IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка понижи водещата лихва до 11%

Понижението е пето поредно за последната година

13:57 | 31.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руската централна банка понижи водещата лихва до 11%

Руската централна банка понижи водещата основна лихва с 0,5 процентни пункта до 11% на година. Понижението е петото поредно за една година, става ясно от прессъобщението на регулатора, цитирано от ТАСС.

Курса на рублата към долара достигна 60,5 рубли за долар, а едно евро се разменя за 66,5 рубли.

Институцията обясни решението си с баланса на рисковете, който продължава да е наклонен към силно забавяне на икономиката въпреки известно увеличаване на инфлационните рискове. Регулаторът ще взема решения за водещата лихва според промените в баланса между тези рискове. Решението отговори на очакванията на експертите.

Следващото заседание на банкерите ще бъде на 11 септември. 

Централната банка заяви, че прогнозира значително забавяне на годишния темп на инфлация в началото на 2016 г., включително и поради високата начална база в 2015 г. По-специално се очаква инфлацията да спадне до по-малко от 7% до юли 2016 г.

Според регулатора към 27 юли  годишният темп на нарастване на потребителските цени възлиза на 15,8% след 15,3% през юни. Инфлацията нарасна главно поради повишаването на тарифите на „естествени монополи в началото на този месец“.

В допълнение Централната банка на Русия може да понижи прогнозата си за намаляването на БВП на Русия през 2015 г. значително над сегашните очаквания заради по-голям от очакваното спад на вътрешното търсене през първата половина на 2015. Според оценки на Централната банка спадът на БВП през второто тримесечие на годишна база ще е по-значителен, отколкото през първото тримесечие. Според институцията се засилва вероятността цената на петрола за продължителен период да остане на ниво от максимум 60 долара за барел.

Преди няколко дни министърът на икономиката на Русия Алексей Улюкаев обяви, че свиването на руската икономика се е задълбочило през второто тримесечие, въпреки че перспективите за годината се подобряват. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната вероятно се е свил с 4,4% през второто тримесечие в сравнение със същия период през миналата година, заяви в понеделник Улюкаев пред журналисти в Брест, Беларус, цитирайки предварителни оценки на министерството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 10
Roby6
преди 8 години
До 1 2 "Токсични" капитали няма (а пардон само Руските които насаждат корупция са такива)Мили мои събудете се за разлика от Русия в нормалните държави инвестициите на големите компании се определят единствено от инвестиционния климат, печалбите и рисковете.За скапването на инвестиционния климат в Русия вина има само товариш Путин - това което сам си направиш, никой не може да ти го направи - факт.Изстрадан народ са руснаците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 16
STRAHO
преди 8 години
Процеса е донякъде здравословен. Важно е обаче да не допускат големи сътресения! Плавно плавно ще се освободят от токсичните западни капитали. Няма как обаче това да стане без извесни загуби. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 16
Internet
преди 8 години
И в Китай, и в Русия, в момента т. нар. западни портфейлни инвеститори разиграват една и съща сценка - излизат от пазара и свалят цените.Смешници, ЦРУ и Белият дом това са измислили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още