IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мтел придобива blizoo*

Цената на сделката не се съобщава, Telekom Austria ще финансира трансакцията чрез свои съществуващи средства

13:01 | 29.07.15 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: blizoo</p>

Снимка: blizoo

Една година след като Telekom Austria Group придоби бизнеса на Blizoo в Македония, сега българският мобилен оператор Мтел, собственост на австрийската компания, придобива 100% от кабелния оператор blizoo България oт досегашния му собственик – шведският фонд EQT, обяви компанията майка на телекома Telekom Austria.

По данни на Telekom Austria Group blizoo България има дял от 8% на пазара на фиксиран интернет и 11% на пазара на ТВ услуги. Компанията има приблизително 373 000 клиенти, които получават фиксирани гласови, интернет и ТВ продукти чрез DOCSIS 3 технология. blizoo България покрива 1,3 млн. домакинства.

 
През 2014 г. приходите на компанията възлизат на 47 млн. евро, а EBITDA – на 19 млн. евро. Двете страни се споразумяха да не разкриват детайли за цената на сделката.

blizoo в Македония е значително по-малка компания, като има 63 000 клиента и приходи от 10 млн. евро на година.

 През  2009 г. EQT V се договори да купи двата най-големи местни кабелни оператора - "Евроком" и "Кейбълтел", за 120 млн. евро.

Telekom Austria Group ще финансира трансакцията чрез свои съществуващи парични потоци. Финализирането на придобиването се очаква през четвъртото тримесечие на 2015 година. Сделката подлежи на разрешение от съответните регулаторни органи.

След сделката Мтел ще може да предлага високоскоростен интернет. Компанията навлиза сериозно на пазара на фиксираната телефония, защото blizoo е вторият по разпространение в тази област след Vivacom. Същевременно Мтел ще стане лидер на пазара на предлагането на кабелна телевизия.

„Придобиването на blizoo е още една стъпка към това да развием допълнително изпълнения с предизвикателства български пазар. Ние, заедно с Мтел, виждаме огромен потенциал в силно растящия пазар на фиксирани услуги, което в крайна сметка ще е ползотворно за българските клиенти,“ коментира Алехандро Платер, главен изпълнителен директор на Telekom Austria Group от 1 август 2015 година.“Тази сделка открива широка гама от възможности за Мтел и засилва нашето портфолио от фиксирани услуги. Очакваме от властите положително решение за придобиването, тъй като тази сделка ще спомогне за развитието на пазара и за по-големи инвестиции в българската икономика,“ каза Танасис Кацирубас, главен изпълнителен директор на Мтел. 


„И сега клиентите на blizoo се възползват от пакетни услуги, но заедно с Мтел вече ще можем да им предложим пълния спектър от мобилни и фиксирани телеком продукти. Това ще доведе до големи възможности за бъдещ растеж,“ коментира Харалд Рош, изпълнителен директор на blizoo България.
 

Telekom Austria Group се търгува на Виенската стокова борса от ноември 2000 година. Групата е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с 23 милиона клиенти на всички пазари, на които оперира. Към момента TAG оперира в осем държави: Австрия (А1), Словения (Si.mobil), Хърватия (Vipnet), Сърбия и Македония (Vip operator), България (Мобилтел), Беларус (velcom) и Лихтенщайн (mobilkom Liechtenstein). Общият пазар на осемте държави обхваща около 41 милиона жители. В края на 2014 година общите приходи на групата са приблизително 4 млрд. евро.
 

Мтел е част от Telekom Austria Group. Телекомът с пазарен дял за 2014 година от 37,6% предоставя своите услуги на над 4,2 милиона клиенти. Компанията има важна роля като двигател на икономиката и обществото с инвестиции, надхвърлящи 3,5 милиарда лева за последните 20 години. След придобиването на два от най-големите фиксирани оператори в страната през 2011 година, компанията се превърна в цялостен телеком доставчик. Телекомът предоставя на своите клиенти мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет и цифрова телевизия. 

*Актуализирано в 14.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
я деифинирай преуспял ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
преуспелите не си прекарват времето във форумисамо се мяркат от време на време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
оок тогава ше още много аналности щом са мантри ..... :)) Преуспял не значи да си милиардер ало, тва е американщина ..... тва е другата мантра :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Стига с тия мантри бе мизерници прости.Ако нямаш акъл да си глава или нямаш сила да си юмрук си оставаш просто ***. Като ни е такова просто и корумпирано обществото такава ще е и съдбата му. И твоята тиква ако е увряла щеше да си преуспял но нямаше да имаш никакво време да отваряш очите на другите тука във форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
аз да съм на власт вси4ки инакомислещи ги елиминирам завинаги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
кви предали ве кухъл още не сте разбрали как ви го вкарва запада мазно, аз да съм казал, че искам руски фирми дома или руски бази, банки etc.ммм?? Нищо ве ше *** държавата докато не ви оврът тиквите, после аз съм бил предателя, че кво съм виновен кат племето е кухо ?!? :))) Аз искам да имаме собствено производство, да няма НАТО и да имаме заводи, фабрики, фирми с български стоки, безплатно здвавеопазване и обучение не да затварям Атомната ни централа и да пускам EVN и ЧЕЗ да ни продават нашия ток или да си "подарявам железниците" и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Ако още не си разбрал аз "не се кефя" на русофили и предатели, а доста австрийци са точно такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
не се ли кефите на Телеком Австрия, нали са запада, те ни помагат да се "опрайм" .... :)) Еееми тъй ше е тя после аз съм бил красная лейка ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
защо са ви договори ?не гледайте тв има нет не говорете по тел има вайбър..само да пълните гушите на собствениците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Как няма да го закъсат?Това са най-големите лъжци сред българските компании.Аз пък досега не познавам нито един (ама наистина нито един) доволен техен клиент. Особено лъжат с интернета.Досега са отнесли поне 3 големи глоби (над 10 000 лв.) от КЗК и никаква промяна в обслужването на клиентите. Като се обадиш недоволен от нещо техническите лица в центъра за обслужване на клиенти почват да приказват едни опашати лъжи за да си мислиш, че проблема е в твоя рутер.Нагли арогантни лъжци!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още