IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалява се срокът за изплащане на влоговете при банкови сътресения

Гарантираните влогове в банките остават в размер до 196 хил. лв.

18:12 | 30.07.15 г. 1
Намалява се срокът за изплащане на влоговете при банкови сътресения

Депутатите приеха на второ четене Закона за гарантиране на влоговете в банките, с което се регламентират схемите за гарантиране на депозити. Въвеждат се правила за по-добра защита на вложителите в банки чрез транспониране на правилата за гарантиране на влоговете в ЕС.

Гарантираните влогове в банките остават в размер до 196 000 лв. Гарантирани са всички физически и юридически лица с изключение на професионалните инвеститори, държавните институции и органите на местно самоуправление и местна администрация, предава Фокус.

С промените се предвижда, ако влогът в банката е предмет на правен спор, влоговете да се изплащат в срок до 7 работни дни от датата на уведомяването на Фонда за разрешаването на спора или установяването на законово право.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките ще трябва да изплаща влоговете в срок до 20 работни дни в българска или друга банка в страна-членка на ЕС.

Според промените, ако наличните средства във Фонда за гарантираните влогове в банките не са достатъчни за покриването на задълженията, когато средствата са станали неналични, по решение на управителния съвет на фонда на банките се превеждат извънредни вноски в размер на 0,5% от гарантираните влогове за една календарна година, изчислени към последното тримесечие, предхождащо датата на провеждането на вноските. Фондът с изричното съгласие на БНБ може да изисква по-големи вноски при извънредни обстоятелства. За покриването на остатъчните задължения фондът може да ползва заеми от включването чрез емитиране на ценни книжа при условие и ред, определен от УС на фонда, както може да ползва заеми от държавния бюджет с решение на Министерски съвет.

Друга промяна в закона е, че лице, което претендира, че е вложител, но му е отказано изплащане на суми по влога или лицето не е съгласно с изплатената му сума, може да предявява писмени възражения в срок до три месеца от началния ден на изплащането на гарантираните влогове пред квестора, временния или извънредния управител, ликвидатора, временния синдик или синдика на банката.

До 1 май на текущата година фондът определя годишната премийна вноска за всяка банка, като отчита рисковия й профил и сумата на гарантираните влогове в банката за предходната година, изчислена като средна стойност от размера на гарантираните влогове към края на всяко тримесечие, решиха депутатите. Банките, включително клоновете на чуждестранните банки, превеждат годишната премийна вноска в срок до 31 май на текущата година, допълва БТА.

Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на други банки, когато са направени от тяхно име и за тяхна сметка; финансовите институции по чл. 3 от Закона за кредитните институции; застрахователите и презастрахователите по чл. 8 от Кодекса за застраховането; фондовете за задължително и доброволно пенсионно осигуряване; инвестиционните посредници. Не се изплащат и влоговете на колективните инвестиционни схеми, националните инвестиционни фондове, алтернативните инвестиционни фондове и дружествата със специална инвестиционна цел; на бюджетните организации съгласно § 1, т. 5 от Закона за публичните финанси; на Фонда за компенсиране на инвеститорите, Фонда за гарантиране на влоговете в банките и Гаранционния фонд по чл. 287 от Кодекса за застраховането.

Фондът извършва регулярно стрес тестове на системата за гарантиране на влоговете, както и при наличие на информация от БНБ за проблеми в банка, които биха могли да доведат до задействане на системата за гарантиране на влоговете. Стрес тестове се извършват най-малко веднъж на три години, приеха депутатите.

Депутатите приеха  днес на второ четене и Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, предаде БТА. Създава се фонд за преструктуриране на банки и фонд за преструктуриране на инвестиционни посредници с цел финансиране на инструментите за преструктурирането им. Законът предвижда възможност за ранна намеса от страна на регулаторните органи, при проблеми с финансови институции. 

Законодателят записа БНБ като орган за преструктуриране на кредитни институции, а КФН - за инвестиционни посредници. Решенията за финансово подпомагане на  банка в режим на преструктуриране ще се вземат от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
tonibg
преди 8 години
тинтири - минтири
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още