IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран възнамерява да купи стотици самолети

Целта е „придобиване на 300 нови, напълно функционални летателни апарати“ на стойност до 20 млрд. евро

08:37 | 03.08.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Жители на Техеран празнуват сключването на споразумението. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жители на Техеран празнуват сключването на споразумението. Снимка: Ройтерс

След споразумението в спора за ядрената програма Иран възнамерява да купи стотици нови самолети. Страната се нуждае „всяка година от 80-90 машини за нашия флот", заяви заместник-ръководителят на Гражданската въздухоплавателна администрация Мохамед Ходакарами, цитиран от Ройтерс.

Целта е "придобиване на 300 нови, напълно функционални летателни апарати". В момента Иран има около 140 търговски въздухоплавателни средства, които са средно на около 20-годишна възраст. 

В сделката може да участват „поравно“ европейският производител на самолети Airbus и американската компания Boeing, казва още Ходакарами. Общата стойност може да възлезе на 20 милиарда долара (18,2 милиарда евро). След споразумението в спора за ядрената програма пред проекта няма нищо, което да го спре, убеден е той.

На 14 юли Техеран и петте сили от ООН с право на вето, както и Германия, сключиха споразумение за уреждането на многогодишния ядрен конфликт. Това би трябвало да позволи на Иран мирното използване на ядрена енергия и да предотврати изграждането на ядрена бомба. В замяна на това Техеран постепенно ще се освободи от международните санкции.

Като първи западен лидер в Иран в средата на юли пристигна германският икономически министър Зигмар Габриел. Целта на пътуването бе да се проучат възможностите за икономическо сътрудничество. Затова Габриел бе придружен и от мащабна бизнес делегация. Германските компании се надяват на милиардни сделки при предстоящата отмяна на санкциите.

Германската индустриално-търговска камара оцени визитата на Габриел като "сигнал за окуражаване" за германския бизнес. Асоциацията очаква, че германският износ за Иран може да скочи от 2,29 млрд. евро през 2014 г. до 10 млрд. евро – повече от четири пъти в рамките на четири години. Преди налагането на санкциите именно Германия бе най-важният доставчик на стоки за държавата от Персийския залив, но бе заменена в тази роля от Китай през 2007 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 6
Людени
преди 8 години
Хммм .... ще има ниски цени на петролЪТ .... 'начи .... и криза във Венецуела(та) да очакваме !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 2
Bobby_bul
преди 8 години
Съгласен съм че почти всички печелят (без военните компании), но китайците не губят, по-скоро износителите на петрол губят. За китайците по-голяма заплаха са такива като Виетнам, Индонезия, Индия - които ще им подбиват цените в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
sssaaa
преди 8 години
Всяка сделка винаги е двустранна.Печелят и немците, печелят и американците, печелят и иранците, а губят китайците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 2
Bobby_bul
преди 8 години
Отключиха им сметките и сега се видяха с пари, да ги купуват тези самолети - добра инвестиция е. Иран ще дръпне много в следващите години без санкциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още