IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се 4-5% икономически спад в Гърция тази година

Съживяване на икономиката може да се очаква от втората половина на 2016 г., заяви вицепремиерът Янис Драгасакис

16:21 | 02.08.15 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономическият спад в Гърция тази година може да достигне 4-5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), ако няма компенсиращи мерки, които да противодействат на рецесията, и да достигне апогея си в близките 6-8 месеца, заяви вицепремиерът Янис Драгасакис в интервю за в. "Риълнюз", цитирано от ТАСС.

Драгасакис добави, че съживяване на икономиката може да се очаква от втората половина на 2016 г.

Отговаряйки на въпрос как може да се ограничи рецесията, вицепремиерът каза, че подписването на споразумение с кредиторите за трета кредитна програма в размер около 86 милиарда евро и рекапитализацията на банките ще помогнат за отстраняване на несигурността в икономическата сфера. 

Гръцките банки, които имат в баланса си голям обем несъбрани заеми и през последните месеци изгубиха 48 милиарда евро от масовото теглене на депозити от физически и юридически лица, се нуждаят от около 25 милиарда евро за рекапитализация. За да се предотврати краха на банките, на 29 юни бе въведен контрол на движението на капитали, включващ ограничения за парични преводи в чужбина и замразяване на депозитите на фирми и граждани.

Гръцките власти може да поискат до 24 милиарда евро в рамките на първи транш помощ от международните кредитори, предаде Ройтерс, позовавайки се на гръцки медии. Средствата щели да отидат за подкрепа на банките и за погасяване на дългове към Европейската централна банка (ЕЦБ).

Атина е в процес на преговори с Европейската комисия и МВФ за помощ от 86 милиарда евро. Този пакет може да стане третия от помощта, отпусната след 2010 г. Вече бе съобщено, че се планира рекапитализацията на гръцките банки да завърши до края на 2015 г.

По данни на Банката на Гърция обемът на всички депозити в гръцки банки се е свил от 178 милиарда евро в началото на ноември 2014 г. до 130 милиарда евро в края на юли тази година. От 48 милиарда евро, изгубени от банките в този период, 70 процента са изтеглени от граждани, 20 процента - от предприятия и 10 процента - от държавни организации. (БТА)

