IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка загуби над 50 млрд. франка през първото полугодие

Към края на юни 42% от активите на банката са деноминирани в евро

12:30 | 31.07.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Швейцарската централна банка записа сериозна загуба от 50,1 млрд. швейцарски франка за първата половина на годината, предава Ройтерс. 

Банката обяви днес и значителна загуба за второ поредно тримесеие след решението си да освободи курса на швейцарския франк от връзката му с еврото, което доведе до силно поскъпване на швейцарската валута. Силният франк нанесе тежки загуби за притежаваните от централната банка активи, деноминирани в евро.

През януари Швейцарската централна банка изуми финансовите пазари, като реши да премахне тавана на франка, но продължи да се намесва на пазарите за валутна търговия, в опит да отслаби валутата си. Ведомството се отказа от политиката си да не допуска поевтиняване на еврото под 1,20 франка, като решението доведе до рязко поскъпване на националната валута. В момента курсът на еврото е около 1,06  франка.

Резултатите показват, че решението е довело до значителни разходи за институцията, която е реализирала най-високата си тримесечна загуба, и предупреди своите акционери, че може да не е в състояние да следва своята дивидента политика. Сред притежаващите дялове в банката са федералното правителство на страната и кантоните. 

Швейцарската централна банка отбеляза, че лошите резултати са в следствие на ситуацията със златото, валутните пазари и по-широките финансови пазари.

Националната банка обяви и загуба от 20 млрд. франка (20,6 млрд. долара) за периода април-юни. Над 18 млрд. франка от загубата са в резултат на позиции в чуждестранна валута, а над 2 млрд. франка - от загуби по златни запаси.

„Очакват се силни колебания и са възможни само предположения за годишния финансов резултат“, каза банката в изявление.

През предходната година Швейцарската централна банка записа печалба от 38,3 млрд. франка и изплати дивидент от 2 млрд, франка, но и предупреди, че големите дивиденти едва ли ще продължат дълго, припомня Ройтерс.

Печалбите на банката са деликатна политическа тема, след като през 2013 г. липсваха изплащания към акционерите поради големите загуби в стойността на притежаваното от институцията злато.

Активите на банката, деноминирани в евро, съставляват 42% от портфолиото ѝ към края на юни, докато 32% от тях са в долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
крас
преди 8 години
Активите на банката, деноминирани в евро, съставляват 42% от портфолиото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Когато някой губи друг някой печели. През последните няколко години SNB бе един от активните продавачи на злато и така делът на златните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
звездоброец
преди 8 години
трябваше 500 милиарда да загубите а не да прехвърляте останалите 450 милиарда на обикновения трейдър.. mf...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
MZ/X
преди 8 години
И банката загуби и швейцарската икономика загуби и явно само някои инсайдери са станали милиардери...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още