IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин спечели домакинството на Зимната олимпиада през 2022 г.

Китайската столица стана първият град, завоювал право да организира летни и зимни олимпийски игри

15:33 | 31.07.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската столица Пекин спечели домакинството на Зимната олимпиада през 2022 година и с това стана първият град, завоювал право да организира летни и зимни олимпийски игри.

Китайската столица, считана предварително за фаворит, бе предпочетена пред другия кандидат – столицата на Казахстан Алмати, по време на тайно гласуване на 128-тата сесия на Международния олимпийски комитет (МОК) в Куала Лумпур, предаде Ройтерс.

Вота Пекин спечели с 44 гласа срещу 40 за Алмати, предава Ройтерс. Първоначално делегатите трябваше да гласуват електронно, но заради повреда в системата бяха принудени да дадат своя глас на хартиени носители. Победителят бе обявен лично от президента на МОК Томас Бах в 17,57 часа местно време, след което китайската делегация, в чиито редици бе бившата звезда от НБА Яо Мън, изпадна в екстаз. 

Преди гласуването за домакин на Зимна олимпиада 2022 членовете на МОК избраха швейцарския град Лозана за домакин на Зимната младежка олимпиада през 2020 година. Лозана спечели в конкуренцията на румънския град Брашов.

Състезанията в китайската зимна олимпиада са планирани да се проведат на три места: в центъра на Пекин (церемония по откриване, фигурно пързаляне, шорттрек, хокей, кърлинг и бързо пързаляне с кънки), северозападната китайска провинция Янцън (алпийски ски, бобслей, скелетон) и в град Чжанцзякоу (ски бягане, ски скокове, биатлон, фристайл, сноуборд).

Припомняме, че Пекин бе домакин на Лятната олимпиада през 2008 година. Китайската столица е първият град в олимпийската история, който след лятна олимпиада ще домакинства и зимни игри. Така три поредни зимни олимпиади ще се проведат в Азия – в южнокорейския град Пьонгчан през 2018 г., в Токио две години по-късно и в Пекин през 2022 г. 

Основното предимство на китайската кандидатура бе, че Пекин вече има голям опит в организацията на големи събития. За зимните игри е планирано да се ползват шест големи зали, които са били построени още за Лятната олимпиада през 2008 г.

Въпреки това кандидатурата бе доста спорна. В китайската столица почти не вали сняг, а за организирането на подобни зимни игри трябва да бъде произведено огромно количество изкуствен сняг. Това означава високи разходи, но също и намеса срещу природата. Освен това Китай е критикуван заради нарушаване на правата на хората, но това важи и за другия кандидат – Казахстан. 

Преди началото на кампанията за избор редица заинтересовани градове изтеглиха кандидатурите си. Освен германският Мюнхен първоначално кандидати бяха и Граубюнден в Австрия, както и столиците на Норвегия и Швеция Осло и Стокхолм. Сред основните причини за отказите са високи разходи или ниска подкрепа сред обществото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
Forex Master
преди 8 години
Къде спят пиндосите та не спретнаха овреме един преврат в МОК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
Ех, да ти пипна аз делегатско място в МОК, и не ми трябва много: само две години :) Солунската митница, ряпа да яде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още