Темата за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
dani de vito
преди 8 години
То ако е само 5 процента спад ще е благословия .Големите кредитни агенции говорят за колапс от порядъка на една трета ! Неплащане на ипотеки ,заеми ,заплати ,данъци рязко намалява постъпленията в хазната.Оттам държавния сектор не си плаща социалните обещания. И на всичкото отгоре висящ дълг от над 170 процента БВП за момента ,с тенденция над 200.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
roy
преди 8 години
Koлеги, не зная ВИЕ учили ли сте математика,,,В коментар N12 Атанасио прави много правилеи извод,че има системна криза в среда с ограничени ресурси и нито един не го е разбрал ...а се пишете икономисти /разбирачи/.Голям смях....особенно разбирача studioaa даже е забравил да разсъждава по темата и е започнал да ме разсмива с глупавите си писания ..Това ме накара за първи път да се намеся и се регистрирах.Трябва да се научим да ценим някой факти и да вземем поука от тях. А е вярно ,че има пожар в ЕС и той е започнал много отдавна с така наречения двоен стандарт /както при соца/ и това ще го унищожи.Така ,че не Сириза и Подемос ще са виновни за разпада /те са естествена съпротива на неправдата/.Вижте къде отиде Еквадор, Исландия..само за 7 години благодарение на промяна на правилата...Еквадор най-добра държава за живот на възрастни за 2015г. и град Сантяго де Гуяакил най добър град в света за живот...А Исландия първа в света върна стандарта си от 2008г. /беше с най-голям дълг на глава/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
Людени
преди 8 години
Заблуждаваш колегите .... индианците са загивали основно от болестите за които не са имали естествен имунитет и са предали на европейците "сифилис" !Чети за "Columbian Exchange" !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Трябваше да изкарат от еврозоната Гърция още на времето. За съжаление Германия се опитва да диктува на цялата зона еднолично. В последно време там има някакви наченки на осъзнаване, но единствения резултат е, че ще чакаме следващата гръцка драма, след година или две. Гърция предствалява перманентен системен риск. Нейното "шкартиране" щеше да доведе и до отрезвителен ефект в други страни. Последният глупав компромис за Гърция отваря широко вратите за популисто-анархисти като Подемос и съответно ще доведе до нови и по-страшни пожари в зоната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 10
roy
преди 8 години
Продължаваме да летим към дъното заради такива мислители/***/като studioaa. Голяма .грешка са допуснали *** ,че са оставили такива *** да разсъждават ,а отгоре на това са им дали и образование/може да пише/лъжи/..НАЙ-МНОГО ХОРА В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ Е УНИЩОЖИЛА ЦЪРКВАТА /КАТОЛИЧЕСКАТА/..САМО В АМЕРИКА УНИЩОЖЕНИТЕ ИНДИАНЦИ СЕ ИЗЧИСЛЯВАТ НАД 150 милиона.А в другите части на света са десетки милиони.Така ,че Хитлер, Сталин и Мао са само дребни диктатори пред това лицемерно страшилище /църквата/. А колкото до Гърция ,ако иска ДА СЕ СПАСИ ОТ ИКОНОМИЧЕСКО И НАЦИОНАЛНО УНИЩОЖЕНИЕ/ЛИКВИДАЦИЯ/ ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕС. Ние също по спешност ,ако искаме да се запазим като нация и държава...Заради такива мислители/предатели/сме на това положение без армия,без държавност,без дух,без икономика,без здравеопазване,БЪЛГАРИТЕ ИЗЧЕЗВАМЕ БЕЗ ВОЙНА /всеки трети за 25г./ ЗАЩОТО ИЗПЪЛНЯВАМЕ ВРЕДНИ ,/грешни/ ДИРЕКТИВИ И СМЕ ВОДЕНИ ОТ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ ,КОЙТО НИ ПРОДАДОХА НА КУП НА ВРАГА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 11
Атанасио
преди 8 години
Съжалявам те ,че си толкова заблуден и някаква омраза те е обхванала и бълваш глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 10
studioaa
преди 8 години
Всички комунисти като теб са атеисти, а не християни. Престани да оправдаваш глупостите си като мърсиш Библията смесвайки християнството с марксизъм и комунизъм. Заради такива мързеливи *** като ленин, маркс и тодор живков сме затънали толкова, отровени от безумния социализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 12
Атанасио
преди 8 години
Разсмиваш ме защото не членувам в никоя партия Казването на истината е вид помощ с цел покаяние и може би трябва да се почне от - ''В 1975 г. Общото събрание на ООН гласува резолюция 3379, която осъжда ционизма като форма на расизъм и расова дискриминация.'' - https://bg.wikipedia.org/wiki/ЦионизъмЦионизма се крие повече зад САЩ - неолиберализъм във банкерството и т.н. дерегулации на финансовият капитализъм казано общо и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099Аз съм християнин и Господ Иисус Христос само на едно място е казал за лихвата ''...и назаем давайте, без да очаквате нещо; и ще ви бъде наградата голяма,и ще бъдете синове на Всевишният.../Лук.6:35/ ,и си задавам въпроса дали банките може да са държавни до 1% лихва за разноските на банките и Елън Браун ,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява за държ.банки - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 5
Pivoley
преди 8 години
Миналата година Гърция беше на малък плюс, а сега ще е на голям минус. Това е резултатът от 6 месеца управление на отявлени популисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 10
studioaa
преди 8 години
Престани с помията, долен комунист. Комунистите като теб са виновни за смъртта на над 200 млн. души през 20 век. Как те е срам за промотираш тази гнусна идеология, създадена от човек, който никога не е работил през целия си живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още