания /DEI/, в която държавата притежава над 50-процентен дял. Скурлетис, който преди беше министър на труда, преди да поеме енергийния пост след промени в кабинета на 17 юли, заяви, че ролята на DEI е "неоценима". 



Забележките му може би сочат към трудността да се намери политическа воля да се гарантира, че приватизационният фонд върви напред. Първоначално бе планирано той да се намира в Брюксел, но премиерът Алексис Ципрас се бори с всички сили по време на преговорите в Брюксел, за да гарантира, че той ще бъде управляван от гърци.

Атинската водоснабдителна и канализационна компания, Атинското международно летище, Гръцките пощенски услуги, петролната компания Hellenic Petroleum, DEI, пристанището в Солун и Държавната газова корпорация са сред другите проекти, приготвени за продажба, според новия гръцки приватизационен фонд.

Много от хората, които работят в компаниите, се очаква да протестират срещу продажбите им на международни купувачи и в някои случаи има опасения за блокади на пътища. Азербайджанската фирма Сокар, която предложи да купи компанията за дистрибуция на газ ДЕСФА, все още чака зелена светлина от Европейската комисия.

Отворен въпрос е дали 50 милиарда евро е постижима цел, като предложението беше възприето със скептицизъм от много хора. План от 2011 г., целящ да събере 50 млрд. евро до 2015 г. чрез приватизации на гръцки предприятия, беше постоянно ревизиран в посока надолу. До декември 2014 г. бяха получени само 1,3 милиарда евро. 

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
За да има успешна приватизация в южната ни съседка, трябва да се започне от приватизация на гръцките банки! Потенциални купувачи обаче са не само китайци, немци и французи, но защо не и български банки? По този начин ще рухне мита, че гръцките банки били по-по-най!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Така става като се правят на много хитри Годишните приходи във бюджета са около 80млрд. евро при 50% сенчеста икономика грубо около 25млрд. не влизат във бюджета плюс загубите от ошфорките и кражбите през разходите на бюджета означава ,че Гърция може да има 10% бюдж.излишък Аз защитавам Гърция само за лихвите по държ.дълг ,че трябва да са до 1% ,и за останалите им глупости като 13 9 14 заплата и пенсии и т.н. ще си сърбат това което са си надробили Трябва да се знаят подробностите за да се знае какво да се иска от политиците и т.н. държ.власти и съм събрал фактите как са откраднати десетки трилиони - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 Най-важното сега(тъй като сме пред свършен факт) е какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Не се учат от грешките си - все се опитват да контролират гърците - не разбраха че със споразумения програми , планове , сметки и преговори резултата ще е нулев . Не им увират главите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още